Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
23/10/2018 16:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, τονίζει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κληθείς να απαντήσει στην τοποθέτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ επί του θέματος.

Σύμφωνα με την ίδια απάντηση: "Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια".

Ακόμη το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι "αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας".

Την απειλή του casus belli υπενθυμίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Η Τουρκία δεν μπορεί να ανεχτεί ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο χωρίς να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, σε γραπτή του δήλωση.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η διακήρυξη της τουρκικής εθνοσυνέλευσης με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 (με την οποία, ως γνωστόν, χαρακτηρίζεται casus belli, δηλαδή αιτία πολέμου τυχόν μονομερής επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο), εμπεριέχει όλες τις απαραίτητες πολιτικές προειδοποιήσεις και παραμένει μέχρι και σήμερα σε ισχύ,

Το κείμενο της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Έχουμε παρακολουθήσει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Κοτζιά και του πρωθυπουργού και νέου υπουργού Εξωτερικών Α. Τσίπρα, για τα σχέδια σχετικά με τη σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και τις συναφείς ειδήσεις.

Δεν είναι δυνατό να δείξουμε ανοχή σε ενέργειες που γίνονται στο Αιγαίο χωρίς να υπάρχει διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, εκεί όπου υπάρχουν ακτές η μία απέναντι από την άλλη.

Στο πλαίσιο αυτό, η διακήρυξή μας της εθνοσυνέλευσης με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995, εμπεριέχει την αναγκαία πολιτική προειδοποίηση, η οποία εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.

Οι απόψεις και οι προειδοποιήσεις μας για το θέμα εκφράστηκαν στον πρέσβη της Ελλάδας στην Τουρκία".

Πηγή:capital.gr