Τι γυρεύει προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας στα Σκόπια
31/03/2019 13:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι γυρεύει προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας στα Σκόπια

Ο κύβος ερρίφθη και ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε και επίσημα το ταξίδι του στα Σκόπια, την προσεχή Τρίτη, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και ενώ η οργή των Πολιτών – Ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα, δεν λέει να κοπάσει.

Τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί για την κυβέρνηση στη Μακεδονία γενικώς προβληματίζουν ασφαλώς το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ωστόσο θεωρεί ότι ο μοναδικός τρόπος για να αντιστραφεί το κλίμα και να μαζευτεί η "ζημιά" που προκάλεσε η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι να εμφανιστούν "χειροπιαστά" οικονομικά και εθνικά οφέλη.

Η ρητορική Τσίπρα περί "αριστουργηματικής συμφωνίας" που καθιστά την Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια, όσο ο Ζόραν Ζάεφ μάλιστα επιμένει σε δηλώσεις που ερεθίζουν την ελληνική κοινή γνώμη περί παραχώρησης μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας ( έχει μπροστά του αυτός προεδρικές εκλογές) , προφανώς και δεν βοηθούν καθόλου στην καταπράυνση των εν ελλάδι πνευμάτων, όσων κυρίως εκτιμούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών , δεν είναι παρά εθνικά επιζήμια.

Κατά μια ανάγνωση, ο Αλέξης Τσίπρας , ό,τι ήταν να χάσει εκλογικά από την υπογραφή της Συμφωνίας, το έχει ήδη χάσει ( και με το παραπάνω, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα που το κυβερνών κόμμα φλερτάρει με απόλυτη συντριβή).

Εάν κάτι μπορεί να διασώσει μόνο το κυβερνητικό αφήγημα περί επωφελούς συμφωνίας που καθιστά την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις της δυνάμει ηγεμονική δύναμη στα Δυτικά Βαλκάνια, είναι η υπογραφή συμφωνιών και η υπογραφή deals με την γείτονα χώρα.

Οι επιχειρηματίες

Σύμφωνα με απόλυτα διακριβωμένες πληροφορίες, με τον Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια θα μεταβεί την Τρίτη και επιχειρηματικό κλιμάκιο περίπου 80-90 επιχειρηματιών.

Στα πιο ηχηρά ονόματα επιχειρήσεων που θα συνοδεύσουν τον κ. Τσίπρα συγκαταλέγονται οι:

ΕΛΠΕ, MOTOROIL ( Βαρδινογιάννης), Προμηθέας Gaz ( Κοπελούζος), ΆΚΤΩΡ , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, INTRAKOM κ.α.

Οι συμφωνίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύσουν οι υπουργοί: Ευάγγελος Αποστολάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Δραγασάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Σία Αναγνωστοπούλου, Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Παππάς, Ανδρέας Ξανθός και Γιώργος Σπίρτζης ( ο οποίος συντονίζει την αποστολή).

Κατά την παραμονή του Α. Τσίπρα στα Σκόπια οι δύο χώρες θα εκπονήσουν ένα κοινό σχέδιο οικονομικής δράσης, με αιχμή και τη σύσταση Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα τα οποία προκαλούν πονοκέφαλο στις ελληνικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας.

Κατά τα λοιπά, στην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στα Σκόπια, θα υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών που αφορούν σε Αμυντική και Ενεργειακή συνεργασία.

Πηγή:capital.gr