Θα φοβηθεί... επιτέλους τον Μητσοτάκη ο Τσίπρας;
22/11/2017 12:10
Του Αδέξιου Δεξιού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα φοβηθεί... επιτέλους τον Μητσοτάκη ο Τσίπρας;

Η αντιπολίτευση, αν θέλει να εμφανίζεται ισχυρή, αποτελεσματική και «κακή» απέναντι σε κάθε κυβέρνηση, οφείλει να έχει και σκληρή παρουσία. Δεν μπορεί δηλαδή να επιδιώκεις να γίνεις κυβέρνηση αλλά να περιμένεις να διαμορφώσει την ατζέντα το Μαξίμου κι εσύ να ακολουθείς.

Στην περίπτωση της ΝΔ έχουμε επισημάνει πολλές φορές αυτό το πρόβλημα. Είναι πολύ… σοφτ, είναι σαν αυτούς τους φιλελεύθερους τύπους που στο ένα χέρι κρατάνε το πούρο, στο άλλο την σαμπάνια και τους λέει η γυναίκα τους να ανάψουν το τζάκι. Μα πώς θα το κάνουν; Να λερώσουν τα χέρια τους; Να σβήσουν το πούρο ή να αφήσουν κάτω το ποτήρι; Είναι κι αυτό ένα πρόβλημα.

Ομοίως πρόβλημα είναι και το γεγονός ότι είναι δύσκολο να αποφασίσεις αν θα βάλεις κρέμα στον καπουτσίνο ή θα πιεις φραπόγαλο.

Οι συζητήσεις στη Βουλή είναι για τα μάτια του κόσμου, που δεν τις παρακολουθεί κιόλας. Να τσακωθούν λίγο, να πουν καμιά ατάκα που τους γράφουν οι σύμβουλοι της συμφοράς, γενικώς να δημιουργήσουν ένα τζέρτζελο χωρίς ουσία.

Ουσία είναι να παράγεις πολιτική, να καταθέσεις προτάσεις, να δίνεις διεξόδους, να αποκαλύπτεις σκάνδαλα. Η ΝΔ τι έχει κάνει απ’ όλα τα παραπάνω; Αναρωτιόμαστε τι έχει κάνει για να πιέσει την κυβέρνηση, να νιώσει το Μαξίμου ότι υπάρχει αντίπαλος.

Για παράδειγμα, στην υπόθεση Καμμένου, η οποία δείχνει πιο σοβαρή απ’ ότι πιστεύαμε, η ΝΔ είναι απούσα. Μια ερώτηση στη Βουλή και η Σπυράκη απλά να αναρωτιέται γιατί δεν απαντά η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, όλο το «χαρτί» το παίρνει ο Λοβέρδος και οι τελειωμένοι της Κεντροαριστεράς. Με δικά τους έγγραφα και με τη βοήθεια συγκεκριμένων εφημερίδων, συντηρούν ένα ζήτημα που λογικά θα έπρεπε να σηκώσει θύελλα και να οδηγήσει ακόμη και σε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή.

Θα περιμένουμε στη Βουλή να ακούσουμε τι; Τον Καμμένο να μιλά για την Μαρέβα, για τις offshore, για το πόσο τίμιος είναι ο ίδιος και τη ΝΔ θα τσιμπάει στο δόλωμα και να κοκορομαχεί χωρίς αποτέλεσμα.

Απούσα επί της ουσίας η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως απουσιάζει και από τις καθαρές προτάσεις, με αφορμή και τον προϋπολογισμό, την οικονομία, την καθημερινότητα.

Η ΝΔ έκανε άραγε κάτι για το γεγονός ότι οι Γερμανοί μας πέταξαν έξω από τη ζώνη Σένγκεν; Πήγε ο Μητσοτάκης να μιλήσει στη Μέρκελ που είναι μαζί στο Λαϊκό Κόμμα; Έκανε παρεμβάσεις στα διεθνή φόρα για να δείξει ότι δεν κάνει απλά στείρα αντιπολίτευση αλλά δίνει και διεξόδους; Έτσι πρέπει να είναι μια σωστή αντιπολίτευση. Κι όχι να ασχολούμαστε όλοι με το αν ο Κυριάκος είναι καλός αρχηγός, αν υπάρχουν συνιστώσες στη ΝΔ, αν θα δώσει το πράσινο φως σε ανυπόληπτους εκδότες της συμφοράς να στήσουν νεοφιλελεύθερα μαγαζάκια που προκαλούν μόνο γέλιο ή αν θα τους βρει και κεφάλαια να ξεκινήσουν τη μπίζνα εξουσίας τους.

Δεν είναι για τον Έλληνα πολίτη κατανοητά όλα αυτά γιατί δεν έχουν και καμιά χρησιμότητα για την τσέπη του. Εκτός κι αν βολεύονται με τις αστείες δημοσκοπήσεις από γκαλοπατζήδες που πριν από μερικές ημέρες έβγαζαν τέταρτο τον Ανδρουλάκη κι αυτός παρά λίγο να πάρει το μαγαζί από τη Φώφη. Ή που δίνουν 12 μονάδες διαφορά τη ΝΔ για να χαίρονται οι τύποι με το πούρο και την σαμπάνια.

Αμ κυβέρνηση δεν γίνεσαι με τα γκάλοπ. Αν δεν διαλυθείς στις περιοδείες, στις κουβέντες με το λαό, στο να κτίσεις την εμπιστοσύνη που χρειάζεται κι όχι να κάνεις προσυνέδρια και συνέδρια για λίγους κι εκλεκτούς, τότε είναι σίγουρο ότι θα έρθει κάποια στιγμή η φθορά και θα είναι πιο γρήγορη από το άλμα.