«Τελειώσατε κύριε Τσίπρα, πάμε γι’ άλλα»
04/12/2016 12:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Τελειώσατε κύριε Τσίπρα, πάμε γι’ άλλα»

Μία ημέρα πριν από το Eurogroup ο Σόιμπλε έκανε το αυτονόητο, από αυτά που συνηθίζει να κάνει. Έβαλε φωτιά στα τόπια, ψαλιδίζοντας τις ελπίδες που είχε η Αθήνα για μια συνολική συμφωνία. Επανέφερε το Grexit στο τραπέζι λέγοντας ότι αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις.

Είναι προφανές ότι ο γέρο ξούρας Γερμανός παίζει το παιχνίδι του και στην τακτική είναι μετρ. Το έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι πρόκειται για έναν πολύ μεθοδικό παίκτη ο οποίος παρά τις εμμονές του, ξέρει τι κάνει και πότε.

Είναι επίσης προφανές ότι χωρίς τη συγκατάθεση της Μέρκελ, της επόμενης Καγκελαρίου για ακόμη μια τετραετία, δεν θα έλεγε ότι η απομείωση του χρέους δεν βοηθά την Ελλάδα. Με απλά λόγια ο Σόιμπλε φωτογράφησε το μέλλον της χώρας τους επόμενους μήνες. Δηλαδή καμιά ουσιαστική συμφωνία για το χρέος, υποσχέσεις για βραχυπρόθεσμα μέτρα χωρίς μεγάλη σημασία, και ό,τι καλό μπορεί να προκύψει μετά τις γερμανικές εκλογές, από το 2018 και ύστερα δηλαδή.

Η παρέμβαση Σόιμπλε είναι επίσης το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της κυβέρνησης των σαλτιμπάγκων. Κάποτε κυβερνήσεις ανέβαζε και κατέβαζε ο ΔΟΛ τώρα το κάνουν οι δανειστές και ο βασικός, σκληρός εκπρόσωπός τους, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, λειτουργεί απλά ως ο… τελάλης των δανειστών: «Τελειώσατε κύριε Τσίπρα, πάμε γι’ άλλα».

Προχθές ο Τσακαλώτος είπε ότι αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Αν και οι ερμηνείες που μπορούν να δοθούν σε τέτοιες «υποσχέσεις» είναι πολλές και μπορεί ξανά να ξεφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά είχαμε μια προαναγγελία εκλογών. Με την παρέμβαση Σόιμπλε απλά σφραγίστηκαν τα εκλογικά διαβατήρια και δόθηκε το άλλοθι στον Τσίπρα να επικαλεστεί αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας με ευθύνη των Γερμανών. Να δείτε που θα ξαναγίνει αντιμνημονιακός ο Αλέξης…

Όμως, ας μπούμε στην ουσία. Ο Σόιμπλε έχει εμμονές, δεν αντιλαμβάνεται την κατάσταση της Ελλάδας, ή μέρους αυτής, κοιτάζει αριθμούς και δεν τον ενδιαφέρουν οι συνθήκες διαβίωσης. Δεν έρχεται στη χώρα διακοπές, ακούει διάφορα και διαμορφώνει τη γνώμη του που τη λέει καθαρά, είτε μας αρέσει είτε όχι. Είναι σαφέστατα σκληρός και ωμός, εξ ου και το μίσος που τρέφουν οι Έλληνες στο πρόσωπό του, στο οποίο βλέπουν έναν… αδίστακτο Γερμαναρά Ναζί. Ασχέτως αν ψηφίζουν τους νεοναζί, αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Αλλά δυστυχώς σε πολλά πράγματα ο Σόιμπλε έχει απόλυτο δίκιο. Η Ελλάδα δεν έκανε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και δεν έμαθε το μάθημά της στα χρόνια της κρίσης.

Τι έκανε π.χ. για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή; Θεωρούμε ακόμη και τώρα μαγκιά να κλέβουμε το κράτος ή να αφήνουμε π.χ. τους επαγγελματίες να παίρνουν από εμάς τον ΦΠΑ και να μην τον αποδίδουν ποτέ. Πιστεύουμε ότι είναι εξυπνάδα να μην πληρώνουν οι μισοί και παραπάνω ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ τις εισφορές τους αλλά να απαιτούν παροχές υγείας ή σύνταξη.

Μέχρι και σήμερα θεωρούμε νεοελληνική εξυπνάδα ότι κλέβουμε το κράτος εισπράττοντας συντάξεις νεκρών ή παίρνοντας επιδόματα τυφλών και κωφών ενώ δεν είμαστε.

Τι κάναμε όλα αυτά τα χρόνια για να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός; Γιατί τώρα καταλάβαμε ότι έχουμε φθηνότερα τηλέφωνα ή ρεύμα επειδή έπρεπε να μπουν κι άλλοι στο παιχνίδι; Γιατί όλοι μας στηρίξαμε και στηρίζουμε την τελευταία σοβιετικού τύπου οικονομία όπου το κράτος παρεμβαίνει σε όλα, το παίζει manager, ρυθμίζει τις ανοικτές αγορές; Μέχρι πρότινος οι απίθανοι παπατζήδες ήθελαν να ρυθμίσουν πόσες επιχειρήσεις – κανάλια θα υπάρχουν. Μέχρι τώρα υπάρχει ακόμη ο νόμος Φίλη που ορίζει ότι στον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης ο επιχειρηματίας πρέπει να ρωτά τους συνδικαλιστές αν θα πρέπει να απολύει άσχετους εκπαιδευτικούς.

Όσο για το δημόσιο τομέα, που είναι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν. Διορισμοί, μετακλητοί, διόγκωση του σπάταλου κράτους, κακοδιοίκηση, γραφειοκρατία. Και παράλληλα, μίζες, γρηγορόσημα, φακελάκια, προμήθειες που ορίζονται από συγκεκριμένα κυκλώματα, δημόσια έργα που προσφέρονται στο πιάτο των εργολάβων κ.λπ.

Δεν χρειάζεται να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις, ούτε να γίνουν απολύσεις ή να περικοπούν δαπάνες από την υγεία και την παιδεία. Αυτό που χρειάζεται είναι πραγματικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και αλλαγή νοοτροπίας. Μπορεί ο Σόιμπλε να είναι μισητός αλλά να τον είχαμε ακούσει δεν θα ήμασταν στη θέση που είμαστε ούτε θα είχαμε τους διάφορους Τσίπρες να μας κυβερνούν.