Τσίπρας: Θα επισκεφθώ σύντομα τα Σκόπια- Διπλωματικό αριστούργημα οι Πρέσπες
01/03/2019 22:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσίπρας: Θα επισκεφθώ σύντομα τα Σκόπια- Διπλωματικό αριστούργημα οι Πρέσπες

Την πρόθεσή του να επισκεφθεί τα Σκόπια και μάλιστα πολύ σύντομα, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 4ου Οικονομικού φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επακριβώς ότι: "θα σας αποκαλύψω ότι πολύ σύντομα, θα είμαι ο πρώτος έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτώ επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή" προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος, από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία.

Εκτενέστατη αναφορά έκανε από τους Δελφούς ο κ. Τσίπρας στη Συμφωνία των Πρεσπών, εν γένει, χαρακτηρίζοντάς τη: Διπλωματικό αριστούργημα.

Επ αυτού, σημείωσε:

1. Η μεγαλύτερη πληγή που άνοιξε η διένεξη μεταξύ Αθήνας- Σκοπίων ήταν ότι και στις δύο πλευρές των συνόρων κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη διαιώνιση του ζητήματος για να χτίσουν πολιτικές καριέρες πάνω στον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλία, σ την αλλοίωση και τη στρέβλωση της ιστορίας.

2.Η δική μου κυβέρνηση και αυτή του Ζόραν Ζάεφ, βρέθηκαν ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας.Για πρώτη φορά, υπήρξαν δύο κυβερνήσεις και στις δυο πλευρές των συνόρων αποφασισμένες να αδράξουν αυτή την ευκαιρία.

3.Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών. όχι μια εύκολη συμφωνία αλλά ένα διπλωματικό αριστούργημα: Αμοιβαία επωφελής χωρίς να αισθάνεται κανείς ταπεινωμένος.

4. Μέσα από αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε με Κοτζιά και ολοκληρώθηκε με Κατρούγκαλο, η Ελλάδα απέδειξε ότι γίνεται μεγαλύτερη. Αυτό το μοντέλο είναι ορόσημο για την ιστορία όχι μόνο των δύο χωρών αλλά συνολικά για τα Βαλκάνια.

5. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι η ιστορική γιατί ηττήθηκε ο εθνικισμός.

Πηγή:capital.gr