Θριαμβολογίες Α. Τσίπρα και για κοινωνικό μέρισμα
28/11/2018 15:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θριαμβολογίες Α. Τσίπρα και για κοινωνικό μέρισμα

Στόχος είναι η διανομή του κοινωνικού μερίσματος να εκταμιευτεί στις 14 Δεκεμβρίου, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας ότι το ύψος του θα είναι περίπου 710 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως και λίγο περισσότερο.

Αυτό θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση, είπε, η οποία θα εκδοθεί την Δευτέρα ώστε την Τρίτη να ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων.

Παραλλήλως, αναφερόμενος στην τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, παρουσίασε θριαμβευτικά την μείωσή του ενώ έκανε ανακοινώσεις και για το Μάτι, σε συνέχεια της χθεσινής του επίσκεψης στην περιοχή, ευχαριστώντας τον Νίκο Αναστασιάδη που δέχθηκε την εισήγησή του να βοηθήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ανέγερση Δημόσιου Νοσοκομείου στην πληγείσα περιοχή.

Στο ίδιο πλαίσιο, επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη, μίλησε για επιτυχίες της ΕΛΑΣ που δεν θα τις παίξει κανένα δελτίο ενώ σημείωσε: προχωράμε με ταξική μεροληψία για την οποία μας κατηγορείτε αλλά αυτή η ταξική μεροληψία αφορά τους πολλούς, είπε.

Επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και διατράνωσε ότι "αύριο συμπληρώνονται οι δικές μας 100 μέρες , έξω από τα μνημόνια" καταλήγοντας στη ...διθυραμβική εκτίμηση ότι το κόμμα του θα ξανακερδίσει τις εκλογές.

Μεταξύ άλλων ανέφερε για

Κοινωνικό μέρισμα

Είναι η τρίτη χρονιά που δίνουμε στους πιο αδύναμους. Καταθέτουμε σήμερα την τροπολογία, όπως πέρυσι τέτοιο καιρό. Από την υπεραπόδοση της οικονομίας και κάλυψης των στόχων. Αρχικά προβλέπονται 710 εκατ μπορεί να υπάρξει και αύξηση όπως πέρυσι. Το ακριβές ύψος θα καθοριστεί έως την Δευτέρα με κοινή υπουργική απόφαση ώστε να ανοίξει την Τρίτη η πλατφόρμα για τις αιτήσεις ώστε να εκταμιευτεί στις 14 Δεκεμβρίου. Εκτίμησή μας είναι ότι θα αφορά σε περίπου 3.5 εκατ δικαιούχους.

ΕΝΦΙΑ

Εφηύρατε τον φόρο και μας κουνάτε το δάχτυλο είχαμε την δυνατότητα να αναδιαμορφώσουμε τον φόρο και προχωράμε σε μείωση 10% μεσοσταθμική, αλλά ελάφρυνση 20% μεσοσταθμικά.

Από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ,

Θα δουν μείωση τα 5,1 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή το 88% των φορολογουμένων.

Και συγκεκριμένα:
- Για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30%.
Και αφορά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι φορολογουμένων, σχεδόν 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.
- Για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ, η μείωση θα ανέλθει στο 21%
Και αφορά 1 εκατομμύριο πολίτες.
- Για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ, η μείωση θα είναι κοντά στο 10% (9,5% συγκεκριμένα)Και αφορά 590.000 πολίτες.

Δίνοντας παραδείγματα:

- Ιδιοκτήτης κατοικίας 60 τ.μ. στο Κερατσίνι, αξίας 60.000 θα πληρώσει 157 ευρώ αντί για 224.
67 ευρώ λιγότερα.
- Ιδιοκτήτης κατοικίας 80 τ.μ. στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης, αξίας 76.000 ευρώ, θα πληρώσει 162 ευρώ αντί για 232.
70 ευρώ λιγότερα.
- Ιδιοκτήτης κατοικίας 100 τ.μ. στο Περιστέρι, αξίας 90.000 ευρώ, θα πληρώσει 211 ευρώ αντί για 290.
79 ευρώ λιγότερα.

ΕΛΑΣ
Επιτυχίες που δεν θα τις πει κανένα δελτίο. Με τους εγκληματίες με τα λευκά κολάρα δεν ασχολούνται πολλοί. Αναφέρομαι στο δίκτυο Ριχάρδος που χε ξεζουμίσει επί χρόνια πολίτες. Δεν θα έχω την τιμή σύντομα να αντιπαραθέτω με τον κ. Μητσοτάκη γιατί δεν θα μου κάνει σύντομα την τιμή να μου κάνει ερώτηση για την ανομία.

Μάτι
Παρέμβαση εξαιρετικά σημαντική για αποκατάσταση πληγών στο Μάτι της Αττικής. Χθες βρέθηκα στην περιοχή, συνομίλησα με τους κατοίκους. Οι άνθρωποι δίνουν δύσκολη μάχη. Έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό να σταθούμε δίπλα τους παρά την γραφειοκρατία και τα περίπλοκα ζητήματα. Δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε έκδοση αδειών και αποκατάσταση ζημιών με όρους που δεν θα επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος.

Ευχαριστίες σε Νίκο Αναστασιάδη για την αποδοχή της εισήγησης του να συμβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ανέγερση Δημόσιου Νοσοκομείου στην πληγείσα περιοχή.

Πηγή: capital.gr