Το ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες
11/07/2018 19:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες

O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ καλωσόρισε σήμερα από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τη συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες.

Όταν ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί η ιστορική συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να προσκαλέσει την πΓΔΜ, με το νέο της όνομα και να γίνει το 30ο κράτος-μέλος της, ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα θέματα του πρώτου μέρους των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε πως η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αν δεν αλλάξει την ονομασία της και αν δεν επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

"Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον λαό της ΠΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση" είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι αν ο λαός της ΠΓΔΜ δεν στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. "Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα", ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος τόνισε ότι ξεκινούν οι ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζεται η ολοκλήρωση όλων των εθνικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία που επετεύχθη με την Αθήνα και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του NATO περιλαμβάνει πρόσκληση για ένταξη της πΓΔΜ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, ωστόσο σε αυτό διευκρινίζεται ότι η πλήρης ένταξη της βαλκανικής χώρας θα ολοκληρωθεί μόνον μετά το τέλος όλων των διαδικασιών έγκρισης και εφαρμογής της συμφωνίας στο εσωτερικό της.

Όπως αναφέρει το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της πΓΔΜ, MIA, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι ήδη από το 2008 και την Σύνοδο του Βουκουρεστίου είχε αποφασιστεί να απευθυνθεί πρόσκληση στην χώρα, εφ' όσον εκείνη κατέληγε σε λύση για το ζήτημα του ονόματός της με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ.

Capital.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ