Τουρκία: Πιθανό επεισόδιο με Ελλάδα και Κύπρο μέσα στο 2019
05/01/2019 11:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία: Πιθανό επεισόδιο με Ελλάδα και Κύπρο μέσα στο 2019

Οι πιθανότητες για βίαιο επεισόδιο στη Μεσόγειο με την εμπλοκή Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, μέσα στο 2019, διατυπώνονται στα αποτελέσματα έρευνας τουρκικής δεξαμενής σκέψης, η οποία, αναλύοντας… τα δεδομένα, υιοθετεί όλες τις πολιτικές, τα συμπεράσματα και τις απειλές του τουρκικού κράτους.

Η έρευνα του τουρκικού TRT World Research Centre εστιάζει, μεταξύ άλλων, στην ενεργειακή κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με τους αναλυτές του να επιχειρούν την πρόβλεψη των γεγονότων που θα μπορούσαν να λάβουν χώρα μέσα στο 2019.

Υιοθετώντας τη ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης, κάνουν λόγο για τη "συμπαιγνία" Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου, τον αγωγό East Med, και την πιθανή εκδήλωση βίαιου επεισοδίου σε περίπτωση που δεν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Αγκυρας.

"Η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο έχει γίνει πηγή έντασης στην περιοχή αυτή. Οι περιφερειακοί παίκτες προσπαθούν να αναπτύξουν παράκτια πεδία χωρίς να σκεφτούν πολύ τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Στην περίπτωση της Κύπρου, το ζήτημα είναι ακόμη πιο επείγον, καθώς η Τουρκία επιθυμεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Αυτό υποχρέωσε την Αγκυρα να υπερασπιστεί τα θαλάσσια σύνορά της και να εμποδίσει ιταλική εταιρεία ενέργειας από τη γεώτρηση στα ανατολικά της Κύπρου. Η Αίγυπτος είχε επίσης προειδοποιηθεί ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμιά αδικαιολόγητη πρόκληση από αυτή την άποψη", αναφέρει.

"Αποσκοπούν στην αποκοπή της … "

"Η ΕΕ εξετάζει σοβαρά τον αγωγό EastMed, ο οποίος συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και την Ιταλία. Το έργο αυτό θα επιτρέψει στην ΕΕ να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές πηγές της από τη Ρωσία. Ο αγωγός θα αντιπροσωπεύει το 5% των εισαγωγών ενέργειας της ΕΕ.

"Ωστόσο, εκτός από το υψηλό κόστος εξόρυξης λόγω του περίπλοκου υπεράκτιου εδάφους, υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα που αποδυναμώνουν τη βιωσιμότητα αυτής της ενεργειακής οδού. Η εκκρεμούσα διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, την οποία η Τουρκία δεν αναγνώρισε από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που οργανώθηκε από την Ελληνική Στρατιωτική Χούντα το 1974 και την επακόλουθη τουρκική στρατιωτική παρέμβαση, έχει ουσιώδη σημασία στα θαλάσσια σύνορα", σημειώνει.

Και προσθέτει: "Ως εκ τούτου, η Αγκυρα απαιτεί το δικαίωμά της για κέρδη φυσικού αερίου εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων. Ωστόσο, ο άξονας Ισραήλ, Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας προσπαθεί να προχωρήσει με το έργο στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς να ληφθούν υπόψη ούτε τα συμφέροντα της Τουρκίας ούτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων".

Σε αυτό το πλαίσιο, καταλήγει η έκθεση, η Ανατολική Μεσόγειος θα εξακολουθήσει να αποτελεί πηγή εντάσεων, ιδιαίτερα καθώς η Τουρκία αισθάνεται μια περιφερειακή συμπαιγνία που αποσκοπεί στη αποκοπή της από τη Μεσόγειο.

"Εάν οι προκλήσεις αυτές συνεχιστούν το 2019, είναι πιθανό να σημειωθεί βίαιο επεισόδιο στη θάλασσα, τυχαία ή με άλλο τρόπο", τονίζεται.

Βρυξέλλες σε Ερντογάν: Αν κάνεις επεισόδιο στο Αιγαίο, τέλος η ενταξιακή διαπραγμάτευση

Ευρωπαίοι διπλωμάτες φέρονται να τονίζουν, απευθυνόμενοι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως ένα θερμό επεισόδιο της Τουρκίας στο Αιγαίο με κράτος-μέλος της ΕΕ θα σημάνει το τέλος της ενταξιακής διαπραγμάτευσης, αλλά και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Άγκυρα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Real News", διπλωμάτες από τις Βρυξέλλες ανησυχούν ότι η τουρκική πλευρά ενδέχεται να "ζυγίζει" το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ως "πιθανό διαπραγματευτικό χαρτί" για τα θέματα που σχετίζονται με την κυπριακή ΑΟΖ, τις σχετικές γεωτρήσεις, αλλά και την επίλυση του Κυπριακού.

Για τις Βρυξέλλες, λοιπόν, είναι σαφές ότι:

-Ένα θερμό επεισόδιο της Τουρκίας με κράτος-μέλος της ΕΕ (και ειδικά την Ελλάδα ή την Κύπρο) θα σημάνει τον άμεσο τερματισμό της ενταξιακής διαπραγμάτευσης αλλά και της ευρωπαϊκής προενταξιακής χρηματοδότησης που λαμβάνει η Άγκυρα.

-Για την Ελλάδα ο τερματισμός της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς άλλο η "προκλητική" Τουρκία του 2018, και άλλο η "ενεργή" Τουρκία του 1995-1996 ή και του 1974.

-Αν τερματιστεί η χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Τουρκία, θα πληγεί η δημοτικότητα του Ερντογάν. Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, ο Τούρκος πρόεδρος, πολύ περισσότερο σήμερα, χρειάζεται τα ευρωπαϊκή χρήματα όχι μόνο για το προσφυγικό, αλλά και για τις ίδιες τις άμεσες επενδύσεις του.

Οι ίδιοι διπλωμάτες εκτιμούν πως η τουρκική ηγεσία θα γεμίσει το "κενό της Ευρώπης" με περισσότερο αυταρχισμό, περισσότερη βία και επιθετικότητα στην ευρύτερη γειτονιά. Μέχρι τότε, η ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας είναι μια λύση που οδηγεί σε μια σχετική ισορροπία.

Πηγή:philenews.com,in.gr,capital.gr