Τυράκι η διαρροή για να μαντρώσει τους βουλευτές του
04/04/2016 21:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τυράκι η διαρροή για να μαντρώσει τους βουλευτές του

Τα όσα είπε ο Τσίπρας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν τελικά την άποψη πως το Μαξίμου θέλει να αξιοποιήσει τη διαρροή για να μαντρώσει τους βουλευτές του και να ψηφίσουν τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται.

Το περιεχόμενο των συνομιλιών Τόμσεν - Βελκουλέσκου που διέρρευσε, το οποίο έτσι και αλλιώς δεν ήταν άγνωστο για το τι συζητιέται στους κύκλους του ΔΝΤ, ήταν ο δράκος για το παραμύθι του Τσίπρα. Πάντως ο πρωθυπουργός έδωσε τα ρέστα του. Ψηφίστε αυτά που έρχονται γιατί υπάρχουν χειρότερα ήταν το μήνυμά του προς τους βουλευτές του.

Αλλά εκεί που ξεπέρασε τον εαυτό του ο Τσίπρας ήταν ότι επιχείρησε να χρησιμοποιήσει ως πλυντήριο για τα δικά του ανομήματα τη στάση του ΔΝΤ. Καταρχήν απέδωσε τη στάση του ΔΝΤ στο ότι όπως είπε ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο σχεδιασμό των δύο πρώτων μνημονίων που απέτυχαν και θέλει και την αποτυχία του τρίτου γιατί δεν είναι δικό του και δεν μπορεί να αποδεχτεί την αποτυχία του το ταμείο. Δηλαδή ζήτω το τρίτο μνημόνιο του Τσίπρα. Στον καθρέφτη του κοιτιέται και από μόνος του αγαπιέται ο πρωθυπουργός μας.

Αλλά τότε πως γίνεται αφού ήταν η ευνοϊκότερη δυνατή συμφωνία πέρσι το καλοκαίρι να είναι ταυτόχρονα και ετεροβαρής σε βάρος της Ελλάδας όπως και πάλι είπε ο Τσίπρας; Η αντίφαση αυτή βγάζει μάτι και απάντηση δεν έδωσε.

Κατά δεύτερο ο Τσίπρας χρησιμοποίησε τη στάση του ΔΝΤ για να πει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για τα capital controls και πως όλα είναι επιβολή των έξω και κυρίως του ΔΝΤ. Βέβαια απάντηση στο γιατί μέχρι πρότινος ζητούσε την παραμονή του ΔΝΤ στο μνημόνιο και τώρα πάει σε ρήξη μαζί πάλι δεν έδωσε.

Και κατέληξε στον εξής συλλογισμό. Ότι η ΝΔ ταυτίζεται με τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις του ΔΝΤ και ζητάει εκλογές για να ρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία άρα όποιος δεν ψηφίσει τα μέτρα που θέλει η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους ως τις 22 Απριλίου παίζει το παιχνίδι της ΝΔ και του ΔΝΤ. Βέβαια του απάντησε επ’ αυτού ο Βαρουφάκης ότι δεν υπάρχει καλός και κακός εταίρος στην τρόικα, αλλά μιλιά για την ταμπακέρα ο Τσίπρας.

Η ουσία πάντως είναι όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα του Τσίπρα πως το Μαξίμου δεν θέλει για τους επόμενους μήνες να πάει σε εκλογές. Προφανώς διαβάζει τουλάχιστον τις δημοσκοπήσεις και ξέρει ότι θα πατώσει. Αντιθέτως έχει ενδιαφέρον η θετική αναφορά του Τσίπρα στη Φώφη για το θέμα του ΔΝΤ. Τι γίνεται; Το Μαξίμου έχει μπει στο παιχνίδι της κυβερνητικής διεύρυνσης προς τα κεντροαριστερά του;