Το παρασκήνιο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ: Ναι σε Τσίπρα για συμμαχίες αλλά...
04/03/2019 10:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρασκήνιο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ: Ναι σε Τσίπρα για συμμαχίες αλλά...

Ομόφωνη ήταν η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνση του κόμματος στις ευρωεκλογές μεν αλλά τα τραύματα από τον πρόσφατο ανασχηματισμό με την υπουργοποίηση Τόλκα- Μωραίτη, είναι ακόμη νωπά εντός του κόμματος.

Αυτό προέκυψε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ε,από όπου ο Αλέξης Τσίπρας"σάλπισε" την απαρχή της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωκάλπες, ζητώντας "τολμηρές" συμμαχίες με προοδευτικές δυνάμεις κόντρα στην "ακροδεξιά" και τον "νεοφιλελευθερισμό".

Καταρχάς από την χθεσινή συνεδρίαση δεν βγήκε λευκός καπνός για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αναμενόταν εξάλλου, καθώς εγκαίρως κομματικές πηγές, είχαν προσδιορίσει τον χρόνο σχετικών ανακοινώσεων από τα μέσα Μαρτίου και μετά.

Σε ό,τι αφορά το δια ταύτα των επερχόμενων συνεργασιών του κυβερνώντος κόμματος, η ανησυχία των "53" για "πασοκοποίηση" παραμένει και ο "συναγερμός" στην Τάση δεν έχει λήξει. Δυσκολεύονται εξάλλου εξαιρετικά να "μεταβολίσουν" την υπουργοποίηση των Τόλκα- Μωραίτη.

Αντιρρήσεις από "53"

Ενδεχομένως και για αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επέμεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβασή του ( σ.σ η συνεδρίαση του κομματικού οργάνου ήταν κλειστή) ότι κριτήριο για τα πρόσωπα που θα συμπορευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι και εάν στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτό που ζητούν παράλληλα οι "53" είναι η διεύρυνση του κόμματος να μην έχει μόνον προσανατολισμό προς το Κέντρο αλλά και προς τα Αριστερά. Εκεί , θεωρούν ότι υπάρχουν δυνάμεις προς αξιοποίηση, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έως τώρα δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνει στο ακροατήριό του.

Σε μείζον θέμα - και προς καταπράυνση των "φόβων" περί πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ- ανέδειξε ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, την ανάγκη να ξεκαθαριστεί ότι το κυβερνών κόμμα δεν στοχεύει μέσω των συμμαχιών να ανασυγκροτήσει την Κεντροαριστερά. Στόχος είναι, κατά τον ίδιο, η συμπαράταξη δυνάμεων αριστερών, οικολογικών και από τον σοσιαλιστικό χώρο, αποδεσμευμένων από τον "νεοφιλελευθερισμό".

Χαρακτήρας εθνικών εκλογών

Στα ζητήματα που τέθηκαν στο "τραπέζι" της Κ.Ε από κορυφαία στελέχη του κόμματος ήταν κυριώτατα, ο κίνδυνος της "χαλαρής ψήφου" στις ευρωεκλογές.

Εξ' ού και τονίστηκε πως είναι ανάγκη να δοθεί στις ευρωκάλπες χαρακτήρας "εθνικών εκλογών", με πολιτικές εξορμήσεις σε ολόκληρη την Επικράτεια και επιχείρηση συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ υπό το εκλογικό διακύβευμα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του: Προοδευτικές πολιτικές για τους πολλούς Vs πολιτικές κατά παραγγελία από την ελίτ ( ταυτίζοντας τη Ν.Δ με αυτό το σχέδιο).

Κίνδυνος νέου μνημονίου- Δημοσκοπήσεις

Ενδιαφέρον είναι και ο προβληματισμός που διατυπώθηκε από μεμονωμένα στελέχη για κίνδυνο επιστροφής της χώρας σε νέο μνημόνιο, καθώς η έξοδος από τα προγράμματα, δεν εξάλειψε τον κίνδυνο επιστροφής σε αυτά.

Πυκνές ήταν και οι αναφορές στελεχών για τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται, στην κατεύθυνση της απόδομησης των αποτελεσμάτων τους.

Είναι γνωστό ότι στην Κυβέρνηση και στο κόμμα αμφισβητούν τα αποτελέσματά τους τα οποία απέδιδαν εν πολλοίς σε πολιτική σκοπιμότητα. Η κριτική πλέον όμως αφορά και στη μεθοδολογία που ακολουθούν οι δημοσκόποι, για την οποία ουκ ολίγα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητούν εντόνως.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην αναφέρθηκε καθόλου στη χθεσινή του ομιλία για τον χρόνο των εθνικών εκλογών, ωστόσο από τις παρεμβάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, διαφάνηκε ότι έλαβαν το μήνυμα που τους έστειλε πρόσφατα ο πρόεδρός τους: Εκλογολογία για άνοιξη, τέλος. Προσανατολιζόμαστε σε εκλογές το Φθινόπωρο.

Πηγή:capital.gr