Το Μαξίμου αναζητάει κοινωνικό καλάθι, για να στηρίξει την περιλάλητη "καθαρή έξοδο"
18/07/2018 11:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Μαξίμου αναζητάει κοινωνικό καλάθι, για να στηρίξει την περιλάλητη "καθαρή έξοδο"

Κομμάτι-κομμάτι το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιχειρούν να δομήσουν το…κοινωνικό καλάθι, που θα έρθει στο προσκήνιο στην εφετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Εν μέσω καταιγισμού σεναρίων, που σχετίζονται με το χρόνο των εκλογών (ο κ. Τσίπρας προέτρεψε τους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν να… κάνουν κανένα μπάνιο, επιχειρώντας να θέσει τέρμα στη φημολογία) το κυβερνητικό στρατόπεδο στρέφει το βλέμμα του στους… εορτασμούς για τη λήξη του τρίτου προγράμματος, με στόχο να σταλεί το μήνυμα της περιλάλητης "καθαρής εξόδου". Είτε, λοιπόν, από την Πνύκα και στο πρότυπο της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλική Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, είτε από το Καστελόριζο, προκειμένου ο κ. Τσίπρας να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στην τελευταία μετάβασή του στο νησί, η Κουμουνδούρου προετοιμάζεται να…στήσει τις δικές της φιέστες, όσο το μείζον για την κυβερνητική παράταξη είναι η σκιαγράφηση των μόνιμων ελαφρύνσεων, οι οποίες θα έρθουν στο προσκήνιο από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου.

Αν μη τι άλλο, η πρωθυπουργική μετάβαση στη ΔΕΘ θα πρέπει να έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά, που θα υποστηρίξουν το νούμερο ένα κυβερνητικό αφήγημα περί της επιστροφής στην κανονικότητα. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν οι πρώτες ιδέες αναφορικά με το περιεχόμενο των μέτρων-ανάσα που προτίθεται να ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας, με το όλο πλαίσιο, πάντως, να αποκρυσταλλώνεται στα απανωτά τετ α τετ που θα έχει ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο. Όπως ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου, λοιπόν, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου, στις οποίες θα τεθεί επί τάπητος η στόχευση του δημοσιονομικού περιθωρίου, αλλά και το κοινωνικό πακέτο που θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη. Η λογική ότι υπάρχει ένας διαρκής δημοσιονομικός χώρος, ώστε να ενταχθούν μόνιμες ελαφρύνσεις, κυρίως για τη μεσαία τάξη και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δομεί το σκεπτικό του Μεγάρου Μαξίμου, τη στιγμή που ιδιαίτερη σημασία για τη στρατηγική της συγκυβέρνησης έχουν και τα εργασιακά. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να αποτελέσουν κομβικά σημεία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ κεντρική στόχευση σε επίπεδο πολιτικό είναι η παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη να μετατραπεί σε…άνοιγμα της αυλαίας για την επόμενη ημέρα της χώρας, που έχει ως επίσημο και συνάμα απώτατο όριο το Σεπτέμβριο του 2019.

Πηγή:capital.gr