Το… μετέωρο βήμα του ΚΙΝΑΛ φέρνει έντονες αναταράξεις στη Χ. Τρικούπη
02/06/2019 21:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το… μετέωρο βήμα του ΚΙΝΑΛ φέρνει έντονες αναταράξεις στη Χ. Τρικούπη

Ντόμινο εξελίξεων, πέντε εβδομάδες πριν τις εθνικές κάλπες, προκαλεί στο Κίνημα Αλλαγής η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να δείξει, ουσιαστικά, την πόρτα της εξόδου στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, τοποθετώντας ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τον Γιώργο Καμίνη. Η κίνηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής σπάει την… επίπλαστη εσωτερική ηρεμία στη Χαριλάου Τρικούπη, μετά την όχι και ιδιαίτερα υψηλή πτήση στις ευρωεκλογές, με την ανατροπή των δεδομένων να θέτει μείζονα ερωτηματικά στο δρόμο προς την 7η Ιουλίου. Κι αυτό, καθώς οι αντιδράσεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ μόλις ξεκίνησαν και μένει να φανεί πλέον η έκτασή τους, στο… παρά πέντε των εσωτερικών διεργασιών στο κόμμα, όπως αυτές θα λάβουν χώρα στις συνεδριάσεις των οργάνων, που έχουν ως μενού την προετοιμασία για τις εθνικές εκλογές.

Η κίνηση της κ. Γεννηματά αιφνιδίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Κι αυτό, διότι οι πληροφορίες το τελευταίο διάστημα έφεραν ως απόλυτο φαβορί για την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Ωστόσο, οι δρόμοι χωρίζουν και, μάλιστα, με τρόπο οξύ, καθώς ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, την οποία κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, πως το σχέδιό της μετατρέπει το κόμμα σε… ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. "Η κυρία Φώφη Γεννηματά ζήτησε να συναντηθούμε. Στη συνάντηση μας μου είπε πως θεωρεί ότι έχουμε διαφορές ως προς τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ, ότι είχε υποθέσει πως επιθυμώ να διαδραματίζω ένα ευρύτερο ρόλο και ότι σε κάθε περίπτωση έχει δεσμευθεί να τοποθετήσει στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΙΝΑΛ άλλο πρόσωπο. Μου είπε επίσης ότι δεν θα ήθελε να φανεί ότι δεν στηρίζω εκλογικά το ΚΙΝΑΛ και ως εκ τούτου η τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας θα μπορούσε να καλυφθεί από εμένα. Ευχαρίστησα την κυρία Γεννηματά γιατί αντιλαμβάνεται το ρόλο μου ως ευρύτερο, αυτό όμως αντιφάσκει με την πρόταση της για τη συμμετοχή μου στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Εξέφρασα τη βεβαιότητα μου ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις πολιτικές συνέπειες της επιλογής της. Δεν της ευχήθηκα καλή επιτυχία σε ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ευχαρίστησα γιατί θα έχω πλέον τη δυνατότητα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστώ δυναμικά τις θέσεις μου για το μέλλον της Πατρίδας", τόνισε, στη δήλωσή του, ο κ. Βενιζέλος.

Τα πρόσωπα εντός του ΚΙΝΑΛ που ζητούν ενημέρωση και σύγκληση των οργάνων του κόμματος πληθαίνουν. Οι παραιτήσεις στελεχών, καθώς και υποψήφιων βουλευτών έχουν ανοίξει τον κύκλο της εσωστρέφειας, σε ένα σημείο κομβικό για το μέλλον της Χαριλάου Τρικούπη. Η κίνηση, άλλωστε, της Φώφης Γεννηματά, όπως σχολιάζουν παρατηρητές, αδυνατίζει την πρόθεση για πανστρατιά και ενότητα στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, άλλωστε, ήταν και είναι ένα πρόσωπο κομβικό για το χώρο, που κλήθηκε να κρατήσει όρθιο το ΠΑΣΟΚ σε δύσκολες εποχές για το κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τηλέφωνα στο γραφείο του πρώην προέδρου του Κινήματος είναι απανωτά. Και το μήνυμα που εκπέμπεται από αυτά είναι το "τραύμα" που θα προκαλέσει στη Χαριλάου Τρικούπη η απουσία του από έναν κρίσιμο αγώνα για το ΚΙΝΑΛ.

Από την άλλη, η τοποθέτηση του Γιώργου Καμίνη στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας αποτέλεσε, αν μη τι άλλο, έκπληξη σε όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Γιατί, όπως παρατηρούν, ο κ. Καμίνης, που ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές, δεν κατάφερε να εκλεγεί, καθώς δεν κέρδισε μία από τις δύο έδρες του κόμματος στην Ευρωβουλή. Από την περασμένη Δευτέρα, θεωρείτο δεδομένο ότι ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων να ήταν "παρών" στη μάχη για τις εθνικές κάλπες. Λίγοι, όμως, ανέμεναν ότι θα ήταν επικεφαλής στο Επικρατείας. "Ευχαριστώ την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά για τη μεγάλη τιμή να με προτείνει για τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η ευθύνη που επωμίζομαι είναι μεγάλη. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την ενίσχυση και διεύρυνση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, ώστε σύντομα να ξαναγίνει κυρίαρχη", ανέφερε, σε δήλωσή του. "Η Φώφη Γεννηματά επέλεξε τον Γιώργο Καμίνη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, για να σηματοδοτήσει πολιτικά τη σταθερή απόφαση για τη διεύρυνση του χώρου και την ενίσχυση του νέου πολιτικού φορέα ώστε να κυριαρχήσει στον προοδευτικό χώρο. Απόφαση που ανοίγει μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που έχουν απογοητευθεί από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές. Για να ηττηθεί οριστικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή του Γιώργου Καμίνη με τα πολιτικά χαρακτηριστικά της, θα συμβάλλει σημαντικά σε αυτό", έλεγαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη. "Θέλουμε αυτόνομη πορεία. Στόχος μας είναι να γίνουμε ο μεγάλος προοδευτικός πόλος. Δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός. Ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της Νέας Δημοκρατίας και αυτό πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό", σχολίαζαν, χωρίς να λαμβάνουν θέση στις βολές του κ. Βενιζέλου, αλλά και τις αποχωρήσεις στελεχών. Οι αναταράξεις, πάντως, φαίνεται πως βρίσκονται μόνο στην αρχή τους…

Γεννηματά: Λυπάμαι για την απόφαση του κ. Βενιζέλου να εγκαταλείψει την κοινή μας προσπάθεια

Στις πολιτικές εξελίξεις που διαδραματίζονται στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε η επικεφαλής του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, μετά την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να αποχωρήσει από το κίνημα εξαιτίας της τοποθέτησης του Γιώργου Καμίνη ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η κυρία Γεννηματά ανέφερε: "Λυπάμαι για την απόφαση του κυρίου Βενιζέλου να εγκαταλείψει την κοινή μας προσπάθεια", συμπληρώνοντας πως στις εθνικές εκλογές πρέπει να ηττηθεί η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. "Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτόν τον στόχο υπηρετώ με την επιλογή του Καμίνη".

Οι απόντες από αυτή τη μάχη απλά διευκολύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε η κυρία Γεννηματά, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση κατά του κυρίου Βενιζέλου, αφού άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα.

Η κυρία Γεννηματά, επίσης, δήλωσε πως πρότεινε στον κύριο Βενιζέλο να είναι υποψήφιος "σε οποιαδήποτε περιφέρεια ήθελε, με σταυρό".

"Οι πολίτες με την ψήφος τους υποχρέωσαν τον κ Τσίπρα να προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών. Σήμερα θα δώσουν ένα τέλος στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες και στους δήμους της χώρας", τόνισε ακόμη η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

Καμίνης: Δεν κρίνονται όλα από την παραμονή ή την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου

Με τη φράση "δεν το είχα σκεφτεί και δεν το είχα συζητήσει" ο Γιώργος Καμίνης απάντησε μέσω του ΣΚΑΪ στην ερώτηση αν γνώριζε ότι η Φώφη Γεννηματά θα τον τοποθετήσει ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με το skai.gr, υπογράμμισε ότι ήταν μεγάλη έκπληξη που του ανατέθηκε η θέση του επικεφαλής του Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ. "Δεν το είχα σκεφτεί και δεν το είχα συζητήσει, η μέριμνά μου ήταν οι ευρωεκλογές", είπε.

"Δεν παραιτούμε από θέσεις ευθύνης τόσο σημαντικές, μου ανετέθη αυτή η θέση και θα το πάω μέχρι τέλος γιατί αυτό έχω μάθει να κάνω στη ζωή μου", ανέφερε ο κ. Καμίνης.

Τόνισε ότι η κίνηση της κυρίας Γεννηματά αποβλέπει στο να επανασυνδεθούμε με αυτό το υπόγειο ρεύμα των 212.000 ανθρώπων που μας ψήφισαν την περασμένη Κυριακή και προέκριναν ένα άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ.

Στα θετικά των ευρωεκλογών ανέφερε ότι ήταν η ήττα της ακροδεξιάς καθώς αν συνεχιζόταν η ανοδική της τάση θα είχαμε τρίτη διερευνητική εντολή στα χέρια της Χρυσής Αυγής.

Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα της ΝΔ, είπε, εμείς έχουμε τον χώρο μας και σε αυτόν πάμε να κυριαρχήσουμε. "Είμαστε ένα σοσιαλιστικό κεντροαριστερό κόμμα αρχών", τόνισε επίσης.

"Στον δήμο της Αθήνας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν με βοήθησε καθόλου, δεν συνεργάστηκα καθόλου μαζί του, αντιθέτως συγκρούστηκα και με αυτόν και με τη δεξιά", είπε αναφερόμενος στα σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει αυτόνομη πορεία και δεν πρόκειται να γίνει συμπλήρωμα κανενός.

Σε ερώτηση για τη στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου δήλωσε δεν πιστεύω ότι όλα κρίνονται από την παραμονή η την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου. Αναρωτήθηκε πού θεμελιώνουν την άποψή τους αυτοί που λένε ότι το ΚΙΝΑΛ βάζει πλώρη για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές είπε ότι την επόμενη μέρα ο λαός θα μας αναθέσει μια εντολή και μένει να δούμε πως θα την διαχειριστούμε. Θα έχουμε μια πολύ καλή παρουσία, πιστεύω ότι θα πάμε πιο πάνω από το ποσοστό που πήραμε στις ευρωεκλογές και θα έχουμε μια νικηφόρα παρουσία.

Χρηστίδης: Δεν απομακρύναμε τον Βενιζέλο, δεν το περιμέναμε

Ο κος Βενιζέλος έκανε μια δήλωση και αυτή καθόρισε τη στάση του. Δεν τον απομακρύναμε, δεν θέλαμε να φύγει κανείς, θέλαμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη. Δεν το περιμέναμε, δήλωσε ο ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, όπως μεταδίδει το skai.gr, πρόσθεσε πως είναι δεδομένο πως ο αρχηγός κόμματος φέρει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην επιλογή του ποιος θα βρίσκεται στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε μια επιλογή που σημαίνει την διεύρυνση του χώρου για την πρώτη θέση του Επικρατείας, πρόσθεσε.

Ο κος Χρηστίδης τόνισε πως στόχος είναι να ανοίξει μια πολύ μεγάλη πόρτα προς τους απογοητευμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνδιαμορφώσουν μαζί τους μια προοδευτική απάντηση στα προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια και με τον διχασμό και με το αχρείαστο μνημόνιο.

Όλοι μαζί θα πετύχουμε πράγματα, πρόκληση είναι ο επαναπατρισμός όλων όσων έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια και αυτό θα το πετύχουμε με την επιλογή Καμίνη στην πρώτη του επικρατείας, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΚΙΝΑΛ, ο κος Καμίνης έχει δώσει τα κατάλληλα δείγματα γραφής.

Είχε μια πετυχημένη θητεία στον Δήμο, έχει θέσει κι εκείνος υποψηφιότητα για την ηγεσία της παράταξης, έχει συγκρουστεί με την χρυσή αυγή, ασχολήθηκε με την καταπολέμηση της φτώχειας στον Δημο, επεσήμανε ο κος Χρηστίδης εκτιμώντας πως το γεγονός πως δεν εξελέγη ως ευρωβουλευτής δεν αποτελεί ένδειξη για το ότι η τοποθέτηση του στην πρώτη θέση του επικρατείας είναι μια ενδεχόμενη λάθος επιλογή της κα Γεννηματά.

Ανδρουλάκης: "Εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη" η ρήξη Γεννηματά-Βενιζέλου

Ως εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και δεν βοηθάει μία ημέρα πριν τις αυτοδιοικητικές και ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές" θεωρεί ο Νίκος Ανδρουλάκης τη ρήξη στις σχέσεις της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το Σάββατο το μεσημέρι. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που εκλέχθηκε την περασμένη Κυριακή και πάλι πρώτος ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογραμμίζει με νόημα ότι "η ενότητα σφυρηλατείται με τον σεβασμό στις ιδέες, στη δημοκρατική λειτουργία αλλά και την ιστορία της παράταξης και των προσώπων που πρωταγωνίστησαν στις κρίσιμες καμπές της".

Αναφερόμενος στη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνει πως "η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση της ανόδου των αντιευρωπαϊκών και ακροδεξιών ομάδων είναι η προγραμματική συνεργασία μεταξύ Σοσιαλιστών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, η οποία θα προωθήσει την ταχύτερη πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, και αναφέρει ότι ο επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φράνς Τίμερμανς, και των Φιλελευθέρων, Μαργκρέτ Βέσταγκερ είναι δύο πρόσωπα που μπορούν να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας.

Ο κ. Ανδρουλάκης εξηγεί, μιλώντας στο Πρακτορείο, ότι η ΝΔ πέτυχε μεγάλη νίκη γιατί καρπώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό της δυσαρέσκειας των πολιτών για την κυβερνητική πολιτική ωστόσο σημειώνει πως αποφεύγει κάθε γόνιμη συζήτηση θέλοντας να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία επενδύοντας μόνο στην απογοήτευση.

Για τη μικρή άνοδο των ποσοστών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ο ευρωβουλευτής και ηγετικός παράγοντας του, τονίζει ότι θα πρέπει να πείσει τους προοδευτικούς πολίτες ότι "έχουμε αφήσει πίσω μας τις νοοτροπίες που πλήγωσαν και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει", όπως λέει και υπογραμμίζει ότι "οι εθνικές εκλογές αποκτούν χαρακτηριστικά μίας πολύ κρίσιμης μάχης για το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης". Δηλώνει ότι τις ημέρες μέχρι τις εθνικές εκλογές, το Κίνημα Αλλαγής θα παρουσιάσει το πρόγραμμα και τις προτεραιότητές του για την Ελλάδα για να πείσει τους πολίτες να το εμπιστευθούν.

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες και το ενδεχόμενο να συμπράξει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ότι μόνο ο λαός με την ψήφο του μπορεί να αποφασίσει αν το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ θα συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση ή θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. "Αν οι πολίτες στις 7 Ιουλίου μας δώσουν ένα ισχυρό ποσοστό, αυτό θα σημαίνει ότι επιδοκιμάζουν τις προτάσεις μας και θα μας δώσουν τη δύναμη να επιβάλουμε κάποιες από αυτές στο πλαίσιο μίας προγραμματικής συμφωνίας εάν χρειαστεί. Αν όμως ο κόσμος δεν μας στηρίξει με την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές, δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίσουμε αλλά να επιλέξουμε τον ρόλο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης που επίσης έχει τόσο ανάγκη ο τόπος".

ΚΙΝΑΛ: Γιατί όχι Βενιζέλος και γιατί Καμίνης

Με τίτλο "Τα sos ερωτήματα" το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής απαντά με κείμενό του στα όσα διατυπώνονται για την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να μην θέσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Ευάγγελο Βενιζέλο γεγονός που προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις του με το ΚΙΝΑΛ.

Στο ερώτημα: "γιατί όχι Βενιζέλος και γιατί Καμίνης", το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι "η επιλογή του επικεφαλής στο Επικρατείας έχει υψηλό πολιτικό συμβολισμό και πρέπει να υπηρετεί τη στρατηγική μας. Στόχος μας σε αυτές τις εκλογές είναι να ηττηθεί οριστικά η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σχέση με την προοδευτική παράταξη. Να τελειώνουμε με τις απομιμήσεις, τον πολιτικό αχταρμά που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελέσουμε ανάχωμα στην απειλή κυριαρχίας της δεξιάς που τροφοδότησε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ". Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στο κείμενό του, "αυτός ο στόχος απορρέει από την ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου για αυτόνομη πορεία και τη συνεχή ενίσχυση του χώρου. Αποφάσεις από τις οποίες παίρνει αποστάσεις και διαφοροποιείται κατά καιρούς ο Βαγγέλης Βενιζέλος".

Προστίθεται ότι ο Γιώργος Καμίνης με τα πολιτικά του χαρακτηριστικά σηματοδοτεί τη διεύρυνση. "Ανοίγουμε μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που εγκαταλείπουν τον Σύριζα, ώστε να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής. Τα περί "ουράς του ΣΥΡΙΖΑ" είναι ανυπόστατα και υποβολιμαία", αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

Στο ΚΙΝΑΛ αντικρούουν το επιχείρημα ότι εξεδιώχθη ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ισχυρίζονται ότι "κανείς δεν έδιωξε κανένα. Αντίθετα η Φ. Γεννηματά ζήτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επανεξετάσει τη μονομερή δική του απόφαση να μην πολιτευθεί με σταυρό στη Θεσσαλονίκη, στις επόμενες εκλογές ή έστω να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια, προκειμένου να ενισχυθεί το κίνημα με την ενεργό και διακριτή παρουσία του στον εκλογικό αγώνα".

Επισημαίνουν ότι "η θέση του κ. Βενιζέλου που εκφράσθηκε και με δημόσια δήλωσή του λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση, ήταν "μόνο πρώτος στο Επικρατείας". Η προσωπική του απόφαση, να μην είναι για πρώτη φορά από το 1989 υποψήφιος, δεν υποχρέωνε το Κίνημα Αλλαγής για την τοποθέτηση του στη θέση του επικεφαλής του Επικρατείας". "Μόνος του αποφάσισε να εγκαταλείψει την κοινή μας προσπάθεια σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση για το κίνημα και τη χώρα, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση σημαντικά", αναφέρεται.

Σχετικά με το γιατί αυτή τη στιγμή (24 ώρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές) το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ότι "η άμεση δημόσια αρνητική αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν άφησε κανένα χρονικό περιθώριο".

Όσο για το ερώτημα "γιατί όχι η ίδια αντιμετώπιση στον Γιώργο Παπανδρέου", σημειώνεται ότι "δεν υπάρχει καμιά διαφορά αντιμετώπισης. Οι πρώην πρωθυπουργοί όλων των κομμάτων είναι υποψήφιοι σε εκλογική περιφέρεια και δίνουν τη μάχη να κερδηθεί η έδρα, ανεξάρτητα αν οι ίδιοι δεν χρειάζονται σταυρό".

Νέες αποχωρήσεις από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ μετά τη ρήξη Γεννηματά-Βενιζέλου

Σοβαρές αναταράξεις στο Κίνημα Αλλαγής προκαλεί η ρήξη της Φώφης Γεννηματά και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Όπως έγινε γνωστό, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ο τέως βουλευτής και τέως Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης και η Γιώτα Μπουμπούλη.

Η ανάρτηση του κ. Λιντζέρη

"Ο εξοβελισμός του Ευάγγελου Βενιζέλου, επιβεβαιώνει την ανομολόγητη επιδίωξη ενός συστήματος να οδηγήσει τις δυνάμεις της προοδευτικής αλλαγής στην αγκαλιά του κου Τσίπρα.

Η κα Γεννηματά χωρίς το απαιτούμενο πολιτικό βάθος, χωρίς ιστορική συνείδηση και ευθύνη, αντιστρατεύεται την ανάγκη ανασύστασης της Δημοκρατικής Παράταξης. Επιδιώκει τη χειραγώγηση και τον προσωπικό έλεγχο των δυνάμεων του ΚΙΝΑΛ, μετατρέποντάς το σε ένα ιδιότυπο, ιδιωτικό κόμμα.

Δεν ενδιαφέρεται αν αυτές οι μεθοδεύσεις συρρικνώνουν την απήχηση και επιρροή του κινήματός μας. Δεν ενδιαφέρεται αν στερεί από τη χώρα τη δυνατότητα να πάει μπροστά. Μοναδικό της μέλημα είναι να στήσει γέφυρες για σύμπραξή της με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προσωπικά, αρνούμαι κατηγορηματικά να συμπράξω στα ευτελή αυτά σχέδια.

Η αποχώρησή μου από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στη Β' περιφέρεια Πειραιά είναι πράξη υποχρεωτική και αυτονόητη", αναφέρει.

Η ανακοίνωση της κυρίας Μπουμπούλη:

Σε όλο αυτό το πολιτικό ταξίδι υπήρξα υπέρμαχος των πιστεύω και των αρχών μου από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν κατευθύνθηκα, δεν εξαγοράστηκα από κανέναν και παρά τον πόλεμο που δέχθηκα από τον χώρο μου, πάλεψα σε ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο με κύριο γνώμονα να προσφέρω στον τόπο μου ανιδιοτελώς.

Μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου και την δήλωσή του ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αναμενόμενο να υπάρχει σωρεία αντιδράσεων. Προ ολίγου απέσυρε την υποψηφιότητά του από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ ο Μάνος Επιτροπάκης. Ως υπέρμαχοι των αρχών του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος που ανακοίνωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου στις 3 Σεπτεμβρίου 1974, θα ήταν αφερέγγυα η στήριξή μας σε υποψηφίους που φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στην προεκλογική συγκέντρωση της κυρίας Σταρακά, βρισκόταν σε πρώτη γραμμή βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Την επόμενη ημέρα η Πρόεδρός μας, παρευρέθη στο Αγρίνιο και εξέφρασε την πλήρη στήριξή της σε υποψηφίους που στηρίζονται ανοιχτά και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλω να ευχαριστήσω όσους με τίμησαν και με συμπεριέλαβαν στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής. Ωστόσο, σεβόμενη την απόφαση της Προέδρου ως προς τη στήριξή της στον δήμο και στην περιφέρεια και επειδή δεν ταυτίζεται με τα δικά μου πιστεύω, αποφάσισα να αποσύρω την υποψηφιότητά μου από τις επερχόμενες εθνικές αλλαγές.

Θα είμαι δίπλα στο Κίνημα Αλλαγής με όλες μου τις δυνάμεις ως απλός πολίτης. Θεωρώ πως η διάσπαση της παράταξής μας με την αποχώρηση ηγετικών στελεχών, μόνο πόλωση μπορεί να προκαλέσει στο ήδη τεταμένο κλίμα. Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να πάει μπροστά ενωμένο και όχι διασπασμένο. Και φυσικά δεν έχει ανάγκη την στήριξη σε υποψηφίους που συνεργάζονται και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος θέλω να επισημάνω πως η απόφασή μου να μην στηρίξω την κυρία Σταρακά και τον κύριο Κατσιφάρα είναι καθαρά προσωπική. Δεν εκπροσωπεί την παράταξη του Νίκου Καζαντζή στην οποία ήμουν εκπρόσωπος τύπου, αλλά είναι συνειδητή προσωπική μου επιλογή.

Σας ευχαριστώ όλους για την στήριξή σας όλο αυτό το διάστημα. Θα συνεχίσω να τηρώ τη συνέπεια λόγων και έργων σε όλο το υπόλοιπο της ζωής μου, είτε ασχολούμαι με την πολιτική είτε όχι.

Παραιτήθηκε και ο Οικονομίδης

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, την παραίτησή του από τη θέση του Γραμματέα Τομέα Πολιτικής Υποδομών - Μεταφορών του ΚΙΝΑΛ υπέβαλε ο κ. Γιάννης Οικονομίδης με αφορμή την απόφαση της κας Φώφης Γεννηματά να προτείνει την τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, αναφέρει το kathimerini.gr.

"Κίνηση απαράδεκτη και πραξικοπηματική που προσβάλει την ιστορία και το κύρος του πλέον επιφανούς στελέχους του Κινήματός μας και ισοδυναμεί με την διαγραφή του από το Κίνημα Αλλαγής" όπως γράφει ο ίδιος στην επιστολή παραίτησής του.

Κατά τον κ. Οικονομίδη, "μια τέτοια απόφαση διχάζει το Κίνημα και οδηγεί τον πολιτικό μας φορέα, για μια ακόμη φορά, σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας και αυτοκαταστροφής".

Α. Λοβέρδος: Ο κ. Βενιζέλος δεν τελείωσε

Στήριξη στον Ευάγγελο Βενιζέλο παρέσχε ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στον ΣΚΑΪ στον απόηχο της ρήξης του κ. Βενιζέλου με την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Όπως αναφέρει το skai.gr, κληθείς να σχολιάσει τις ραγδαίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής δήλωσε ότι "ο κ. Βενιζέλος δεν τελείωσε", χαρακτηρίζοντάς τον "πολιτικό με μεγάλο θεσμικό μέλλον".

Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε πως ό,τι έχει να πει θα το πει την προσεχή Τρίτη στα αρμόδια όργανα του κόμματος.

Ο κ. Βενιζέλος μπορούσε να διεκδικήσει την εκλογή του με σταυρό όπου ήθελε, δήλωσε η Φώφη Γεννηματά

Τη λύπη της για την απόφαση του κ. Βενιζέλου να μη διεκδικήσει επανεκλογή με σταυρό εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Στη θέση του θα διεκδικούσα τον σταυρό και την αξιολόγηση των ψηφοφόρων», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Για την επιλογή να μη θέσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας η Φώφη Γεννηματά είπε: «΄Εκρινα ότι το προφίλ του κ. Βενιζέλου δεν ταιριάζει με το μήνυμα που θέλω να στείλω στους προοδευτικούς ψηφοφόρους, στους απογοητευμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι η θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας δεν συμβολίζει τη θέση που είχε κάποιος στο παρελθόν, αλλά αυτά που θα κάνει στο μέλλον ενώ τόνισε ότι τίθεται ζήτημα ηθικής. «Υπάρχει ένα ζήτημα ηθικής στην πολιτική, τα στελέχη αξιολογούνται για την ηθική τους σε κάθε φάση και ειδικά πριν τις εκλογές», ανέφερε η κ. Γεννηματά

Σχετικά με το εάν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ μετεκλογικά εφόσον προκύψει τέτοια περίπτωση στην επόμενη των εκλογών η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι «η χώρα χρειάζεται υπεύθυνη αντιπολίτευση».

Ν. Κοτζιάς: Διαμάχη Γεννηματά-Βενιζέλου πιστοποιεί έλλειψη Δημοκρατίας σε ΚΙΝΑΛ

«Διαμάχη Γεννηματά-Βενιζέλου πιστοποιεί έλλειψη Δημοκρατίας σε ΚΙΝΑΛ», επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Κοτζιάς.

Και προσθέτει: «Αντικειμενικά, πέρα από προθέσεις, κινείται δεξιόστροφα: Πιθανά στείλει ψηφοφόρους ΚΙΝΑΛ προς ΝΔ, ενώ επιδιώκει (να) φέρει ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ πιο δεξιά σε ΚΙΝΑΛ. Είναι δείγμα αδιεξόδου αρνητών δημοκρατικής συμπαράταξης», καταλήγει στο σχόλιό του ο πρώην υπουργός.

Πηγή: capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ