ΣΥΡΙΖΑ: Η ανατομία της ήττας που δεν έγινε- Αλλαγές, για να μην πετάξουν "λευκή" πετσέτα
30/05/2019 10:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: Η ανατομία της ήττας που δεν έγινε- Αλλαγές, για να μην πετάξουν "λευκή" πετσέτα

Το μαχαίρι στο "κόκκαλο" για το τι οδήγησε στην εκκωφαντική ήττα της 26ης Μαίου δεν έφτασε χθες στην Κουμουνδούρου κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ( νέα προεκλογική περίοδος γαρ) ωστόσο υπήρξε μια "μετρημένη" ανάλυση για το τι έφταιξε που κεραυνοβολήθηκε έτσι Κυβέρνηση και κόμμα με τις δέκα μονάδες διαφοράς της ευρωκάλπης από τη Ν.Δ.

Εφαρμογή μνημονίου, συμπεριφορές στελεχών, ελλειμματική πολιτική για τα μεσαία στρώματα και συγκυριακές συμμαχίες με άρωμα "συναλλαγής" εν είδει συγκρότησης της "προοδευτικής συμμαχίας", ήταν οι βασικοί άξονες της κριτικής που ακούστηκαν χθες από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που κλείστηκαν στην Κουμουνδούρου, συνεδριάζοντας για περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Οι αλλαγές σε ηγεσία της Δικαιοσύνης

Αντικείμενο της χθεσινής συζήτησης μεταξύ άλλων ήταν και το εάν και πώς θα προχωρήσουν με τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης στο παρά πέντε της προκήρυξης των εθνικών εκλογών και με την αντιπολίτευση να βρίσκεται με το δάχτυλο στη "σκανδάλη".

Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι οι αλλαγές θα γίνουν μεν αναζητώντας τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, δε.

Πρόεδρος Αρείου Πάγου και Εισαγγελείς, είναι στην εκπεφρασμένη - κατά πληροφορίες- πρόθεση της Κυβέρνησης να επιλεγούν με συναινετική διαδικασία. Αυτό θα αποφασιστεί επισήμως κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα.

Ξηλώνουν τις δημοσκοπικές Βερναρδάκη

Πέραν των βασικών αιτιών που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει χάσει μέσα σε 3,5 χρόνια ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους, αν κάτι συνομολογήθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση της ΠΓ του κυβερνώντος κόμματος είναι η διακοπή της συνεργασίας με δημοσκοπικές εταιρείες που εμφάνιζαν στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται από ελάχιστες μονάδες πίσω από τη Ν.Δ έως και να διεκδικεί μέχρι και την ... πρωτιά.

Αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος ότι επρόκειτο για εταιρείες που δεν πέτυχαν... ελέφαντα σε διάδρομο, καθώς η τάση κατά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο ηχηρή που φαίνεται αδιανόητη ή αστοχία τους.

Η απόφαση για "απόλυση" των συγκεκριμένων δημοσκοπικών εταιρειών είναι η πιο ηχηρή παραδοχή της δυσφορίας που επικρατείγια τον "εκλογολόγο" του Μαξίμου, Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Νέα επικοινωνιακή τακτική

Η παραδοχή ότι το κλίμα των δέκα μονάδων είναι δύσκολο να αναστραφεί, πλανάται μεν πάνω από Μαξίμου και Κουμουνδούρου ωστόσο δεν προτίθενται να πετάξουν "λευκή" πετσέτα στη μάχη των εθνικών εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Χαρίτσης ετοιμάζονται να φτιάξουν τις νέες προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, "κωδικοποιώντας" τα μηνύματά τους.

Πόλωση εν όψει της προεκλογικής περιόδου με τη Ν.Δ επιζητούν μεν αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να λάβει προσωπικά χαρακτηριστικά ως έγινε κατά την ευρω-προεκλογική περίοδο.

Αντικειμενικός στόχος για το κυβερνών κόμμα είναι να προσπαθήσει να επαναπατρίσει όσους ψηφοφόρους του γύρισαν την πλάτη από τον Σεπτέμβριο του 2015 καθώς και να "ρυμουλκήσει" ψήφους από τα μικρότερα κόμματα.

Επίθεση στο ΚΙΝΑΛ δεν προβλέπεται την επόμενη περίοδο ώστε να μην συσπειρώσει εκ νέου όσους πιστούς έχουν απομείνει στο κόμμα αλλά θα ναι σταθερή η πρόσκληση για εγκατάλειψη της στρατηγικής των 'ίσων αποστάσεων που τηρεί η κ. Γεννηματά.

Στο νέο "μοντέλο" επικοινωνιακής τακτικής που θα λανσάρει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά είναι μεταξύ άλλων:

1. Κινητοποίηση όλων των στελεχών ( και όχι μόνον του Α. Τσίπρα)

2. Απόσυρση "τραχειών" προσώπων από τον δημόσιο διάλογο ( με το καμπανάκι να χτυπά μάλλον και για τον Π. Πολάκη)

Πηγή:capital.gr