Τα σημεία-αιχμή του σχεδίου της ΝΔ για το ιδιωτικό χρέος
07/12/2018 12:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα σημεία-αιχμή του σχεδίου της ΝΔ για το ιδιωτικό χρέος

Το σχέδιό για το ιδιωτικό χρέος φέρνει στο προσκήνιο η Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι αυτό στοχεύει στην αντιστροφή της κατάστασης εγκλωβισμού εκατομμυρίων πολιτών.

Η στρατηγική της οδού Πειραιώς, που θα έρθει στο προσκήνιο αμέσως μετά τις εκλογές, χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία σχετίζεται με τα νοικοκυριά και η δεύτερη με τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα:

Για τα νοικοκυριά

Οι παλιές οφειλές όσων χρωστούν στην εφορία με πρώτες τις οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ -δηλαδή 4 στους 5 οφειλέτες- θα ρυθμιστούν άμεσα με μία ρηξικέλευθη πρόταση που αφενός θα δώσει λύση σε εκατομμύρια πολίτες και αφετέρου θα αυξήσει τις εισπράξεις για το κράτος: Οι οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν με μια νέα ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ το μήνα, σε συμφωνία με τους δανειστές. Παράλληλα, άμεσες διευκολύνσεις θα υπάρξουν και για τις 130.000 οικογένειες που βρίσκονται σε ομηρία περιμένοντας τη ρύθμιση των χρεών τους με βάση το νόμο Κατσέλη. Οι εκκρεμείς υποθέσεις θα χωριστούν σε τρεις βασικές κατηγορίες:

-Οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία.

-Οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους.

-Οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους.

Όπως σημειώνεται, οι υποθέσεις της τρίτης κατηγορίας θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα καθώς σε αυτήν, κατά κύριο λόγο, βρίσκονται οι περισσότεροι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα υπάρξει άμεση ενίσχυση των Ειρηνοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων, με ειρηνοδίκες από γειτονικές περιοχές όπου δεν υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας.

Για τις επιχειρήσεις

"Από τις 400.000 επιχειρήσεις που έχουν οφειλές, μόλις 900 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα κατάφεραν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τον πολυδιαφημισμένο εξωδικαστικό μηχανισμό της κυβέρνησης, γεγονός που αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία του”, τονίζει η Νέα Δημοκρατία και επισημαίνει ότι θα εφαρμόσει μία απλοποιημένη και αυτόματη εξωδικαστική επίλυση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για χρέη σε τράπεζες και δημόσιο.

Στην οδό Πειραιώς αναφέρουν πως η λύση αυτή είναι εξαιρετικά απλή καθώς δεν υποχρεώνει τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες να υποβάλλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά, δεν απαιτεί την υποχρεωτική συνδρομή διαμεσολαβητή και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχει δικαστική εμπλοκή. Η προτεινόμενη αναδιάρθρωση των χρεών θα προκύπτει με βάση την πραγματική οικονομική κατάσταση κάθε επιχείρησης και τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών της. Ταυτόχρονα, η διαδικασία ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας και η εξόφληση των πιστωτών θα ολοκληρώνεται εντός 24 μηνών. Και με την παρέλευση τριετίας από την πτώχευση θα απαλλάσσεται ο οφειλέτης από όλα τα χρέη του, εκτός εάν εν τω μεταξύ έχει διαπιστωθεί δόλος κατά την πτώχευση. Και αυτό για να μπορεί να επανέλθει ταχύτερα στην οικονομική δραστηριότητα.

Το σχέδιο της "γαλάζιας” παράταξης θα πριμοδοτήσει τους συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες για τους οποίους θα δημιουργηθεί το "λευκό μητρώο”. Όσοι υπαχθούν σε αυτό θα έχουν ακόμη πιο ευνοϊκή μεταχείριση.

"Με τις προτάσεις της η Ν.Δ. δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έπεσαν τα χρόνια της κρίσης να ξανασηκωθούν και στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί βιώσιμα και δυναμικά. Έχουμε το σχέδιο. Και είμαστε έτοιμοι να πάμε την Ελλάδα μπροστά”, σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.


Κ. Μητσοτάκης: Αυτοί που έπεσαν τα χρόνια της κρίσης, θα ξανασηκωθούν

"Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για έναν απλό μηχανισμό ρύθμισης και διαγραφής οφειλών. Δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουμε προτείνει μία ρύθμιση 120 δόσεων. Ώστε να κάνουν μια νέα αρχή στις σχέσεις τους με το Δημόσιο. Και αυτό αφορά κατεξοχήν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που χρωστούν στο Κράτος μέχρι 3.000 ευρώ, δηλαδή τέσσερις στους πέντε οφειλέτες”, τονίζει, σε δήλωσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει ότι για τους συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες θα υπάρχει μια ακόμη πιο ευνοϊκή ρύθμιση. Το λεγόμενο "λευκό μητρώο” που προτείνει η "γαλάζια" παράταξη. "Με τις προτάσεις μας, δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έπεσαν τα χρόνια της κρίσης να ξανασηκωθούν. Και στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί βιώσιμα και δυναμικά. Έχουμε το σχέδιο. Μπορούμε και είμαστε έτοιμοι να πάμε την Ελλάδα μπροστά”, αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.


Η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζει την πορεία της πραγματικής οικονομίας και τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. "Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι οφειλές στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπέρασαν κάθε προηγούμενo”, σχολιάζει η οδός Πειραιώς και επισημαίνει πως:

-Από τα τέλη του 2014 το χρέος των πολιτών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκε κατά 60%.

-Ο αριθμός των πολιτών που χρωστούν στις εφορίες υπερβαίνει πλέον τα 4,3 εκατομμύρια, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπέρασαν τα 103 δισεκατομμύρια ευρώ.

-Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν πάνω από δυόμισι φορές και εκτινάχθηκαν από τα 13,7 δισεκατομμύρια το 2014, σε 34,3 δισεκατομμύρια. στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018.

-Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί πολλαπλασιάζονται: έχουν πραγματοποιηθεί 4,85 εκατομμύρια κατασχέσεις, σε πάνω από 1,1 εκατομμύρια πολίτες και ο αριθμός αυτός διαρκώς αυξάνεται.

Πηγή: capital.gr