Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
27/05/2019 12:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συντριπτική νίκη της ΝΔ σε 12 από τις 13 Περιφέρειες

Το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών αποτυπώνει την πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ και τη συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο στην Κρήτη κατάφερε να εκλέξει περιφερειάρχη το κυβερνών κόμμα υποστηρίζοντας τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ.

Εκτός από τις Ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία σάρωσε με τους υποψηφίους της και στις περιφερειακές εκλογές, επικρατώντας σε 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, όπως αναφέρει το protothema.gr.

Πέντε εξ αυτών, μάλιστα, εκλέχτηκαν από την πρώτη κιόλας Κυριακή με τον Απόστολο Τζτζικώστα να συγκεντρώνει ένα εντυπωσιακό ποσοστό άνω του 60% στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Από την πρώτη Κυριακή εκλέχτηκε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης με ποσοστό που ξεπέρασε το 52%, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης με πάνω από 56%, ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο με πάνω από 55% και στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός με πάνω από 55%.

Έτσι παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να "σπρώξει" τους εκλεκτούς της, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να υλοποιήσει το σλόγκαν της "καμία περιφέρεια στα χέρια Συριζαίου" σχεδόν ολοκληρωτικά.

Μόνο στην Περιφέρεια Κρήτης κατόρθωσε ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει αφού υποστήριξε τον ανεξάρτητο υποψήφιο Σταύρο Αρναουτάκη που είχε τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ και ο οποίος εξελέγη με ποσοστό άνω του 60,00%.

Σε όλες τις άλλες μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας όλοι οι υποψήφιοι που στήριζε ήρθαν δεύτεροι, τρίτοι ή και τέταρτοι.

Αναλυτικότερα από τις 13 περιφέρειες, οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας προηγούνται στις 12 και με ενσωματωμένο το 70%, το αποτέλεσμα διαμορφώνεται ως εξής:

Σε δεύτερο γύρο

Υποψήφιοι που έχουν τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος στις υπόλοιπες επτά περιφέρειες που θα κριθούν την ερχόμενη Κυριακή, είναι η νυν περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, που έλαβε 19,71%, με τον Γιώργο Πατούλη που έχει τη στήριξη της ΝΔ να έχει λάβει το 37, 65% των ψήφων και ο νυν περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος που πήρε 22,48% αλλά προπορεύεται με 29,13% η Κράτσα Τσαγακαροπούλου Ρόδη, που έχει τη στήριξη της ΝΔ.

Επίσης το κυβερνών κόμμα στηρίζει μαζί με το ΚΙΝΑΛ τον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, στέλεχος του δεύτερου κόμματος, ο οποίος χθες ήρθε δεύτερος (33,22%) με πρώτο τον Νεκτάριο Φαρμάκη (35,71%), που υποστηρίζεται από τη ΝΔ.

Η ΝΔ "διεκδικεί" και τις υπόλοιπες Περιφέρειες. Στην Ανατολική Μακεδονία -Θράκη στον β΄γύρο των εκλογών θα αναμετρηθούν ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος (34,25%) που είχε την επίσημη στήριξή της και ο Χριστόδουλος Τοψίδης (30,17%), επίσης προερχόμενος από τη ΝΔ.

Στο Β. Αιγαίο η νυν περιφερειάρχης που είχε και τη στήριξη της ΝΔ Χριστιάνα Καλογήρου (30,99) με τον επίσης προερχόμενο από τη ΝΔ Κώστα Μουτζούρη (24,04%).

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο μέχρι πρότινος δήμαρχος της Καλαμάτας, που έχει και την στήριξη της ΝΔ, Παναγιώτης Νίκας (34,19%) και ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης (34,10), ενώ στη Στερεά Ελλάδα ο Φάνης Σπανός (29,35%), που επίσης είχε τη στήριξη της ΝΔ, με τον Απόστολο Γκλέτσο (24,26%) που το 2014 είχε εκλεγεί δήμαρχος Στυλίδας.

Πηγή: capital.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ