#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/05/2011 08:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το φαινόμενο του εκατοστού πιθήκου και το… ΠΑΣΟΚΗ πολιτική, λένε, είναι η τέχνη του εφικτού. Μια συνεχής άσκηση πραγματισμού, και ρεαλιστικών εφαρμογών. Μια γήινη ενασχόληση.

Έλα όμως, που στη περίπτωσή μας, και εδώ που φτάσαμε με τη σοσιαλιστική παρέα που μας κυβερνά (διαφεντεύει), χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω προκειμένου να ξεφύγουμε.

Το γήινο πλέον δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε βοήθεια κι από αλλού. Ακόμη και από το μεταφυσικό (αν όχι από το υπερπέραν).

Και εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι το περίφημο «φαινόμενο του εκατοστού πιθήκου».

Πρόκειται για μια διαπίστωση του Lyall Watson, που την περιέγραψε πριν από 30 χρόνια στο βιβλίο του Lifetide. Έχει να κάνει με ένα είδος πιθήκων που ζουν σε δυο διαφορετικές ομάδες, σε δυο διαφορετικά νησιά της Ιαπωνίας. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι ολόιδιες, αλλά δεν υπάρχει τρόπος επικοινωνίας ή επαφής μεταξύ των δυο ομάδων.

Μια μέρα στο ένα νησί, ένας πίθηκος τελείως τυχαία διαπιστώνει ότι αν βουτήξει μια γλυκοπατάτα (τη βασική τους τροφή) στο θαλασσινό νερό, το ξεφλούδισμα γίνεται πιο εύκολο, και το αλάτι κάνει τη πατάτα πολύ πιο εύγεστη. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, τουλάχιστον για τη καθημερινότητα της κοινότητας των πιθήκων.

Σύντομα, όλοι οι υπόλοιποι πίθηκοι αρχίζουν και μιμούνται τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να την υιοθετήσουν όλοι. Και εκεί ακριβώς είναι που συμβαίνει το εξής παράδοξο: Μόλις αποκτήσει τη συνήθεια και ο (συμβολικός) εκατοστός πίθηκος, τελείως ξαφνικά και εντελώς ανεξήγητα, υπάρχουν πίθηκοι στο δεύτερο νησί που αρχίζουν κι αυτοί να την εφαρμόζουν….

Η όλη ιστορία υποδηλώνει ότι σχετικά με μια ιδέα ή πρόοδο, μόλις επιτευχθεί μια κρίσιμη μάζα σε έναν πληθυσμό, επηρεάζεται τελικά ολόκληρος ο πληθυσμός και η ιδέα γίνεται αυτομάτως κτήμα του, χωρίς όμως να την έχει διδαχθεί!

Δεν θα επεκταθώ ούτε στη θεωρία της συγχρονικότητας, ούτε στα αρχέτυπα, ούτε καν στο συλλογικό ασυνείδητο του Καρλ Γιούνγκ. Αλλά θα έρθω στα δικά μας. Στα του Πασόκ που λέγαμε.

Είναι πλέον αυτονόητο, πως μετά από έναν ολόκληρο χρόνο μνημονίου, λιτότητας, ταπείνωσης, εξαθλίωσης, κλπ. η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί αλλά χειροτερεύει. Σε λίγο θα πουλήσουμε και τη προίκα μας. Και το χειρότερο όλων είναι ότι όχι μόνο δεν αντιδρούμε, αλλά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας συμφωνεί με τις σφαλιάρες, επικροτώντας το Πασόκ που «θέλει να μας σώσει».

Εδώ είναι λοιπόν που μπαίνει σε εφαρμογή το φαινόμενο του εκατοστού πιθήκου. Όπου εκατοστός πίθηκος είμαστε όλοι εμείς που φτάσαμε να φτιάξουμε μια κρίσιμη μάζα, χωρίς τις παρωπίδες των πουλημένων ΜΜΕ και των αφεντικών τους, και χωρίς να παρασυρθούμε από τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης. Είμαστε εμείς, που από την αρχή διαπιστώσαμε τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής και βάλαμε πλάτη για να φύγουν.  Που φωνάζαμε πως ο βασιλιάς είναι γυμνός. Παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος. Ήταν άλλωστε ανηφόρα.

Τώρα όμως, είμαστε κάπου στο μεταίχμιο. Οι δημοσκοπήσεις το αποδεικνύουν. Και είμαι σίγουρος, ότι παρά τις Κασσάνδρες, διεθνείς και ντόπιες,  η άποψη που έχουμε περί του μνημονίου αλλά και περί της απόδρασής μας από αυτό, πολύ σύντομα θα γίνει κτήμα και όλων των υπολοίπων. Ακόμη και αυτών που πραγματικά πιστεύουν ότι «μαζί τα φάγαμε» και άρα καλά να πάθουμε. Θα το δουν το φως. Έτσι ξαφνικά, και χωρίς να το καταλάβουν.

Επομένως, μετά τη κατάθλιψη που με κυρίευσε τους τελευταίους μήνες, αρχίζω επιτέλους να αναθαρρώ.

Απλά περιμένω την εμφάνιση του εκατοστού πιθήκου.

Μετράτε…

Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 25/05/2011 08:27:19

  Εξαιρετικό!

  • Roulis avatar
   Roulis @ Κώστας Ροδινός 25/05/2011 13:43:44

   Δηλαδη με αυτη τη λογικη ακομα δεν εχουμε μαζευτει οι 100 κρισιμοι για να αποτιναξουμε τον ζυγο των σοσιαλιστων που μας κυβερνα...?Οιμε....

 2. kiki avatar
  kiki 25/05/2011 08:38:10

  Ετσι ειναι καλε μας Ξενε, ετσι ειναι.
  Πολυ καλο.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/05/2011 08:57:06

  Σωστός

 4. Geoponix avatar
  Geoponix 25/05/2011 09:12:44

  Αρκεί να μην λειτουργήσει αντίστροφα και αρχίσουμε όλοι να βουτάμε τις γλυκοπατάτες (και δεν εννοώ στο νερό...)

 5. Ignoramus avatar
  Ignoramus 25/05/2011 09:13:23

  Τέλειο άρθρο. Τέλειες διαπιστώσεις. Μπράβο σας.

 6. drider avatar
  drider 25/05/2011 09:24:03

  Καλημέρα, ο πίθηκος εκτός από τον αλατισμό της πατάτας, ασχολείται και με τον γλύψιμο των πληγών του. Αυτό δεν χρειάστηκε να του το δείξει κανένας, είναι στο DNA του. Από την άλλη - ευτυχώς - δύναται να αναπτύξει και κοινωνικές συμπεριφορές.

  Ο μιμητισμός είναι ένας πολύ ισχυρός μηχανισμός κοινωνικοποίησης που βασίζεται στη λογική της παρακολούθησης των επιτυχημένων παραδειγμάτων. Και ίσως ο μόνος που μπορεί να μας κάνει να απέχουμε επιτέλους από το στημένο πείραμα του Παβλόφ. Όπου οι περίφημες δόσεις λειτουργούν ως επιβράβευση για την εμπέδωση της ζητούμενης συμπεριφοράς.

  Δεν ξέρω αν θα μας ξυπνήσουν οι Ισπανοί φωνάζοντας για "ησυχία". Αλλά σίγουρα μπορούν να μας διδάξουν κάποια πράγματα. Προς το παρόν είμαστε οι πίθηκοι στο δεύτερο νησί...

 7. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 25/05/2011 09:27:15

  Ήθελε να γράψω "εξαίρετο", αλλά με πρόλαβε ο Κώστας Ροδινός. Από τις καλύτερες αναρτήσεις των Αντινέων τον τελευταίο καιρό!

 8. spiros avatar
  spiros 25/05/2011 09:41:12

  Πολύ καλό.
  Ελπίζω μόνο ο εκατοστός να μετρηθεί πολύ σύντομα.

 9. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 25/05/2011 09:49:43

  Μα που το βρήκες; Εξαιρετικό!

 10. xriteo avatar
  xriteo 25/05/2011 09:57:26

  Σωστος "ΑΡΗ".Τωρα που το λες το συνη
  ειδητοποιω!!!!!

 11. danaos avatar
  danaos 25/05/2011 10:00:57

  Τη διαπίστωση αυτή του Watson τη γνώριζα!Αλλά το ότι θα έκανε κάποιος αυτή τη μεταφορά και τον παραλληλισμό στην πολιτική δεν το φανταζόμουν!Γεια σου ρε Strange!!!!

 12. Κοντη Λιζα avatar
  Κοντη Λιζα 25/05/2011 10:16:35

  ...Μια μέρα στο ένα νησί, ένας πίθηκος τελείως τυχαία διαπιστώνει ότι αν βουτήξει μια γλυκοπατάτα (τη βασική τους τροφή) στο θαλασσινό νερό, το ξεφλούδισμα γίνεται πιο εύκολο, και το αλάτι κάνει τη πατάτα πολύ πιο εύγεστη...

  Λίγο διαφορετικά την είχα ακούσει εδώ! Η γλυκοπατάτα (σατόιμο) είναι γεμάτη με άμμο και στη θάλασσα ο πίθηκος ξεπλένει την άμμο. Ευχαριστώ πάντως γιατί δεν είχα περισσότερες λεπτομέρειες για το γεγονός και καμμία πηγή. Και χωρίς πηγές φαινόμαστε αχάπαροι. Θενκς μάιτ ;-)

 13. Α.Κ. avatar
  Α.Κ. 25/05/2011 10:21:05

  Υψηλού επιπέδου ανάρτηση.

 14. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 25/05/2011 10:32:14

  Καλημερα,
  πολυ καλο !!!
  δεν βρηκα το καρτουν με τις μαιμουδες και τις μπανανες... αλλα αυτο εξηγει τα παντα !
  youtube.com/watch?v=ZSstACcHzqI&feature=related

  When enough people agree energetically, they automatically transfer the knowledge as energy ! "Transfer of Knowledge".

  ΠΠ

  • Α.Κ. avatar
   Α.Κ. @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 25/05/2011 10:35:09

   Αν επιτρέπεται, τι έχεις σπουδάσει; (πέρα από τη ζωή βεβαίως !)

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Α.Κ. 25/05/2011 10:49:55

    Καλημερα Α.Κ.
    δεν εχει καμια συμμασια, και ελπιζω να μη σε προσβαλω μη απαντωντας στην ερωτηση σου.
    Οποιος εχει αποριες τις λυνω ! οσο "φτανω" με επιχειρηματα και παραγειγματα αλλα και ΠΟΛΛΕΣ ερωτησεις !!

    Ειμαι οπαδος του Σωκρατη. Σιχαινομαι τους Δογματικους ξερολες, αλλα και τα παπαγαλακια των Πανεπιστημιων.. τα οποια βγαινουν και πουλανε τη φυτευμενη γνωση και δε το ψαχνουν !!!

    Οσα γνωριζω τα μοιραζομαι, αφιδως. η ΓΝΩΣΗ ειναι πολυτιμη ! η ΑΓΝΟΙΑ πολυτιμοτερη για αυτον που ΘΕΛΕΙ να μαθει !

    ΠΠ

    • Α.Κ. avatar
     Α.Κ. @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 25/05/2011 12:06:03

     Δεν με προσέβαλες. Απλή απορία είχα. Παρακολουθώ σχεδόν καθημερινά τα σχόλιά σου, αν και μερικές φορές είναι τηλεγραφικά ή συνθηματικά και σε "χάνω". Όσον αφορά το Σωκράτη, μαζί σου !

     Καλή συνέχεια.

 15. Α.Κ. avatar
  Α.Κ. 25/05/2011 10:34:02

  Ενα γενικό σχόλιο: η κατευθυνόμενη, ελεγχόμενη, κτλ. "ενημέρωση" και η παραπαίουσα παιδεία μας, δεν σας φαίνεται ότι σκοπό έχουν να εξοβελίσουν την κριτική σκέψη και να επιβάλλουν "εξαρτημένες αντιδράσεις" ;

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Α.Κ. 25/05/2011 10:52:52

   Δε μασαει ο Ελληνας απ αυτα.. Μασησε μονο στην Πραξικοπηματικη Αφαιρεση του Θρησκευματος απο τις ταυτοτητες με το Σημιτη, οργανωτη και διεκπερεωτη!

   Μεγα Λαθος ( αποψη μου ) που δεν τον στειλαμε αδιαβαστο και μονο γ αυτο ! ασε τις σακουλες και τους Τσουκρατους... Ως Ελληνες και οχι ως Μπλε/Κιτρινοι/Κοκκινοι/Μαυροι.-

   ΠΠ

 16. Κάποιος avatar
  Κάποιος 25/05/2011 11:20:36

  Δυστυχώς όμως το φαινόμενο του εκατοστού πιθήκου είναι απλά ένας new age μύθος.
  Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να μάθουν όλοι οι πίθηκοι σταδιακά μέσω της παρατήρησης να ξεπλένουν τις γλυκοπατάτες.
  Επίσης οι γηραιότεροι πίθηκοι δεν κατάφεραν ποτέ να μάθουν γιατί ως γνωστόν "You can't teach an old dog new tricks".

  Καμιά μεταφυσική δύναμη δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί για να μας σώσει, όπως πίστευαν για παράδειγμα οι κλεισμένοι στα ξύλινα τείχη της Ακροπόλεως Αθηναίοι, ή οι βυζαντινοί που προσεύχονταν στις εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης ανήμερα της Άλωσης.

  Αν δεν πάρουμε συνειδητά την κατάσταση στα χέρια μας,ούτε καν στην τύχη δεν μπορούμε να ελπίζουμε γιατί και αυτή μόνο τους τολμηρούς βοηθά.

  • Pikis avatar
   Pikis @ Κάποιος 25/05/2011 12:00:27

   Το παράδειγμα του πιθήκου είναι και Φυσικό φαινόμενο (σύζευξη) και έχει εφαρμογές ακόμα και στην κοινωνία. Ουσιαστικά τι λέει; Αν δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα (οτιδήποτε θεωρήσεις σαν μάζα π.χ. άνθρωποι, ενέργεια κ.α.) τότε το φαινόμενο εξελίσσεται αυθόρμητα και ταχύτατα προς όλες τις διευθύνσεις!
   Αυτό το ξέρουν οι εκάστοτε κυβερνώντες. Γιατί η χούντα απαγόρευε τη συνάθροιση; Γιατί οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν ξεκινούν ποτέ από το Σύνταγμα αλλά καταλήγουν κατακερματισμένες σε αυτό; Γιατί μόλις μαζευτούν καμιά 1000αδα απεργοί στο Σύνταγμα εμφανίζονται οι μπαχαλάκηδες και τα ΜΑΤ αρχίζουν τα δακρυγόνα;
   Είναι φανερό.
   Για να μην σχηματιστεί ποτέ η "ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΑΖΑ".

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Pikis 25/05/2011 12:19:01

    Η θεωρία αυτή δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ούτε είναι βέβαιο ότι ισχύει στις ανθρώπινες και στις ζωικές κοινωνίες.
    Στο συγκεκριμένο πείραμα στο οποίο στηρίχθηκε ο Lyall Watson για να θεμελιώσει την new age θεωρία του, οι αλλαγές δεν ήταν ραγδαίες και πήρε αρκετό χρόνο μέχρι όλοι οι πίθηκοι της συγκεκριμένης κοινότητας να μάθουν να ξεπλένουν μέσω της παρατήρησης τις γλυκοπατάτες. πριν τις καταναλώσουν.
    Οπως έγραψα και πριν οι γηραιότεροι πίθηκοι ποτέ δεν επιδίωξαν να μάθουν την νέα αυτή δεξιότητα.
    Επίσης στο πείραμα πουθενά δεν αναφέρονταν το δεδομένο της κρίσιμης μάζας των 100 πιθήκων.

    • Pikis avatar
     Pikis @ Κάποιος 25/05/2011 12:40:57

     Δεν είναι απόλυτα τα νούμερα!
     Κοίτα τη γενική έννοια.
     Μην μένεις στη λεπτομέρεια των γηραιότερων πιθήκων. Το γήρας από μόνο του σε κάνει ανασφαλή και συντηρητικό λόγω της κόπωσης του μυαλού και του σώματος. Ποτέ δεν άλλαξε κάτι από 70άρηδες!!! Εκτός κι αν κατέβουν στο Σύνταγμα οι συνταξιούχοι ενάντια στη σύνταξη "καλή ψυχή μπάρμπα" που τους ετοιμάζει ο ΓΑΠ.
     Υ.Γ. Η θεωρία της σύζευξης είναι τεκμηριωμένη και διδάσκεται πολλά χρόνια τώρα ακόμα και στο Λύκειο (σε απλή μορφή βέβαια).

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Pikis 25/05/2011 13:20:23

      Η ένσταση μου έγκειται στο ότι δεν είναι δεδομένο και πειραματικά ελεγμένο ότι το φαινόμενο της κβαντικής σύζευξης, στο οποίο αναφέρθηκες, ισχύει εξίσου στις ανθρώπινες και στις ζωικές κοινωνίες όπως και στον μικρόκοσμο.

      Το συγκεκριμένο πάντως πείραμα με τους πιθήκους δεν αποδεικνύει κάτι τέτοιο, άρα η διαπίστωση του Lyall Watson αποτελεί αναπόδεικτη θεωρία τουλάχιστον προς το παρόν.

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Κάποιος 25/05/2011 13:30:13

      Δέστο ρε συ λογοτεχνικά... μεταφορικά. Μη κολλάς σε πειραματικές αποδείξεις και υλισμούς.
      Και εν πάση περιπτώσει τα πάντα (ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ) είναι ενέργεια, τίποτα άλλο, συνδεδεμένη.
      Όλοι είμαστε ένα, θέλουμε δεν θέλουμε.
      Μπορεί το συγξεξριμένο φαινόμενο κάποτε στο μέλλον να αποδειχθεί και πειραματικά. Ποιος ξέρει;

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Strange Attractor 25/05/2011 13:37:30

      Επι της ουσίας δεν διαφωνώ στην προσέγγιση που κάνεις, ούτε ότι μελλοντικά μπορεί να αποδειχθεί και επιστημονικά.

      Μια καλή πάντως πειραματική προσπάθεια σε κοινωνικό επίπεδο σχετικά με την θεωρία της κρίσιμης μάζας, μπορεί να ξεκινήσει από σήμερα το απόγευμα.

 17. Κ avatar
  Κ 25/05/2011 11:30:18

  Καλό αλλά δεν είναι το "φαινόμενο του 100ου πιθήκου", αλλά το πείραμα του 100ου πιθήκου. Στην πραγματικότητα τη διαπίστωση έκανε μια ερευνητική ομάδα που μελετούσε τους πιθήκους. Αποτελεί "αγαπημένη" θεωρία πολλών...και έχουν ακουστεί πολλές απόψεις γιατί συμβαίνει αυτό...

 18. Pikis avatar
  Pikis 25/05/2011 11:43:37

  Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι το νησί με τους πιθήκους αλλά με τις μαϊμούδες (ως πρόσωπα και προϊόντα, βλ. τσάντες, ρούχα που πουλάνε οι "συμπατριώτες" μας αφγανοί κλπ). Οι Ελληνίδες αναγνωρίζουν με άνεση μια μαϊμού LOUIS VUITTON αλλά δεν αναγνωρίζουν την εικόνα του Παπανικολάου στο πάλαι ποτέ (;) δεκαχίλιαρο. Ο Έλληνας ως γνήσια μαϊμού χοροπήδαγε στα σκυλάδικα και έτρωγε την μπανάνα που του πέταγε ο Παβλώφ (Ανδρέας Παπανδρέου, Σημίτης, πρίγκηψ της Ραφήνας) νομίζοντας ότι "έπιασε την καλή" ενώ παράλληλα ο Παβλώφ και οι συνεργάτες του έκαναν τη χώρα μπανανία.
  Το ότι είμαστε μαϊμούδες και όχι πίθηκοι το αποδείξαμε περίτρανα προσφάτως, κατά την επίσκεψη του Watson στην Πάτρα όπου παραλίγο να του ανοίξουν το κεφάλι οι "ερευνητές επιστήμονες" του ΣΥΡΙΖΑ επειδή, τάχα, είναι ρατσιστής!!!

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Pikis 25/05/2011 12:07:55

   Είναι αναληθές αυτό που έγραψες ότι επιτέθηκαν συριζαίοι στον Watson.
   Αντιεξουσιαστές ήταν με μαυροκόκκινες σημαίες.
   Μην καταντήσεις σαν τον Πάγκαλο που παντού βλέπει τον Τσίπρα και οπαδούς του Σύριζα και να τον καταδιώκουν.

   Οσον αφορά τον Watson έχει προκαλέσει πολλές φορές με ρατσιστικές απόψεις του στυλ: "Ολες οι κοινωνικές μας πολιτικές βασίζονται στο γεγονός ότι η ευφυϊα τους είναι ίδια με τη δική μας, ενώ όλα τα τεστ αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο δεν αληθεύει...όσοι έχουν να κάνουν με μαύρους υπαλλήλους διαπιστώνουν πως αυτοί είναι πιο χαζοί από τους λευκούς" και " μια γυναίκα θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα της έκτρωσης αν υπήρχαν τεστ που θα αποδείκνυαν ότι το έμβρυο φέρει το γονίδιο της ομοφυλοφιλίας" τις οποίες έσπευσε να ανασκευάσει μετά την δημόσια κατακραυγή που προκάλεσαν.

   Αυτό φυσικά δεν δικαιολογεί τις ακραίες ενέργειες φανατισμού εναντίον του.

   • Pikis avatar
    Pikis @ Κάποιος 25/05/2011 12:49:52

    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκολπώσει σχεδόν όλους τους αυτοαποκαλούμενους επαναστάτες και το αποδεικνύει κάθε φορά με το δίχτυ προστασίας που τους απλώνει.
    Τα περί ρατσισμού που έχουν αποδωθεί στον Watson είναι αμφιβόλου προελεύσεως και ως συνήθως είναι ερμηνείες που έχουν δοθεί από αμόρφωτους δημοσιογράφους. Εξάλλου εμείς οι Έλληνες με τα περί ανώτερης ράτσας που ξεστομίζουμε κατά καιρούς δείχνουμε πιο ρατσιστές και από τον Χίτλερ!!!
    Για να μην μακρηγορώ, ο Watson είναι από τους γίγαντες της επιστήμης και δεν έχει το δικαίωμα ο κάθε κανίβαλος να του επιτίθεται ακόμα και φραστικά.

 19. Pikis avatar
  Pikis 25/05/2011 11:49:47

  ΠΠ συμφωνώ σε πολλά μαζί σου όμως η θρησκεία είναι ο απόλυτος τρόπος ελέγχου της σκέψης. Ο χαρακτηρισμός "ΕΛΛΗΝ" είναι υπεράνω θρησκείας. Μεγάλο βέβαια το ζήτημα της ορθοδοξίας αλλά δεν συμφωνώ ότι μας χαρακτηρίζει η εβραϊκή μυθολογία που κάναμε θρησκεία μας. Αυτή μας μετάλλαξε πνευματικά και ξεχάσαμε το αρχαίο πνεύμα των προγόνων μας. Σήμερα τα παιδιά ξέρουν καλύτερα τα άμφια των ρασοφόρων και το βιβλικό παραμύθι παρά ένα-δυο πράγματα από τους αρχαίους φιλοσόφους. Αισθάνεται κανείς από τη γενιά των 30-40άρηδων ότι έμαθε κάτι σημαντικό για την αρχαία Ελλάδα από το σχολείο;;; Μόνο με προσωπική μελέτη ανακαλύπτει κανείς το μεγαλείο.

 20. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 25/05/2011 12:01:44

  Εξαιρετικό και είμαι κι εγώ αισιόδοξος, αρκεί να υπάρχει πάντοτε η σωστή αυτοσυνειδησία και να μην καπελωθεί - ξεπουληθεί ο αγώνας μας.

  Αν δεν θέλω την άκριτη Σαμαρολατρεία και την επένδυση όλων των ελπίδων μας στον Αντώνη είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο: Δεν πρέπει ο Αντώνης να γίνει ο νεός Μακάριος, όπου θα επενδυθεί όλος ο αγώνας επάνω του, διότι τότε θα έχουμε έναν μόνο κρίκο αντίστασης και ο ένας κρίκος είναι πάντοτε πολύ αδύναμος.

  Ας μας συγχωρήσει λοιπόν ο Πρόεδρος τις κριτικές φωνές μας και ας μας επιτρέψει να θέλουμε πάντοτε κάτι περισσότερο από αυτόν. Και να του θυμίζουμε πάντοτε ότι είμαστε μαζί του επειδή εκπροσωπεί κάποια πράγματα και για κανέναν άλλο λόγο.

  Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να εκφυλιστεί η δημιουργούμενη ανεξάρτητη αυτοσυνειδησία της κοινωνίας μας εν τη γενέσει της από κανέναν.

  • Α.Κ. avatar
   Α.Κ. @ Επώνυμος 25/05/2011 12:18:27

   Αγαπητέ Επώνυμε,

   Έχω παρατηρήσει ότι συμφωνώ μαζί σου συνεχώς.

 21. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 25/05/2011 13:11:54

  Σας ευχαριστώ όλους σας για τα καλά σχόλια.
  Να δούμε τελικά, ποιος απ όλους μας θα είναι ο 100ς πίθηκος!

  • Κοντη Λιζα avatar
   Κοντη Λιζα @ Strange Attractor 25/05/2011 13:31:11

   Θέμε πολλές μπανάνες ακόμη...

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Κοντη Λιζα 25/05/2011 14:03:06

    Προς το παρόν συμβιβαζόμαστε με τα αγγούρια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.