Την Παρασκευή ψηφίζεται στην Ολομέλεια η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
06/02/2019 16:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Την Παρασκευή ψηφίζεται στην Ολομέλεια η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Αύριο Πέμπτη εισάγεται στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής η Κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ η ψήφισή του στην Ολομέλεια αναμένεται την Παρασκευή, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Εν τω μεταξύ την Παρασκευή αναμένεται η παραίτηση του δισυπόστατου βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ άνευ απροόπτου θα έχει γίνει γνωστή η άποψη της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής σχετικά με την ερμηνεία που ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης περί του αν διαλύονται ή όχι τελικά οι ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται πως τόσο ο κ. Παπαχριστόπουλος όσο και ο Κώστας Ζουράρις εξακολουθούν να ανήκουν στην ΚΟ των ΑΝΕΛ ενώ την ίδια στιγμή, ως δισυπόστατοι ή ‘δανεικοί’, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, βουλευτές με επιστολή τους δήλωσαν πως εφεξής θα ψηφίζουν "ναι" σε οτιδήποτε φέρνει η κυβέρνηση.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει προσπαθήσει πολλές φορές να παραιτηθεί, ενώ την τελευταία, ο ίδιος δήλωσε πως τον παρακάλεσε ο κ. Βούτσης να μην το κάνει πριν ψηφίσει το Πρωτόκολλο Κύρωσης της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, που θα γίνει μεθαύριο.

Ο ίδιος ο ΠτΒ δεν αρνήθηκε πως ζήτησε από τον βουλευτή να μην παραιτηθεί ακόμα, αλλά έδωσε μια άλλη ερμηνεία, λέγοντας πως του εξήγησε πως αν παραιτηθεί, τότε αυτόματα διαλύονται οι ΑΝΕΛ και μετά χρειάζονται 10 βουλευτές για να … ξανασυστήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η επιστολή Ζουράρι πάντως ‘φώτισε’ λίγο παραπάνω την αγωνία της κυβέρνησης να κρατήσει τον κ. Παπαχριστόπουλο στην υβριδική θέση που βρίσκεται εδώ και καιρό (να ανήκει στους ΑΝΕΛ που έχουν αποχωρήσει από την κυβέρνηση αλλά να ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ) καθώς όπως λέει εκεί δεν πρόκειται να ψηφίσει το Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Υπό την έννοια πως παρά το "153" -εξαιτίας των τριών ψήφων του Ποταμιού- που έλαβε η Συμφωνία των Πρεσπών, "κάθε ψήφος μετράει" για μεθαύριο Παρασκευή και η πλειοψηφία δεν επιθυμεί να διαταράξει ισορροπίες.

Εάν παραιτηθεί ο κ. Παπαχριστόπουλος, τη θέση του παίρνει ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος θα πάρει την έδρα και είτε θα ανεξαρτητοποιηθεί είτε θα πάει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα αύριο συνεδριάζει η ΚΟ των ΑΝΕΛ υπό τον Πάνο Καμμένο.

Πηγή:capital.gr