ΥΠΕΞ: H Τουρκία συνεχίζει να εμπαίζει τη διεθνή κοινότητα
12/07/2017 13:39
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΥΠΕΞ: H Τουρκία συνεχίζει να εμπαίζει τη διεθνή κοινότητα

Οξεία και άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Στράτου Ευθυμίου στην σημερινή επιθετική δήλωση του Τούρκου ομολόγου τουκαι την επίρριψη ευθυνών του ναυαγίου της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.


Ο κ. Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την εν λόγω δήλωση τόνισε ότι "η Τουρκία συνεχίζει να εμπαίζει τη διεθνή κοινότητα, προβαίνοντας σε δηλώσεις που αποδεικνύουν ότι το θράσος της δεν έχει κανένα όριο. Έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να βαφτίζει "εποικοδομητικό πνεύμα" την αδιαλλαξία που επέδειξε στο Κραν Μοντανά".

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επισήμανε επίσης ότι "η νέα κυνική ομολογία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο των χθεσινών δηλώσεών του από την Ακτή Ελεφαντοστού, ότι δεν ήταν δυνατό να δεχθεί η Τουρκία, στη Διάσκεψη της Γενεύης, μια "ανόητη πρόταση" που προέβλεπε κατάργηση του "δικαιώματος" μονομερούς επέμβασης, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο με χρονοδιάγραμμα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη των ολοφάνερων ευθυνών της Τουρκίας για το αδιέξοδο της Διάσκεψης για το Κυπριακό και την κατάρρευση των συνομιλιών".

Νωρίτερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήριζε σε ανακοίνωσή του "απαράδεκτα" τα σχόλια του Έλληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Η δήλωση του κ. Κοτζιά μετά το "ναυάγιο" των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν - Μοντανά της Ελβετίας ότι "η Τουρκία θέλει να μπορεί να επεμβαίνει σε ένα ανεξάρτητο κράτος" οδήγησε στην επιθετική ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο επισημαίνει ότι "προσήλθε στη πρόσφατη Διάσκεψη με καλή θέληση και με την εποικοδομητική στάση που είχε επιδείξει από την αρχή της διαπραγμάτευσης με στόχο να επιτευχθεί ένας βιώσιμος συμβιβασμός".

Επιπλέον το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι "όλοι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν ποιος τήρησε εποικοδομητική στάση και ποιος όχι".

Τέλος, η τουρκική πλευρά κατηγορεί την Ελλάδα ως τον μοναδικό υπαίτιο του ναυαγίου και επιρρίπτει ευθύνες στον Ν. Κοτζιά, ο οποίος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, να ρίξει το φταίξιμο στην Τουρκία προκειμένου να καλύψει το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν λόγω της έλλειψης καλής πίστης και πολιτικής θέλησης από την πλευρά της Ελλάδας αλλά και από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων.

Μέσω ανακοίνωσης της η Άγκυρα κατηγορεί επίσης τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ότι "δεν έκανε καμία προσπάθεια για επιτυχή έκβαση στη Διάσκεψη" και τον καλεί "να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα τουλάχιστον από εδώ και στο εξής".

capital.gr