Τουλάχιστον ο Τραμπ είναι επιτυχημένος...
11/11/2016 12:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουλάχιστον ο Τραμπ είναι επιτυχημένος...

Τον έχουμε αδικήσει τον Τραμπ ή ο ίδιος έχει αδικήσει τον εαυτό του. Οι ακραίες θέσεις του, οι υπερβολικές αντιδράσεις του, το σόου που έχει μάθει καλά, οι κατηγορίες για διαφθορά, σχέσεις με τη μαφία, φοροδιαφυγή, η άγνοιά του για βασικά γεωστρατηγικά ζητήματα αλλά και για θέματα οικονομικής πολιτικής, τον έχουν καταστήσει σχεδόν... ανίκανο για πλανητάρχη.

Όμως, η Δημοκρατία είναι αυτή. Κυβερνά όποιος έχει την πλειοψηφία του λαού και δυστυχώς στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της έλλειψης ηγετών, της εύκολης απόφασης και της αποπολιτικοποίησης όλα είναι πιθανά.

Αλλά ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό. Ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι όποιος είναι ή όποιος θέλουν να χαρακτηρίζουν κάποιοι... πολιτικώς ορθοί, όμως είναι πάνω απ' όλα ένας έξυπνος άνθρωπος. Ένας σημαντικός επιχειρηματικός παράγοντας της Αμερικής που έφτιαξε έναν κολοσσό, σχεδόν χρεοκόπησε κάποια στιγμή αλλά μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να στήσει και πάλι μια αυτοκρατορία. Αν μη τι άλλο αυτό δείχνει ηγετικές ικανότητες, επιχειρηματικό μυαλό και έναν άνθρωπο που γνωρίζει πώς λειτουργούν οι νόμοι της αγοράς και ο καπιταλισμός.

Και κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Ο Τραμπ δεν είναι παιδί κανενός κομματικού σωλήνα, δεν είναι πορφυρογέννητος, δεν είναι εκλεκτός κανενός κατεστημένου ή μιας ομάδας που συνεδριάζει σε υπόγεια ή σε πολυτελή θέρετρα και λέσχες και καθορίζει τις τύχες του κόσμου. Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ένα δημιούργημα της δικής του ευφυΐας. Έφτιαξε μια τηλεοπτική, επιχειρηματική και πολιτική περσόνα από το μηδέν. Θέλετε να τον πείτε έναν αστείο κονφερανσιέ; Έναν πολιτικό κλόουν, ένα αμερικανικό νούμερο που εκμεταλλεύτηκε τις συγκυρίες της εποχής; Μπορείτε να τα πείτε όλα αυτά, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ουδείς να ισχυριστεί ότι δεν είναι έξυπνος άνθρωπος.

Εν πάση περιπτώσει πολλές αναλύσεις θα γίνουν για το «φαινόμενο Τραμπ» αλλά μήπως όλοι εμείς θα πρέπει να κοιτάξουμε τα δικά μας... χάλια. Λέμε και ξαναλέμε «απίστευτο εξελέγη ο Τραμπ» και δεν λέμε π.χ. «πώς είναι δυνατόν να μας κυβερνούν ο Τσίπρας, ο μπάρμπα Αλέκος Φλαμπουράρης, ο ψεκασμένος Πάνος και ο... Καρανίκας»; Τουλάχιστον ο Τραμπ είναι ένας επιτυχημένος και ζάμπλουτος επιχειρηματίας που έφτασε μόνος του στον Λευκό Οίκο. Ο Τσίπρας τι είναι; Οι υπόλοιποι που τον πλαισιώνουν τι είναι και τι έχουν κάνει στη ζωή τους;

Πόσα είναι τα ένσημα του πρωθυπουργού, του Τζανακόπουλου, της Αχτσιόγλου κ.λπ; Πόσο πετυχημένος είναι άραγε ο Φλαμπουράρης με τα κατασκευαστικά έργα; Πόσο πετυχημένος είναι ακόμη και ο Πάνος Καμμένος με τα λεφτά του μπαμπά και χωρίς καμιά επαγγελματική δραστηριότητα;

Τι έχουν κάνει στη ζωή τους όλοι αυτοί οι ανεπάγγελτοι αριστεροί τεμπελχανάδες των Εξαρχείων που μια ζωή ήταν σε κόμματα και οργανώσεις και έκαναν «έφοδο» στην εξουσία με τον τρόπο που όλοι ζήσαμε και γνωρίσαμε;

Έλεος, λοιπόν. Το να συγκρίνεις τον Τραμπ με όλους τους ανεπάγγελτους και αμόρφωτους της ψευτοαριστεράς είναι μάλλον ιεροσυλία.