Τί είδους κόμμα θέλει ο Μητσοτάκης;
12/02/2016 17:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τί είδους κόμμα θέλει ο Μητσοτάκης;

Την εκκίνηση των προσυνεδριακών διαδικασιών για τη διεξαγωγή του τακτικού εθνικού συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε και επίσημα το απόγευμα της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πλέον το κεντρικό ερώτημα είναι τι είδους κόμμα θέλει να διαμορφώσει.

Το τακτικό εθνικό συνέδριο, αντί για το καλοκαίρι, επισπεύδεται και θα γίνει το τριήμερο 22-24 Απριλίου στην Αθήνα, μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα και εκεί θα καταγραφούν οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις και θα απαντηθεί εάν θα θεσμοθετηθούν ή όχι τάσεις.

«Μαζί με την κοινωνία θα δημιουργήσουμε τη Νέα Δημοκρατία του αύριο, τη νέα Ελλάδα της δημιουργίας, της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης» είναι το σύνθημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Κυρ. Μητσοτάκη να εμμένει στο δόγμα «Νέα Δημοκρατία από την Αρχή».

Το ενδιαφέρον είναι ότι από την ιστοσελίδα synedrio.nd.gr ξεκινά δημόσια διαβούλευση για το καταστατικό με στόχο να δημιουργηθούν οι βάσεις για ένα σύγχρονο κόμμα που θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία, ενώ πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ορίστηκε με απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Δεν θα είναι ένα ακόμη Συνέδριο που θα αφορά μόνο τα κομματικά στελέχη. Είναι μια αφετηρία για ένα ποιοτικό άλμα στην πολιτική ζωή της χώρας. Αυτό αφορά όλους τους πολίτες και θέλω να εξηγήσω γιατί» δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και προτάσσει το επιχείρημα ότι η Ν.Δ. κάνει μια νέα αρχή για τη μετεξέλιξή της σε ένα σύγχρονο, συμμετοχικό, ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα.

«Μέσα από τις καινούργιες δομές που φιλοδοξούμε να υιοθετήσουμε στο 10ο Συνέδριο, θα δυναμώσουμε τη φωνή του κάθε πολίτη που θέλει να παράξει πολιτική. Με τον διαχωρισμό κράτους - κόμματος, με την κατάργηση πελατειακών δεσμών μεταξύ πολιτών και κομμάτων, με διαφάνεια, με αξιοκρατία η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να εκφράσει το αύριο των πολλών, ξεβολεύοντας το χθες των λίγων και των προνομιούχων» τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιζητά την όσο πιο γρήγορη ανασύνταξη και ανασυγκρότηση του κόμματος ώστε άμεσα να είναι έτοιμο σε όλα τα επίπεδα, τόσο οργανωτικά όσο και πολιτικά για να αναμετρηθεί στα ίσα με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ακόμα και αυτό των πρόωρων εκλογών.

Μέχρι στιγμής, είναι εμφανές ότι δεν έχει βρει βηματισμό η νέα ηγεσία και θέλει πολύ δουλειά για να καταστεί και πάλι αξιόπιστη και εναλλακτική λύση για την ελληνική κοινωνία, παρά την καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Γιατί δεν φτάνει μόνο να εισπράξει την αρνητική ψήφο των πολιτών λόγω της ανικανότητας του Αλέξη Τσίπρα και των συνοδοιπόρων του, αλλά κυρίως την θετική.

Στα πλαίσια της νέας αρχής, αξιοποιεί πλήθος στελεχών που δεν συντάχθηκαν μαζί του, ενώ θέτει ψηλά στην ατζέντα την ανάγκη διεύρυνσης του κόμματος προς το κέντρο και δίνει μεγάλη έμφαση στην εκπροσώπηση του μετώπου του «Ναι» στο δημοψήφισμα. Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό το μέτωπο της λεγόμενης κατά τον ίδιο Δημιουργικής και Παραγωγικής Ελλάδας πρέπει άμεσα να εκπροσωπηθεί.

Στο παρασκήνιο γίνεται κριτική από καραμανλικούς, στελέχη της λαϊκής δεξιάς για πτυχές της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της Ν.Δ., αλλά μέχρι στιγμής σε χαλαρό τόνο, ενώ η μεγάλη μάχη ενόψει του συνεδρίου θα γίνει για τη θεσμοθέτηση ή όχι τάσεων, αλλά και της επιρροής στα όργανα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να μειώσει τον αριθμό των μελών στα διάφορα κομματικά όργανα και θα γίνει σκληρός αγώνας για το ποιοι θα εκλεγούν, καθώς ο νέος πρόεδρος θα θελήσει να έχει τον έλεγχό τους, όπως είναι αυτονόητο.

Βασικός του στόχος είναι να διεμβολίσει το Ποτάμι, ώστε να συνταχθούν μαζί του στελέχη του κόμματος, αλλά και να ενσωματώσει δυνάμεις του άλλοτε εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, στη νέα ηγετική ομάδα, θεωρούν ότι υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του εκσυγχρονιστικού μετώπου που μπορούν κάλλιστα, διατηρώντας τη δική τους ταυτότητα, να συνεργαστούν με τη νέα Ν.Δ.

M.A.