Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα
13/02/2018 22:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα 'Ιμια μας ανήκουν

Συνεχίζει να προκαλεί η Άγκυρα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείουποστηρίζει ότι"τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία" ενώ παράλληλα κατηγορεί την ελληνική διπλωματία ότι διαστρέφει τα γεγονότα.

Μεταξύ άλλων στην απαντητική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζεται ότι η Άγκυρα ήταν αυτή που πρώτη προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας δια του υφυπουργού εξωτερικών της προς τον ΓΓ του ελληνικού υπουργείου για τους "επικίνδυνους ελιγμούς του ελληνικού λιμενικού σώματος στις βραχονησίδες Kardak που ανήκουν στη χώρα μας".

Υπενθυμίζεται ότι σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του προέβη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Δημήτριος Παρασκευόπουλος σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμούΠλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό. Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Εν τω μεταξύ, απαντώντας στις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, δηλώνει τα εξής:

"Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία".

Επικοινωνία Τσίπρα - Γιλντιρίμ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε στον ΜπιναλίΓιλντιρίμ την ανησυχία του για την κατάσταση στην Κύπρο και ζήτησε αποκλιμάκωση των εντάσεων, ενώ συζητήθηκε και η κατάσταση με την ΑΟΖ της Κύπρου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως φέρεται να επισημάνθηκε από τουρκικής πλευράς ότι η Άγκυρα δεν αμφισβητεί την κυριαρχία του θαλάσσιου οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Γιλντιρίμ εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι το χθεσινό περιστατικό στα Ίμια δεν ήταν προϊόν εσκεμμένης ενέργειας.

Ο Καμμένος ενημερώνει το ΝΑΤΟ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, θα μεταφέρει στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου και βρίσκεται, όλα τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα από το κέντρο επιχειρήσεων για όλη τη δραστηριότητα σε αέρα και θάλασσα για να αναδείξει τι συμβαίνει στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας ενημερώθηκε σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία υποστηρίζεται πως τα Ιμια ανήκουν στην Τουρκία.

Σχετικά με το επεισόδιο στα Ίμια υπάρχει ανησυχία και βλέπουν μια ποιοτική αναβάθμιση των επεισοδίων.

Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας τηρεί ψύχραιμη στάση, ώστε να μην εμπλακεί σε μια διαδικασία που θα δώσει πάτημα στην Τουρκία για τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα και υπάρχουν δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Εικόνα κρίσης στα τουρκικά ΜΜΕ

Πάντως, εικόνα μείζονος κρίσης στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων καλλιεργούσε από νωρίς η Τουρκία. Το πρώτο θέμα της ιστοσελίδας της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, ανέφερε ότι 11 τουρκικά πλοία αντιπαρατάσσονται προς 8 ελληνικά.

Το δημοσίευμα το οποίο φέρει τίτλο "Η ένταση στο Αιγαίο εντάθηκε ενώ η ΕΕ έκανε την επιλογή της" αναφέρεται στις σημερινές δηλώσεις κατά της Τουρκίας από την Κομισιόν, μετά το περιστατικό στα Ίμια χθες βράδυ, αλλά και ύστερα από τις σημερινές απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και στο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στο οποίο προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πληροφορίες από τοελληνικό υπουργείο άμυνας αναφέρουν ότι στην περιοχή των Ιμίων περιπολούναπλώς δυο πλοία του λιμενικού σώματος και τρία της τουρκικής ακτοφυλακής χωρίς παρουσία πολεμικών πλοίων είτε από την ελληνική είτε από την τουρκική πλευρά.

capital.gr