Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
10/05/2019 21:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χαμήλωσε τόνους ο Τσίπρας - Αιχμές ότι η Ν.Δ κρύβει το πρόγραμμά της

Απέφυγε τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του προέδρου της Ν.Δ ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, αφήνοντας ωστόσο αιχμές καταρχάς για το πρόγραμμα της Ν.Δ, το οποίο επιμένει να χαρακτηρίζει αντικοινωνικό.

Ο Πρωθυπουργός, κινήθηκε σε εμφανώς πιο χαμηλούς τόνους από την Τετάρτη, απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, δεχόμενος όμως ως "μισή συγγνώμη" το άδειασμα που επεφύλαξε ο πρόεδρος της Ν.Δ στον Μανώλη Κεφαλογιάννη για την πλαστή φωτογραφία που δημοσίευσε εμφανίζοντας τον πατέρα του κ. Τσίπρα δίπλα σε πρωτεργάτες της χούντας.

Παράλληλα ωστόσο, ο κ. Τσίπρας αναδιπλώθηκε από τη μομφή που απήθυνε στον κ. Μητσοτάκη ότι είναι ζάμπλουτος και προφυρογέννητος - ως έχει πράξει επανειλημμένως στο παρελθόν- λέγοντας πως το πρόβλημα δεν είναι ότι ανήκει στην ελίτ αλλά ότι στηρίζει πολιτικές της ελίτ.

Κατά τον ίδιο, η Ν.Δ έχει επιλέξει να κινείται πολωτικά έως τις εκλογές γιατί δεν είναι βέβαιη όπως εμφανίζεται ότι θα θριαμβεύσει στις κάλπες. Επ αυτού μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Το πρόβλημα, είπε, είναι οι πολιτικές θέσεις της Ν.Δ που δεν έχουν χώρο για τους πολλούς.

Ενδιαφέρον έχει και η παραδοχή του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο μόνος εκφραστής της προοδευτικής παράταξης , αλλά ο "κύριος".

Σταχυολογώντας την ομιλία του, ανέφερε:

Αυτό το τριήμερο η αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθησε να εκτρέψει τη συζήτηση. Από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

Ο στόχος ήταν να μην συζητήσουμε για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας να μην συζητήσουμε για το σχέδιό μας για οριστική έξοδο από την κρίση, να συζητάμε για αυτά που έχει επιλέξει το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη να συζητάμε. Είναι επιλογή του να πάμε σε εκλογές σε κλίμα αρένας. Ό,τι απαντήσεις είχα να σας δώσω τις έδωσα και δε πρόκειται να ξανασχοληθώ με τις προσωπικές επιθέσεις και με την αθλιότητα των κατασκευασμένων ειδήσεων
Εσείς μπορείτε να υβρίζετε και να συκοφαντείτε.

Ο πατέρας σας ήταν δημόσιο πρόσωπο, πρωθυπουργός. Τότε η μισή Ελλάδα και ο Α. Παπανδρεου τον αποκαλούσε εφιάλτη και αποστάτη. Εγώ ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει τα λόγια αυτά. Εσείς δεν τιμάτε τη μνήμη του όχι εγώ. Εσείς δείχνετε ότι κάποιο πρόβλημα έχετε. Θέλω να σας πω ότι οι πολίτες θα μας κρίνουν με βάση τις ιδέες και τις απόψεις μας.

Ζητήσατε μια μισή συγγνώμη για τις αθλιότητες Κεφαλογιάννη.

Εκλογές- δημοσκοπήσεις

Γιατί επιλέγετε αυτή τη στρατηγική αφού λέτε ότι είστε όχι απλά νικητής αλλά θριαμβευτής με 10-15 μονάδες, σε όποια κάλπη κι αν στηθεί, όποτε κι αν στηθεί, όπως λέτε. Μήπως τελικά δεν είναι έτσι τα πράγματα; Μήπως ο προδιαγεγραμμένος και προεξοφλημένος εκλογικός σας θρίαμβος θα είναι για άλλη μια φορά μόνο δημοσκοπικός; Όπως τον Ιούλη του 15;

Ζείτε στην ψευδαίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει. Ότι είναι φωτοβολίδα και θα σβήσει. Ότι δεν έχει ρίζες στον ελληνικό λαό. Σας συμβουλεύουν λάθος όποιοι σας συμβουλεύουν έτσι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογικές μάχες γιατί είναι ο κύριος – όχι ο μόνος - εκφραστής της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης στη χώρα.

Και έχετε κάνει και ένα μεγάλο λάθος. Προσπαθείτε να πάτε τη συζήτηση στο προσωπικό και στο ηθικό πλεονέκτημα. Εκεί κι αν θα χάσετε κατά κράτος.

Ο πρώτος αφορά την αγωνία σας να αλλάξουμε ατζέντα από την οικονομία. Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι είστε μέρος της ελίτ. Το πρόβλημά σας είναι ότι η πολιτική σας και το πρόγραμμά σας ευνοούν κατάφωρα τις ελίτ.

Δεν έχει νόημα λοιπόν να προσπαθείτε ούτε να προσποιηθείτε ότι δεν είστε μέρος της ελίτ, ούτε ακόμα χειρότερα να μπαίνετε στην ακόμη πιο αστεία προσπάθεια να πείσετε ότι εγώ είμαι.

Γιατί το πρόβλημά σας είναι οι πολιτικές σας θέσεις και το πρόγραμμά σας, ο πολιτικός σας λόγος, όταν αρθρώνεται που είναι υπέρ των ελίτ και απαξιωτικός για τους πολλούς

Εγώ θα ρίξω τους τόνους εσείς δεν θα το κάνετε γιατί έχετε αντιγράψει μια καμπάνια. Που είναι καρμπόν από κόμματα και υποψηφίους της ακροδεξιάς σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, σαν τον Μπολσονάρο.

Fake news, τοξικότητα, κιτρινισμός, λάσπη για τον αντίπαλο, αντιπαράθεση δίχως αρχές και όρια και φυσικά μπόλικη τάξη και ασφάλεια.

Ο Πρωθυπουργός, παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς τοσο στα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κυβέρνηση ενώ προχώρησε και σε εκτενή απολογισμό των πεπραγμένων της, επιβεβαιώνοντας ότι επιθυμεί να κρατήσει "ψηλά" την θετική ατζέντα.

Πηγή:capital.gr