#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/03/2009 13:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο κουρασμένος και ο αναπόφευκτος

άρθρο του Αλέξανδρου Κουμπεριώτη

Από τον Σεπτέμβριο και μετά, από τη μοιραία εκείνη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός βλέπει την επικαιρότητα επιβεβαιώνοντας το Νόμο του Μέρφυ: «αν κάτι μπορεί να πάει χειρότερα, περίμενε και θα σου συμβεί...».

Η αδυναμία της κυβέρνησης να εκπλήξει έστω και δια της δημιουργίας αρνητικών γεγονότων είναι τέτοια που δικαιώνει όποιον θεωρεί αυτό το σχήμα «τελειωμένο». Τη στιγμή που στο ΠΑΣΟΚ η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το πώς θα αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση όταν αναλάβουν, στη ΝΔ οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι της έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν αυτό που έκαναν οι βουλευτές τους πριν από αυτούς: συζητούν για το ποια ηγεσία θα αναδειχθεί στο κόμμα μετά την επερχόμενη ήττα.

Με άλλα λόγια, γίνεται σιγά - σιγά σαφές ότι ο Καραμανλής είναι στο Μαξίμου, αλλά δεν έχει την εξουσία. Κάθεται στην καρέκλα του Πρωθυπουργού, αλλά δεν ηγείται της κυβέρνησης. Είναι ωσεί παρόν. Το αποκορύφωμα ήταν οι «δηλώσεις» (;) του, η «ομολογία» (;) του, η «παραδοχή» (;) του στο Νίκο Χατζηνικολάου ότι «είναι κουρασμένος»! Ο Καραμανλής έβαλε μόνος του την ταφόπλακα στο μέλλον του με μία κίνηση που δεν έχει πολιτικό προηγούμενο. Παραδέχτηκε - και δεν είναι η πρώτη φορά - ότι τελειώνει. 

Με αυτά και μ' αυτά, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου θα ορκίζεται στο Προεδρικό Μέγαρο δεν θα κληρονομεί μόνο μια διαλυμένη κοινωνία και μια κατεστραμμένη οικονομία, αλλά μια Ελλάδα που αποτελεί το μόνιμο ανέκδοτο στους διαδρόμους των Βρυξελλών και το μαύρο αστείο στις καλοκαιρινές επιθεωρήσεις της οδού Πατησίων. Ο Παπανδρέου - για καλό ή για κακό - θα είναι ο «αναπόφευκτος Πρωθυπουργός». Ό,τι και να κάνει, καλό ή κακό, θα έχει τεράστια σημασία και ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις. Κάτι που κανείς δεν περίμενε ότι θα συνέβαινε τόσο νωρίς.

Αντίθετα από άλλους Πρωθυπουργούς, ο Παπανδρέου θα αναλάβει να κυβερνήσει τη χώρα εν τω μέσω μιας κρίσης την οποία ούτε προκάλεσε, ούτε βέβαια μπορεί ως αντιπολίτευση να ελέγξει. Η πιο σοβαρή πολιτική απόφαση που θα κληθεί να πάρει είναι το ποιον θα διαλέξει ανάμεσα σε τρεις διαφορετικούς δρόμους, το πώς θα  μοιραστεί το κόστος της κρίσης: να αυξήσει τους φόρους, να μειώσει τα έσοδα ή να υλοποιήσει τις παροχές που θα έχει εξαγγείλει, αλλά δεν θα μπορεί να υλοποιήσει ο Καραμανλής πριν πέσει...

Ευτυχώς ή δυστυχώς ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το ΠΑΣΟΚ ως μια κυβέρνηση εν αναμονή και όχι ως μία αναγεννημένη αντιπολίτευση. Γι΄ αυτό και οι προτάσεις του πρέπει να βασανιστούν σκληρά, γιατί αλλιώς θα βασανίσουν τους Έλληνες. Ο νέος πραγματισμός και οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Το ηθικό της κοινωνίας είναι στο χαμηλότερο δυνατό σημείο, η απαισιοδοξία κυριαρχεί και η χώρα χρειάζεται μια νέα ισχυρή ηγεσία που θα κάνει την απαραίτητη θεραπεία σοκ με πολιτικές τέτοιες που θα είναι μεν θαρραλέες, αλλά δεν θα προκαλέσουν κοινωνική εξέγερση.

Γι΄ αυτό και αφού τα πρόσωπα είναι δεδομένα και οι δυνατότητές τους γνωστές, ας στρέψουμε για μια έστω φορά την προσοχή μας στις πολιτικές, ας απαιτήσουμε κοστολόγηση των προτάσεών τους. Γιατί είναι οι πολιτικές που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο και όχι οι προσωπικότητες. Η διαχείριση του μέλλοντός μας δεν μπορεί να γίνει από αυτούς τους αρχηγούς. Αφού ξέρουμε ότι ο ένας είναι «κουρασμένος» και ο άλλος «αναπόφευκτος», ας πιέσουμε τον «αναπόφευκτο» και το επιτελείο του να μας πουν, πριν εκλεγούν, τι πραγματικά θέλουν να κάνουν, πώς θα το κάνουν και πόσο θα μας κοστίσει. Γιατί εκείνοι τον στόχο τους να κυβερνήσουν, όπως επέβαλε το επίθετό τους, είτε τον πέτυχαν εις βάρος μας, είτε τον έχουν προεξοφλήσει. Εμείς τον στόχο μας για μια καλύτερη ζωή τον υποθηκεύσαμε με τη Νέα Δημοκρατία. Όμως, δεν φταίμε σε τίποτα να υποστούμε έναν ακόμη γόνο που στο τέλος θα δηλώσει και αυτός «κουρασμένος».

Υ.Γ. Τουλάχιστον ο Παπανδρέου κάνει και λίγη γυμναστική. Ο Καραμανλής από τι κουράστηκε; Γιατί κοίταξα συμπτωματικά σήμερα (24.03.09) το Πρόγραμμά του στο Πρωθυπουργικό site και ήταν κενό...σαν το κενό εξουσίας που βιώνει η χώρα...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 25/03/2009 15:12:12

  θα συμφωνούσα με τις διαπιστώσες, αλλά διαφωνώ με το διά ταύτα.

  Η αναχώρηση Καραμανλή ήταν ένα προγραμματισμένο ραντεβού με την Ιστορία. Η απώλεια της υστεροφημίας του ανάγεται στην ... Ιδιωτική πρωτοβουλία και συνεπώς, ας πρόσεχε ο ίδιος.

  Όμως το βλέπω λίγο χλωμό, ότι σε κανα δυό εβδομάδες θα έχουμε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό τον ΓΑΠ. Πιστεύω ότι ο δρόμος έχει ακόμη πολλές στροφές και συνεπώς έχουμε πολλά ακόμη να δούμε.
  Το κυριώτερο από τα επόμενα σίγουρα γεγονότα, είναι η επιτάχυνση του χρόνου των εξελίξεων, διότι βλέπω ότι το τέλος της κούρασης...., έρχεται γρήγορα μέσα στο 2009, και όχι αργότερα.

  Φαίνεται ότι οι εξελίξεις θα ξεκινήσουν από το βράδυ των Ευρωεκλογών, και μάλιστα μην εκπλαγείτε από κάποιο θανατηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα για την Ν.Δ. (υποβοηθητικόν ώς αντιλαμβάνεσθε). Δεν αποτελεί ανέκδοτο αλλά ένα μικρό ποσοστό που θα βοηθήσει την "μή ξεφτίλα" της Ν.Δ. θα της το προσφέρουν οι αμφισβητίες του ΓΑΠ. Βέβαια η πατρίδα δεν σώζεται με τίποτε.

  Αν δούμε όμως, αμέσως μετά το στραπάτσο των Ευρωεκλογών, ένα καινούργιο αρχηγό "και ταυτόχρονα Πρωθυπουργό" και μία νέα κυριολεκτικά κυβέρνηση με κυβερνητική θητεία γιά άλλους 24 μήνες, ας μήν θεωρούμε σίγουρη την ορκομωσία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο άμεσο μέλλον.

  Όλα αυτά τα επηρεάζει ένα κρίσιμο ερώτημα.
  Θα καταφέρει τα απαράτ της Ν.Δ. (στό χάλι που βρίσκεται) να ξεπεράσει τα προσωπικά του πάθη που έχουν διαλύσει τα πάντα και να εκλέξει την νέα ηγεσία, ή θα δούμε ακόμη ένα επεισόδιο του σειριάλ "διαλύστε τα πάντα αρκεί να μην πάρει ο Μητσοτάκης το κόμμα".

  Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, αλλά η χαζομάρα πεθαίνει τελευταία.

 2. Μητσοτάκουλας avatar
  Μητσοτάκουλας 25/03/2009 15:22:49

  Εξαιρετικό, νηφάλιο, επιτέλους η απλή λογική που τόσο μας λείπει.
  Το Πασόκ και ο Παπανδρέου δεν είναι Μεσσίες, είναι τα "αναπόφευκτα". Ο δικός μου χαρακτηρισμός είναι πιό απαισιόδοξος, είναι το μικρότερο κακό. Αλλά μπροστά σ' αυτό που συμβαίνει τώρα, έχω γράψει ήδη "ζήτω το μικρότερο κακό".
  Πέρα από τον αυτοσαρκασμό, να βλέπουμε μπροστά, να μήν έχουμε αυταπάτες τι μας περιμένει: Η κραυγή μάχης του "βαθέος Πασόκ" θα είναι "παραλάβαμε καμμένη γή". Έχει ένα βαθμό αλήθειας, αλλά μόνο έναν ορισμένο βαθμό. Ενδεχόμενη κυριαρχία της λογικής αυτής, δεν θα προμηνύει κανένα καλό για τους πολίτες.
  Απλή λογική, εντιμότητα και νηφαλιότητα απαιτούσαμε (ή θα έπρεπε να απαιτούσαμε από τη ΝΔ, αλλά αυτό είναι πιά ιστορία τελειωμένη.
  Απλή λογική, εντιμότητα και νηφαλιότητα πρέπει να απαιτούμε ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ από τον Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ που έρχονται.
  Πρέπει να κυττάξουμε το αύριο, ο αγώνας για το καλύτερο να συνεχισθεί, αλλά χωρίς αυταπάτες.

 3. Προφήτης avatar
  Προφήτης 25/03/2009 17:18:05

  Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Επικοινωνίας το ελληνικό διαδίκτυο είναι αριστερόστροφο.

  Αλλά αρκεί μια βόλτα στα blogs να το διαπιστώσεις και μόνος σου.

  Το ΠΑΣΟΚ μη έχοντας ούτε έργο, ούτε παρελθόν, ούτε προοπτική προσπαθεί να εδραιώσει στην κοινή γνώμη ότι "δεν υπάρχει κυβέρνηση".
  Παρ΄όλα αυτά ο κόσμος δεν πείθεται, θυμάται.
  Δεν υπάρχει ρεύμα αμετάκλητης νίκης.

  Τώρα, εμφανίστηκε οργανωμένα και το μητσοτακικό λόμπυ με "σχολιαστές" που προπαγανδίζουν την ανάγκη ανάληψης της ηγεσίας από τη Ντόρα.

  Ένας εδώ παραπάνω, ζήλεψε τη δόξα Λαμπράκη-Ψυχάρη που έδιωξαν το Σημίτη, και ούτε λίγο ούτε πολύ απαιτεί !!! από τον εκλεγμένο πρωθυπουργό να παραδώσει την εξουσία στο μητσοτακέϊκο!!!
  Προφανώς τα συμφέροντά του εξυπηρετούνται καλύτερα με τη Ντόρα.

 4. Factorx avatar
  Factorx 25/03/2009 17:22:54

  @γάιδαρος: Η μοναδική ελπίδα της Ντόρας να βγεί αρχηγός είναι να γίνει συνέδριο (παραίτηση Καραμανλη και απο πρόεδρος ΝΔ). Επειδή (βλ. δημοσκοπήσεις) απευθύνεται στην κοινωνία και οχι (κυρίως) στο κόμμα. Στα κομματικά όργανα είναι χαμένη απο χέρι. Πάω και στοίχημα

 5. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 25/03/2009 18:19:38

  Factor
  Για να μη σε στεναχωρέσω θα βάλω στοίχημα ένα καφέ (τούρκικο) και ένα κουλουράκι μόνο.
  'Αφησε με να ξέρω καλύτερα τους πεφωτισμένους, που ψάχνουν τον εγγυητή της μισθοδοσίας τους.
  Αν ψήφιζε η κοινωνία θα βλέπαμε την απόδοση της επικοινωνίας, αλλά όταν ψηφίζουν οι πεφωτισμένοι άστα για άλλη φορά, χρονιάρα μέρα σήμερα.

 6. Θύμα avatar
  Θύμα 25/03/2009 18:51:34

  @9 Anonymous
  Τόσα χρόνια γούσταρε να είναι αρχηγός των νταβάδων αλλά τώρα που βλέπει οτι οι Ευρωπαίοι τον έχουν έτοιμο για εκτέλεση λόγω της κατάστασης που βρίσκεται η οικονομία (για την οποία να μήν τον αδικούμε δέν φταίει αποκλειστικά αυτός) τους βαρέθηκε.

 7. Skorpios!!! avatar
  Skorpios!!! 25/03/2009 19:17:48

  Γιατι αναποφευκτος κυριε Κουμπεριωτη???Τον θεωρειτε τον Παπανδρεου αναγκαιο κακο??Γιατι με τοση ευκολια κρινετε καποιον που δεν εχει ακομα δοκιμασθει???Αυτο κατα την γνωμη σας λεγεται αντικειμενικη ενημερωση??Μηπως θα μπορουσατε να μας πειτε ποιοσ εισθε εσεις για να μπορεσουμε να σας κρινουμε με σοβαροτητα ομως και παντως οχι με τοση ευκολια οπως εσεις??

 8. Lavazza avatar
  Lavazza 25/03/2009 19:54:27

  Είναι ευκαιρεία λοιπόν, να καταθέσει η Λούκα Κατσέλη το σχέδιό της να σώσει τη χώρα...

  Αν έχει σχέδιο...

  Γιατί χθές στο MEGA σε ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπίσει αυτή και το ΠΑΣΟΚ την ΄ριση εάν γίνει κυβέρνηση, απάντησε: "με το ΠΑΣΟΚ δεν θα είχαν φτάσει τα πράγματα εδώ"...και τίποτε παραπάνω.

  Σαν να αναζητά (η Κατσέλη) από τώρα άλλοθι για να λένε μετά οτι: "η Ν.Δ φταίει που τραβάτε τα χίλια μύρια και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτε"...

  Μέχρι και ο Τσίμας με την Τρέμη την κράξαν και της είπαν οτι "αυτό δεν είναι ούτε θέση, ούτε απαντηση, ούτε σχέδιο"...

 9. Braiton avatar
  Braiton 25/03/2009 23:47:59

  φακτορα έτσι και βγει το ΠΑΣΟΚ τι θα βρίσκεις να γράφεις ; Αλλά θα μου πεις .....το έτγο σου ήταν αυτό!!!

 10. Factorx avatar
  Factorx 26/03/2009 00:25:00

  @Braiton Χα χα χααααα

 11. αντικειμενικος avatar
  αντικειμενικος 26/03/2009 00:48:41

  @Lavazza
  ο Πονος σου για τη ΝΔ φαινεται -εκτός αν αλλαξες καναλι. ενα τεταρτο μιλουσε συνεχεια. αυτη ηταν μονο η αρχικη της φράση. τα άλλα δεν τα ακουσες που κατατροπωσε τον ηλιθιο τον Μαρκοπουλο που δεν ειχε τι να πει?

  @Αλέξανδρος Κουμπεριώτης
  με κάλυψες πλήρως
  @christos
  θα το δουμε στην πράξη. μπόρεί και να πετυχει

 12. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 26/03/2009 00:55:14

  Θα παρεξηγηθεί ο Ορέστιος με το "πράσινα αδέρφια", Προφήτη ανασκεύασε γιατί μπορεί και να κρατάει μούτρα μετά.

 13. Orestios avatar
  Orestios 26/03/2009 01:01:04

  Σκορπίος for president.
  Γιατί με το βλαχαδερό από τη Μασα-τσουτσες μόνο χρόνια πολλά θα ακούμε ακόμα και την Μεγάλη Παρασκευή.

 14. Orestios avatar
  Orestios 26/03/2009 01:38:56

  Η αννούλα πάλι τον θέλει καπετάνιο. Τι βίτσιο κι αυτό. Μόνο μην σκάσει μύτη με σορτσάκι σαν τον captain Merrill Stubing, και φανερώσει τα μπούτια που δεν θα θέλαμε να είχαμε (από την γυμναστική)

 15. boom avatar
  boom 26/03/2009 10:42:24

  Προς αντι-ΠΑΣΟΚους, δεξιούς και άλλους : Μη βιάζεστε και καταναλώσετε τη χολή σας από τώρα. Σε λίγο θα το βαράτε ως κυβέρνηση ! Κατανοώ τον πόνο σας, απόλυτα !

 16. Factorx avatar
  Factorx 26/03/2009 20:24:47

  Όπως θα έχετε αντιληφθεί έκοψα όσα σχόλια 1. ηταν άσχετα με το θέμα και 2. αναλίσκονταν σε προσωπικές επιθέσεις μεταξύ 3-4 σχολιαστών.

  Τους προειδοποιώ (με λύπη μου) και τους τέσσερις οτι ειναι η τελευταία φορά που ανέχομαι προσωπικές ύβρεις, σχολιασμους κλπ. Αν θέλετε προσωπικό φόρουμ για να περνάτε την ώρα σας βρείτε άλλο. Η να σας βοηθήσουμε να φτιάξετε ένα. Στο κάτω κατω αν δεν μπορείτε να σεβαστείτε τον κόπο μας - και της μεγάλης πλειοψηφίας των άλλων σχολιαστών - δεν μπορείτε να έχετε θέση εδω μεσα

 17. Ποιός έχει σήμερα το πολιτικό πλεονέκτημα; « Papagalo M avatar
  Ποιός έχει σήμερα το πολιτικό πλεονέκτημα; « Papagalo M 08/08/2009 10:09:04

  [...] ένα ενδιαφέρον κομμάτι στο antinews.gr με τίτλο “Ο κουρασμένος και ο αναπόφευκτος“. Αντιλαμβάνεστε το περιεχόμενο. Κάπως έτσι είναι [...]

 18. Ποιος έχει σήμερα το πολιτικό πλεονέκτημα;… | Search Top Greek Blog avatar
  Ποιος έχει σήμερα το πολιτικό πλεονέκτημα;… | Search Top Greek Blog 11/08/2009 14:04:02

  [...] διαβάσει ένα ενδιαφέρον κομμάτι στο antinews.gr με τίτλο “Ο κουρασμένος και ο αναπόφευκτος“.Αντιλαμβάνεστε το περιεχόμενο. Κάπως έτσι είναι τα [...]

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.