Τον κώδωνα του κινδύνου για το μεταναστευτικό κρούει ο Μ. Βαρβιτσιώτης
04/07/2018 15:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μεταναστευτικό κρούει ο Μ. Βαρβιτσιώτης

«Υπάρχουν οι εξελίξεις αυτές στο προσφυγικό- μεταναστευτικό οι οποίες εμένα με ανησυχούν σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, και γι αυτό ζήτησα να ενημερωθώ από τον αρμόδιο υπουργό για το πλαίσιο της συμφωνίας που έχει δεχτεί η χώρα μας ιδιαίτερα σε σχέση με τις επιστροφές από τη Γερμανία» τόνισε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο 104,9 FM".

Ο κ. Βαρβιτσιώτης διερωτήθηκε «αν αυτές οι επιστροφές θα καλύπτουν την περίοδο του 2015 και του 2016, δηλαδή εκείνο το περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που περάσανε τα σύνορά μας και ενδεχομένως δεν βρήκανε ανοιχτή την πόρτα του συστήματος ασύλου της Γερμανίας, και αυτοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν πίσω, ή αν θα αφορά μόνο αυτούς που το τελευταίο τουλάχιστον χρονικό διάστημα περάσανε τα σύνορά μας». Αν ισχύει η πρώτη εκδοχή, όπως είπε, τότε πρόκειται για μια «πάρα πολύ κακή συμφωνία για τα ελληνικά συμφέροντα, μια συμφωνία η οποία θα μας εγκλωβίσει στο να δεχτούμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους πίσω, σε μια στιγμή στην οποία νομίζω ότι υπάρχει πραγματική και φυσική αδυναμία στη χώρα μας να τους φιλοξενήσει όλους αυτούς».

Για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ο κ. Βαρβιτσιώτης εκτίμησε ότι «έχουμε μπει σε μια τελική προεκλογική ευθεία και αυτές οι εκλογές, όποτε και αν γίνουν, είναι σχεδόν πανθομολογούμενο ότι θα κερδηθούν από τη ΝΔ». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί, είπε ότι θα περίμενε να «μας πει με ειλικρίνεια ορισμένα πράγματα και να μην αφήνει αστερίσκους» και να απαντήσει αν «ισχύουν ή δεν ισχύουν αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί» για τις συντάξεις. «Γιατί να αφήνουμε, όπως αφήνουν τα κυβερνητικά στελέχη, ένα παραθυράκι συνέχεια την ίδια στιγμή που έχουν συμφωνήσει τα πάντα, νομίζω ότι αυτό φτάνει στα όρια του εμπαιγμού» προσέθεσε.

Σχετικά με την κατάσταση στην οικονομία και τη συμφωνία στο Eurogroup ανέφερε: «αν είμαστε υποχρεωμένοι ως το 2060 να τρέχουμε με πρωτογενή πλεονάσματα και ρυθμούς ανάπτυξης που είναι αδύνατο στη φυσική ροή των πραγμάτων μια οικονομία να πετύχει, τότε συζητάμε για μια συμφωνία η οποία εμπεριέχει το στοιχείο του παραλογισμού και της υπεραισιοδοξίας». Σημείωσε, άλλωστε, ότι στόχος της ΝΔ είναι να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση αυτών των στόχων.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η Νέα Δημοκρατία προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας των Πρεσπών εφόσον αυτή κυρωθεί από τη Βουλή, σημείωσε πως «άμα κυρωθεί από τη Βουλή η συμφωνία δεσμεύει τη χώρα» και προσέθεσε: «Μη γελιόμαστε. Η συμφωνία παράγει αποτελέσματα από την ανακοίνωσή της και παράγει αποτελέσματα γιατί έχει θέσει τον πήχη των προσδοκιών και των γειτόνων, αλλά και της διεθνούς κοινότητας γύρω από το τι περιμένει κάθε πλευρά. Άρα έχει ήδη παράξει δυσμενή για τη χώρα αποτελέσματα».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για χυδαίο, απροκάλυπτο και φθηνό εμπαιγμό, ενώ για τη διαγραφή Μίχαλου σημείωσε ότι ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κρίθηκε από το αρμόδιο κομματικό όργανο και κρίθηκε στη βάση των δηλώσεων τις οποίες ο ίδιος κάνει".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ