Τσίπρας: Όλα ανοιχτά για το πότε θα γίνουν εθνικές εκλογές
24/05/2019 14:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσίπρας: Όλα ανοιχτά για το πότε θα γίνουν εθνικές εκλογές

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, άφησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΕΡΤ, για πρώτη φορά μετά τις διαρκείς "διαβεβαιώσεις" του ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή το Φθινόπωρο, συσχετίζοντας τις εκλογικές εξελίξεις, με τις ευρωεκλογές.

"Εγώ δεν μπορώ να πω, δεν τρέχει τίποτε, ό,τι και αν ψηφίσετε". "Ζήτησα ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα". "Αν την πάρω, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπορέσω να τα εφαρμόσω. Αν αποδοκιμασθούν, όλα είναι ανοιχτά" ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του κ. Τσίπρα.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας είπε: "Θέλω να σας απαντήσω με απόλυτη ειλικρίνεια. Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση αλλά είναι φανερό σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι δεν είναι μια χαλαρή ψήφος.

Διότι έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα να είναι αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές λίγους μήνες πριν το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές και έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα να ζητά επιμόνως η αντιπολίτευση την καταδίκη της κυβέρνησης και της πολιτικής της και εμείς να έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο οικονομικό για το 2019 και το 2020 που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια λιτότητας δίνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας, είναι φανερό ότι την Κυριακή ο κόσμος μπορεί να μην ψηφίζει για κυβέρνηση αλλά ψηφίζει για το πολιτικό σχέδιο και τις πολιτικές με τις οποίες θα κυβερνηθεί ο τόπος. τα επόμενα χρόνια και πόσο μάλλον όταν ο κ. Μητσοτάκης έχει αναπτύξει το δικό του πολιτικό σχέδιο ή κατά λάθος ή εξ επίτηδες, αυτό είναι ένα θέμα που θα κρίνει η ιστορία, και έχει αναδείξει το δικό του πολιτικό σχέδιο.

Άρα, λοιπόν, εγώ δεν μπορώ να βγω και να πω στον ελληνικό λαό "ξέρετε δεν τρέχει και τίποτα όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα". Εγώ λέω με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια και επίγνωση του τι σημαίνει αυτό που λέω ότι στον βαθμό που εγώ ζήτησα την ψήφο της εμπιστοσύνης σε αυτά τα μέτρα, την 13η σύνταξη, τη μείωση της φορολογίας και το 2019 και το 2020, αν πάρω την εμπιστοσύνη του λαού σε αυτά τα μέτρα θα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπορέσω να τα εφαρμόσω και θα είναι και βέβαιο ότι ό,τι και αν γίνει στις εθνικές εκλογές θα έχει κατοχυρωθεί η έγκριση του ελληνικού λαού σε αυτά. Αν αποδοκιμαστούν, όλα είναι ανοιχτά".

Παράλληλα, ανεβάζοντας την ένταση στο δίλημμα των ευρωεκλογών, είπε ότι:

"Αν έχω την πολιτική επιβεβαίωση τη Δευτέρα θα έχω πολύ μεγαλύτερο πολιτικό εκτόπισμα ώστε στο Συμβούλιο Κορυφής να πω "ως εδώ" μαζί με άλλους προφανώς".

Επίθεση σε Βέμπερ-Μητσοτάκη

Στο ίδιο πλαίσιο, επιτέθηκε ξανά στον Μ. Βέμπερ λέγοντας πως: "Δεν μπορούμε να έχουμε πρόεδρο της Κομισιόν έναν πολιτικό που κοιτάει μόνο τις χώρες του Βορρά".

Παράλληλα ήταν τα "πυρά" και για τον κ. Μητσοτάκη:

1. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έκανε λάθος όταν είπε επταήμερη εργασία και όχι λειτουργία. Είπε μια θέση του, μια άποψή του και να μην επιχειρούν να το διορθώσουν γιατί τον υποτιμούν. Έχει αυτή την άποψη. Δεν την έχει πει πρώτος. Την έχει και ο ΣΕΒ. Εγώ θέλω να καταλάβετε ότι ο κ. Μητσοτάκης ασπάζεται ένα μείγμα μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

2. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που ο Μητσοτάκης αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τον Βέμπερ, δεν το έχουν κάνει άλλοι. Ο κ.Βέμπερ διεκδικεί μια κομβική θέση. Είναι πολιτικό τέκνο του κ. Σόιμπλε και θα είναι μια απειλητική επιλογή. Για την Ελλάδα θα είναι μια πολύ αρνητική επιλογή, θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τα μέτρα στην Ελλάδα.

ΕΚΑΣ: Δεν συζητάμε επαναφορά

Αναφερόμενος στην εξαγγελία της αύξησης της εθνικής σύνταξης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε:

"Το ΕΚΑΣ ήταν μια από τις πιο μεγάλες πληγές στην ελληνική οικονομία. Ήταν αδύνατο τότε να καταφέρουμε να το κερδίσουμε. Και είπε ο κ. Τσακαλώτος ότι στόχος μας είναι να καλύψουμε αυτή την απώλεια μέσα από την εθνική σύνταξη. Δεν μιλήσαμε για επαναφορά του ΕΚΑΣ αλλά για την δυνατότητα να αποκατασταθεί η αδικία μέσα από την εθνική σύνταξη".

Ελληνοτουρκικά

Ανησυχία εξέφρασε ο πρωθυπουργός για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο με τη γείτονα είναι διαρκής, είπε, μιλώντας για έναν απρόβλεπτο γείτονα, που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Ταυτοχρόνως ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για εσωτερικές εντάσεις στην Τουρκία, που πολλές φορές εξωτερικεύονται, όπως είπε.

Συνεπώς, έχουμε λόγο να είμαστε σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα -τόνισε- επίσης να χτίζουμε συμμαχίες, μάλιστα στο σημείο αυτό υπογράμμισε την αξιοπιστία και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Καταφέραμε να χτίσουμε πλέγμα σταθερότητας, δήλωσε χαρακτηριστικά, αλλά: όταν όλοι οι υπόλοιποι θέλουμε να συννενοηθούμε, μόνο η Τουρκία λέει "δεν συζητώ" και κάνει κατά το δοκούν προκλητικές ενέργειες. Εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι πως είναι αδιέξοδη η τακτική της Άγκυρας, που δεν θα βοηθήσει τα σχέδιά της, και στο τέλος της ημέρας ο κ. Ερντογάν θα το συνειδητοποιήσει.

Πάντως την ίδια στιγμή το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ήταν στην Αθήνα για συζητήσεις για τα ΜΟΕ, αφού και εκείνοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα, συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας στην απάντησή του για τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σαφή στρατηγική εκ μέρους της κυβέρνησής του: με σταθερή σχέση, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ακόμη και στο υψηλότερο σημείο, θυμίζοντας ότι κάποιοι τον είχαν κατηγορήσει για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Όμως -επέμεινε ο Αλ. Τσίπρας- όταν έχει κανείς έναν απρόβλεπτο γείτονα, είναι το καλύτερο να κάνεις, να έχεις ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Δεν λειτουργούμε με τη λογική της πρόσκαιρης επικοινωνίας

Εμείς δεν λειτουργούμε με τη λογική της πρόσκαιρης επικοινωνίας,τα μέτρα τα δουλεύαμε εδώ και καιρό: την απάντηση αυτή έδωσε ο πρωθυπουργός, στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι τάζει τα πάντα στο "παρά πέντε" της προεκλογικής αναμέτρησης.

Επίσης θύμισε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήριζε την 13η σύνταξη λαϊκισμό και πράγμα ανέφικτο, μία εβδομάδα πριν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Την ανάγκη την ευημερία των αριθμών να την νιώσουν οι απλοί άνθρωποι και στη ζωή τους, την καθημερινότητά τους, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, όλοι αυτοί που έβαλαν πλάτη για να βγούμε από την κρίση, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά λόγια του πρωθυπουργού.

Επιπλέον ανταπαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για παροχολογία, είπε πως είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας στρατηγικής και των καλών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία. Ενώ απαντώντας και στη μομφή, "γιατί τώρα", επανέλαβε ότι τα μέτρα δίνονται μέσα σε απόλυτη δημοσιονομική ασφάλεια για το 2019, μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat.

Θυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του κληρονόμησε από τον κ. Σαμαρά άδεια ταμεία, σήμερα το κράτος έχει 30 δισ. ρευστότητα, από τα οποία τα 16 είναι απολύτως δικά μας, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε επίσης για το κυβερνητικό σχέδιο να αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ, ούτως ώστε να φύγει από το κεφάλι μας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Επίσης παρατήρησε ότι τα 5,5 δισ. που προέρχονται από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού κλειδώθηκαν σε έναν ειδικό λογαριασμό για τα θετικά μέτρα.

Πηγή: Capital.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ