Ζάεφ: H "Μακεδονία του Ίλιντεν" είναι παρελθόν
31/05/2018 21:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ζάεφ: H "Μακεδονία του Ίλιντεν" είναι παρελθόν

Η ονομασία η "Μακεδονία του Ιλιντεν" είναι παρελθόν δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η Καθημερινή, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης (VMRO) σχετικά με το ποιες πιθανές προτάσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ έχουν γίνει αποδεκτά, σύμφωνα και με την αρχή του "erga omnes", o κ. Ζάεφ σημείωσε ότι το όνομα Μακεδονία του Ιλιντεν, ("Republic of Ilindenska Macedonia") δεν αποτελεί πλέον ζήτημα διαφωνίας στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα

Ο κ. Ζάεφ τόνισε για μία ακόμη φορά την ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το ζήτημα.

Ντιμιτρόφ: Να βρεθούμε μαζί στην σωστή πλευρά της ιστορίας

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων ενημέρωσε τον Πρόεδρο τις χώρας για τις εξελίξεις που έχουν προκύψει μετά την πρόσφατη με το Νίκο Κοτζιά σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε πως εάν τελικώς βρεθεί λύση που σέβεται την ταυτότητα των Σκοπίων όλες οι πλευρές θα βρίσκονται στη "σωστή πλευρά" της ιστορίας.

Αναλυτικότερα ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε: "Για το εξόχως σημαντικό θέμα της διαφοράς αναφορικά με το όνομα, ένα θέμα που μας κρατά πίσω και εμποδίζει τη χώρα να προχωρήσει στο μέλλον, απαιτείται πέρα από ηγετική ικανότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης από όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Εάν βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε το πρόβλημα διατηρώντας την ταυτότητα και την αξιοπρέπειά μας, θα βρισκόμαστε όλοι μαζί στην σωστή πλευρά της ιστορίας"

capital.gr