«Τα μνημόνια τελείωσαν, η δυσαρέσκεια έμεινε»
30/11/2018 12:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Τα μνημόνια τελείωσαν, η δυσαρέσκεια έμεινε»

«Ενόψει των εκλογών τη χρονιά που έρχεται, αναμένεται να αυξηθούν οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες, όπως εκείνη της Τετάρτης», γράφει σε ανταπόκρισή της η Neue Zürcher Zeitung,στον απόηχο της πρόσφατης γενικής απεργίας στην Ελλάδα. Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί: «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα ήθελε να ανταποκριθεί το ταχύτερο δυνατό στα αιτήματα των διαδηλωτών. Με τον συμβιβασμό με τα Σκόπια στο ονοματολογικό διασφάλισε εύνοια σε διεθνές επίπεδο. Γεγονός που συνέβαλε στην έγκριση των Βρυξελλών στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019, παρά το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνει τις συμπεφωνημένες περικοπές συντάξεων. Όμως η ευχέρεια κινήσεων για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το πεδίο είναι περιορισμένη, μιας και για πολλά χρόνια ακόμα θα ισχύουν οι όροι των δανειστών για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Στο δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα θα δοθεί σύντομα απάντηση. Όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια σαφή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές. Όμως και για τη νέα κυβέρνηση παραμένει η μεγάλη πρόκληση να συγκεράσει τις αξιώσεις των πολιτών με τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα».

Die Welt: «Αλματώδης αύξηση των μεταναστών στην Κύπρο»

«Για πολλά χρόνια η Κύπρος δεν αποτελούσε για πρόσφυγες και μετανάστες ελκυστικό προορισμό. Τώρα όμως οι αφίξεις αυξήθηκαν σημαντικά», γράφει η Die Welt και επισημαίνει: «Θα γίνει η Κύπρος ένα νέο hot spot προσφύγων; Ο κύπριος υπ. Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα ότι "το τελευταία εξάμηνο η Κύπρος βίωσε μια χωρίς προηγούμενο αλματώδη άνοδο αιτούντων άσυλο. Ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε κατά 55% σε σύγκριση με το 2017. Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι Σύροι που χρίζουν διεθνούς προστασίας", εξηγεί ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας. (...)

Την ίδια στιγμή η Λευκωσία ασκεί κριτική στην Τουρκία μέσω της οποίας περνούν οι περισσότεροι μετανάστες. "Η Τουρκία οξύνει το πρόβλημα λόγω της αποτυχίας της να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την προσφυγική συμφωνία με την ΕΕ και να περιορίσει τις προσφυγικές ροές. Επιπλέον η μη εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, μας στερεί από τη δυνατότητα να επαναπροωθήσουμε άτομα από τρίτες χώρες", υπογραμμίζει ο κύπριος υπ. Εξωτερικών».

Πηγή: dw.com