Συνεχίζονται τα «παζάρια» για το Σκοπιανό – Ποιο νέο όνομα έρχεται στο προσκήνιο
26/05/2018 12:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνεχίζονται τα «παζάρια» για το Σκοπιανό – Ποιο νέο όνομα έρχεται στο προσκήνιο

Το «παζάρι» περί της ονοματολογίας των Σκοπίων που έγινε στη Νέα Υόρκη δεν απέδωσε καρπούς.

Η νέα ανατροπή που ήρθε αφορά στο όνομα και σε μια νέα πρόταση που έπεσε στο τραπέζι.

Φήμες αναφέρουν ότι πλέον δεν βρίσκεται στο τραπέζι το Gorna Macedonija ενώ το Nova ενδεχομένως να είναι εκτός.

Πλέον επανέρχεται στο προσκήνιο ένα ακόμη όνομα από αυτά που είχε προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς. Πρόκειται για το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή Republika Severna Makedonija.

Τα τέσσερα από τα πέντε ονόματα που είχε προτείνει ο Νίμιτς φαίνεται ότι θα απασχολήσουν τις συζητήσεις μέχρι τέλους.

Σημειώνεται ότι χθες το πρωί, νίκη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός ένα όνομα για τα Σκόπια που θα είχε μπροστά από το «Μακεδονία» έναν προσδιορισμό.

Οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί, η απόσταση που χωρίζει τα θέματα έχει μειωθεί, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε τελική λύση ξεκαθάρισε ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς παρουσία του Νίκου Κοτζιά και του ομολόγου του, της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ κάνοντας μια αποτίμηση της προόδου που επετεύχθη στην διάρκεια των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα για το ονοματολογικό στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

«Είχαμε συναντήσεις, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Οι συζητήσεις των δύο υπουργών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπως είπε ο κ. Νίμιτς προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν.

eleftherostypos.gr