Τι φοβάται ο Αλέξης Τσίπρας
24/07/2016 14:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι φοβάται ο Αλέξης Τσίπρας

H επόμενη Τρίτη είναι κρίσιμη για τις πολιτικές εξελίξεις. Μία ημέρα μετά τη φιέστα που θα στήσει στο προαύλιο της Βουλής ο Τσίπρας για να ανακοινώσει το όραμά του για το Σύνταγμα, μέσα στο Κοινοβούλιο θα διεξαχθεί μια πολύ σημαντική συνεδρίαση.

Θα συζητηθεί η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς η Ελλάδα μπήκε και σε τρίτο μνημόνιο. Για τις ευθύνες της πρώτης φοράς αριστερά, του βαρουφακισμού που διέλυσε τη χώρα, του σχεδίου Β και των οργανωτών του. Στη Βουλή, κι αν το θέλουν οι βουλευτές και στην εξεταστική επιτροπή ή γιατί όχι και σε ένα Ειδικό Δικαστήριο θα πρέπει αν ειπωθούν αλήθειες. Για τι συνέβη το δραματικό αυτό εξάμηνο μέχρι να πέσει στα τέσσερα ο Τσίπρας. Για το πώς μια χώρα που είχε βγει σε ρυθμούς ανάπτυξης μετά από χρόνια βούλιαξε και χρεοκόπησε. Για το πώς φτάσαμε στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου, για το πώς οι ελληνικές τράπεζες χρειάστηκαν ξανά ανακεφαλαιοποίηση και ουσιαστικά παραδόθηκαν στα χέρια ξένων.

Να μάθουμε αν όντως η περίοδος Βαρουφάκη μας κόστισε 80 ή 100 δις όπως λέει ο Στουρνάρας ή ο Ρέγκλινγκ. Να δούμε π.χ. που πήγαν τα περίπου 11 δις ευρώ που είχαν δεσμευτεί στο ΤΧΣ αλλά τα χάσαμε το περσινό καλοκαίρι.

Να μάθει ο ελληνικός λαός αν το δημοψήφισμα γύρισε τη χώρα πίσω, αν η απόφαση του Τσίπρα να κάνει το όχι μέσα σε λίγες ώρες ναι, κόστισε την Ελλάδα. Να θυμηθούμε όλοι μαζί τα ψέματα που έλεγαν κι αν αυτή η περίφημη… αυταπάτη που παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός πληρώθηκε με αίμα από εμάς κι από τα παιδιά μας.

Να μάθουμε επίσης αν υπήρχε «σχέδιο Β», ποιοι το εκπόνησαν, ποιοι έδωσαν εντολές, ποιοι τις εκτέλεσαν και τελικά ποιοι πήραν την απόφαση να γυρίσουν το καράβι όταν κατάλαβαν ότι πάνε να γίνουν… Ερντογάν.

Να κληθούν να καταθέσουν όλοι. Ο πρωθυπουργός, ο Βαρουφάκης, ο Στουρνάρας, ο Ρέγκλινγκ, ο Δραγασάκης, ο Τσακαλώτος, ο Γκάλμπρειθ, όλοι εκείνοι που ενεπλάκησαν στη διαπραγμάτευση. Πρέπει να γίνει τώρα και να μην υπάρχουν σκιές. Άλλωστε, αν γίνουν εκλογές παραγράφονται όλα τα αδικήματα, ίσως και γι’ αυτό στην κυβέρνηση το σκέφτονται.

Το Μαξίμου δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει. Από τη μια λέει ότι αν ψηφίσει υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής αφενός θα βγάλει τους σκελετούς από τη ντουλάπα της αλλά ταυτόχρονα θα κερδίσει πολιτικό χρόνο. Όλοι θα ασχολούνται με την εξεταστική και θα ξεχαστούν τα άλλα.

Από την άλλη υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Τσίπρας δεν θα σηκώσει το γάντι επειδή δεν θέλει να βάλει τη ΝΔ στη θέση του οδηγού των πολιτικών εξελίξεων. Άλλωστε είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί επικοινωνιακά μια επιτροπή που θα βγάλει μεγάλες αλήθειες. Πολύ μεγαλύτερες από τις ανοησίες που ακούγονται για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Αν όμως η Ελλάδα πρέπει να πάει πράγματι μπροστά πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Και πρέπει ο κ. Τσίπρας να βρει τα κότσια να πει «ναι» στην έρευνα ώστε να αποδείξει ότι δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Ή μήπως έχει;