WSJ: Προς νέα κρίση η Ελλάδα, ενώ ο Τσίπρας σκέφτεται εκλογές
12/12/2016 22:55
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

WSJ: Προς νέα κρίση η Ελλάδα, ενώ ο Τσίπρας σκέφτεται εκλογές

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται την επιλογή των πρόωρων εκλογών το 2017, καθώς χάνει την ελπίδα να κερδίσει παραχωρήσεις από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ για την ελάφρυνση χρέους και τη λιτότητα, γράφει η Wall Street Journal. Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει απόφαση για εκλογές, όπως και ότι θα επανεξετάσουν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο, αφού πρώτα πιέσουν ξανά τους δανειστές να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία, σημειώνει η εφημερίδα.

Οι εκλογές θα επέτρεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από τις πιέσεις ενός αντιδημοφιλούς προγράμματος διάσωσης, του οποίου τα μαθηματικά έριξαν τελικά κάθε ελληνική κυβέρνηση από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση το 2009. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και οι προκάτοχοί του, πασχίζει για να πετύχει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, σε μία σημαδεμένη από την ύφεση και κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα, σχολιάζει το άρθρο. Μία αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης το 2017 θα δημιουργούσε μία ακόμη δοκιμασία για τη συνοχή της ΕΕ, που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των ευρωσκεπτικιστών λαϊκιστών σε μία σειρά σημαντικών εκλογών την επόμενη χρονιά. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ελάχιστη διάθεση για ένα νέο ελληνικό δράμα, αλλά το ίδιο ελάχιστη είναι και η προθυμία για παραχωρήσεις προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, τονίζει το δημοσίευμα.

"Ο πολιορκημένος Τσίπρας, που αναμένεται να έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας τις επόμενες ημέρες, εξέπληξε τους Έλληνες και τους δανειστές την προηγούμενη εβδομάδα με δημοσιονομικά δώρα που θεωρούνται ευρέως ως προετοιμασία για την επιλογή των εκλογών. Υποσχέθηκε σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους ένα χριστουγεννιάτικο δώρο 300-800 ευρώ. Επίσης ανέστειλε την προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που έχουν υποδεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι θα μελετήσουν αν οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα συμβαδίζουν με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας", γράφει.

Οι πρόωρες εκλογές θα οδηγούσαν σε ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παραδέχθηκαν στην εφημερίδα κομματικά στελέχη, και η ΝΔ θα σχημάτιζε κυβέρνηση. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι ο στόχος τους σε πιθανές εκλογές θα ήταν να αποφύγουν να συνθλίβουν, έναν κίνδυνο που βλέπουν αν συνεχίσουν για καιρό χωρίς υποχωρήσεις από τους δανειστές. Μέχρι τον Νοέμβριο, ο ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζε ότι οι συζητήσεις με τους δανειστές θα "ξεκλείδωναν" νέες δόσεις χωρίς περαιτέρω βαριά μέτρα λιτότητας. Στο μεταξύ, Έλληνες υπουργοί ήλπιζαν ότι θα κερδίσουν ξεκάθαρες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για ελάφρυνση χρέους, κάτι που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δίνοντας σημαντική ώθηση στην οικονομία της.

Όμως, οι διαπραγματεύσεις αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι οι Έλληνες ηγέτες είναι παγιδευμένοι ανάμεσα στις απαιτήσεις των πιο δυναμικών δανειστών: της Γερμανίας και του ΔΝΤ, γράφει η WSJ. Το Βερολίνο δεν προτίθεται να δεσμευθεί σε κάτι περισσότερο από μικρές μειώσεις του ελληνικού χρέους. Το Ταμείο επιμένει σε περικοπές που περιλαμβάνουν και τις συντάξεις, ιδιαίτερα αν η Γερμανία επιμείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Επίσης το ΔΝΤ επιμένει για τα εργασιακά, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκηρύξει ως μη αποδεκτή επίθεση στα δικαιώματα των ήδη αποδυναμωμένων εργαζομένων.

Και καταλήγει: "Χωρίς συμβιβασμό ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία- κάτι που έχει αποδειχθεί άπιαστο από τις αρχές του 2015- οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν απαιτήσεις επώδυνης λιτότητας με μικρή ανταμοιβή".

wsj.com