Τα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ και οι διεθνείς κινήσεις Μητσοτάκη
18/02/2019 11:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ και οι διεθνείς κινήσεις Μητσοτάκη

"Η πολιτική αλλαγή που θα υπάρξει στην Ελλάδα το 2019 και η προσήλωση της νέας κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις θα αποκαταστήσει πολύ σύντομα την αξιοπιστία της χώρας, γεγονός που θα επιτρέψει σε δεύτερο χρόνο τη δυνατότητα να επανεξεταστούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει δυστυχώς αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση".

Πεπεισμένος ότι οι επόμενες εκλογές θα κριθούν (πέρα από τα μείζονα εθνικά θέματα) στην ατζέντα της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ρίχνει στο πολιτικό τραπέζι τα ισχυρά χαρτιά του προγραμματικού λόγου της οδού Πειραιώς. Και αυτά δεν είναι άλλα, από τα "κλειδιά" της αξιοπιστίας, της σταθερότητας και του ισχυρού μεταρρυθμιστικού προσήμου, που μία νέα κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει, με στόχο να ανοίξει το δρόμο της χώρας προς την κανονικότητα και την ανάπτυξη. Όλα αυτά, τη στιγμή που πληροφορίες φέρνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι έτοιμο να ανακοινώσει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα νέα ονόματα υποψηφίων της "γαλάζιας" παράταξης για τις ευρωεκλογές.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και ισχυρός παράγοντας για τις όποιες κινήσεις είναι τα ζητήματα που θα φέρει μαζί της η επικαιρότητα. Προς το παρόν και με βάση τις μέχρι σήμερα κινήσεις δίπλα στις υποψηφιότητες των νυν ευρωβουλευτών Μανώλη Κεφαλογιάννη, Γιώργου Κύρτσου, Ελίζας Βόζεμπεργκ και Θοδωρή Ζαγοράκη έχουν προστεθεί τα ονόματα του πρώην προέδρου του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και των βουλευτών, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και της Κατερίνας Μάρκου.

Από εκεί και πέρα, υποψήφιος αναμένεται να είναι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος, ενώ ένα βήμα πριν την τελική της απόφαση φέρεται να είναι και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη. Παράλληλα, στα ψηφοδέλτια θα βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Παύλος Ελευθεριάδης, ο οικονομολόγος, Δημήτρης Τσαγκάρης, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργος Κρεμλής και ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

-Μιλάμε για το μέλλον.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύουν τη διαφορετική οπτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. "Ο πρωθυπουργός επιδίδεται τον τελευταίο καιρό σε τερτίπια και υποσχέσεις για διορισμούς και παροχές, με στόχο να διαχειριστεί την, προεξλοφλημένη και από τον ίδιο, ήττα του, προκειμένου να παραμείνει και μετά τις εκλογές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο με τις θέσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και με τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει, αποβλέπει στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για το μέλλον της χώρας", είναι το σχόλιο στελεχών της οδού Πειραιώς.

Εκτίμηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία εκφράζει στις εντός και εκτός συνόρων επαφές του, είναι ότι η νίκη της "γαλάζιας" παράταξης στην επερχόμενη κάλπη όχι μόνο θα εξαλείψει την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, αλλά, ταυτόχρονα, θα την καταστήσει ασύγκριτα πιο ελκυστική για άμεσες ξένες επενδύσεις. Αυτό διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης, σε τετ α τετ που είχε με εκπροσώπους μεγάλων γερμανικών εταιρειών. Αυτό το μήνυμα έστειλε και στη συνάντηση με ομάδα επενδυτών στο Μόναχο. Ανάπτυξη που θα φέρει επενδύσεις, λοιπόν, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Μέσα από αυτές, άλλωστε, όπως συχνά τονίζει θα δημιουργηθούν νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης. Και αυτές οι θέσεις είναι το βέλτιστο μέσο για την καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων. "Η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση, εάν δε γίνει μία έκρηξη επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Μην περιμένουμε ότι το πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να λυθεί με κάποιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου που κρατούν ομήρους κάποιους συμβασιούχους, για να έρθει μετά η κυβέρνηση να τους κλείσει το μάτι και να τους πει "θα σας μονιμοποιήσω ενδεχομένως μετά”, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει διότι αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Θέσεις απασχόλησης θα δημιουργηθούν μόνο μέσα από επενδύσεις σε κλάδους, στους οποίους η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Εμείς θα κάνουμε εύκολες τις επενδύσεις στην Ελλάδα", συνηθίζει να σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη "γαλάζια" παράταξη δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από το μπαράζ των επαφών του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, μέσα σε μία εβδομάδα, είχε διαδοχικές συναντήσεις εντός και εκτός συνόρων με τον κ. Βέμπερ, την κ. Κραμπ- Καρενμπάουερ, επενδυτές και εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων. Όπως επισημαίνουν στην οδό Πειραιώς:

-Στις συναντήσεις του με επενδυτές, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εστιάζει στην ανάλυση του σχεδίου του, που έχει ως αιχμές τη μείωση των φόρων και των εισφορών, την πάταξη της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, προκειμένου να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις προοπτικές που έχει η χώρα .

-Στη συνάντηση με τον κ. Βέμπερ, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, αφού πρώτα η Ελλάδα ανακτήσει την αξιοπιστία της και έλαβε δημόσια δέσμευση για τη στήριξη της προσπάθειάς του. Ο ίδιος μίλησε ανοιχτά για τη δυνατότητα να επιτευχθεί μία "δίκαιη συμφωνία" με τους εταίρους της χώρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Merkur" του Μονάχου. "Θα αξιοποιήσω τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα", ανέφερε και δήλωσε πως, μετά από τα σαφή δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, θα αναμένει από την πλευρά των Ευρωπαίων τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2021 και του 2022.

-Στη συνάντηση που είχε, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του Μονάχου, με τη νέα επικεφαλής του CDU, Κραμπ- Καρενμπάουερ, έθεσε επί τάπητος το μεταρρυθμιστικό σχέδιό του που αποβλέπει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Όπως τονίζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας, στο πρώτο τετ α τετ που είχε με τη διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέσπασε τη στήριξή της στη στρατηγική που ο ίδιος θα εφαρμόσει, με στόχο τη μετάβαση της χώρας στην ανάπτυξη. "Είναι ζήτημα αλληλεγγύης, να στηρίξουμε την Ελλάδα, μετά τα πολύ δύσκολα χρόνια που πέρασε προκειμένου να κάνει τα επόμενα βήματα", ήταν το μήνυμα της κ. Κραμπ – Καρενμπάουερ, το οποίο διαβάζεται ιδιαίτερα θετικά από τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στον απόηχο των συναντήσεων επί ελληνικού και γερμανικού εδάφους, ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζεται για έναν ακόμα κύκλο επαφών. Το διήμερο 27 και 28 Φεβρουαρίου αναμένεται πως θα επισκεφθεί την Ρωσία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Πηγή:capital.gr