Συντάξεις, η προεκλογική "μητέρα των μαχών" για τον Τσίπρα
11/09/2018 11:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συντάξεις, η προεκλογική "μητέρα των μαχών" για τον Τσίπρα

Κέντημα με ...σταυροβελονιά, χαρακτηρίζουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο το πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο από την ΔΕΘ, όχι μόνο αποκρούοντας τα περί "παροχών", αλλά τονίζοντας ότι κανένα από αυτά δεν βρίσκεται εκτός του budget που διαθέτει ο Ευ. Τσακαλώτος.

Αυτό εξάλλου, ήταν προαποφασισμένο ήδη από την περασμένη εβδομάδα, οπότε και πύκνωναν οι διαρροές ότι το πακέτο των εξαγγελιών θα είναι "ισορροπημένο" και σε απόλυτο εναρμονισμό με τον δημοσιονομικό χώρο που διαθέτει η Κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας, έχει αφήσει πίσω την εποχή των ...νταουλιών και αυτό που επιδιώκει είναι αλλαγές, ελαφρύνσεις και φιλοκοινωνικά μέτρα να περνούν το τεστ της κρησάρας των Θεσμών, τα "φοροψίχουλα" που διένειμε, ήταν επιλογή στρατηγική: Προσπαθούμε να απευθυνθούμε στη "μεσαία τάξη", τη ραχοκοκαλιά οικονομίας, κοινωνίας και εκλογικού Σώματος, ανοίγοντας τη βεντάλια των παροχών σε ευρύτερα κοινά, με μικρότερες απολαβές.

Άλλωστε, η "μητέρα των μαχών" για την Κυβέρνηση δεν είναι άλλη παρά να κερδηθεί με την βούλα των Θεσμών, η δυνατότητα να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων τον προσεχή Ιανουάριο, που ψηφίστηκε για να ξεμπλοκάρει και να κλείσει η πολύπαθη Β΄Αξιολόγηση.

Οι πιστωτές στέλνουν ο ένας μετά τον άλλο μηνύματα περί τήρησης των δημοσιονομικών στόχων και διατήρησης των μεταρρυθμίσεων του προηγούμενου διαστήματος, ως αλώβητες, πληροφορίες ωστόσο φέρουν τη συζήτηση Κυβέρνησης- Θεσμών, να είναι επ αυτού, αρκετά προχωρημένες.

Τζανακόπουλος: Μπορεί να ακυρωθεί

Ο κ. Τσίπρας από την Θεσσαλονίκη, περιέγραψε μεν τον στόχο για μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής , τόσο όμως κατά την ομιλία του όσο και κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, απέφυγε να τάξει ευθέως την ακύρωση ή αναστολή του.

Περιορίστηκε με πολύ προσεκτικές διατυπώσεις ( ώστε να μην ερεθίσει τους πιστωτές) στο να διατρανώσει την βούληση της Κυβέρνησης να συνομολογήσουν οι Θεσμοί ότι το εν λόγω μέτρο μπορεί να μην εφαρμοστεί λόγω της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και της εικόνας της ελληνικής οικονομίας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε χθες το βράδυ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ( ΕΡΤ) επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα πως το μέτρο για μείωση των συντάξεων "δεν είναι αναγκαίο, δεν είναι διαρθρωτικό και μπορεί να ακυρωθεί".

Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς βλέπουν θετικά την πιθανότητα να μην περικοπούν. Για τα αποκαλυπτήρια σχετικά με τη μη εφαρμογή του μέτρου, παρέπεμψε στην κατάθεση του προϋπολογισμού, με την επισημαίνοντας: "εκεί θα πάρετε όλες τις απαντήσεις".

Σε Στρασβούργο ο Τσίπρας

Από χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Στρασβούργο, όπου σήμερα θα εκφωνήσει ομιλία για το μέλλον της Ευρώπης.

Κατά την ομιλία του ο κ.Τσίπρας, έκανε εκτενή απολογισμό των πεπραγμένων της Κυβέρνησης, ενώ είναι βέβαιο ότι στις κατ ιδίαν συζητήσεις του, κυρίαρχη θέση θα έχουν οι "μαλάξεις" για την ανάγκη να "διαφύγει" η Κυβέρνηση της ψηφισμένης δέσμευσής της για μείωση των συντάξεων τον προσεχή Ιανουάριο.

Πηγή:capital.gr