Στον αέρα κινδυνεύει να τινάξει τη  Σύνοδο η ομάδα του Βίζεγκραντ
07/03/2016 23:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στον αέρα κινδυνεύει να τινάξει τη Σύνοδο η ομάδα του Βίζεγκραντ

Για απόφαση που θα περιλαμβάνει την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνεται απευθείας μετεγκατάστασή τους στις χώρες της ΕΕ, πιέζει η ελληνική πλευρά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία) διαφωνούν με την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά επέκρινε την «υποκριτική» στάση των χωρών αυτών, επισημαίνοντας ότι δεν δέχονται πρόσφυγες με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, δεν συνεργάζονται για οποιαδήποτε λύση και την ίδια στιγμή κλείνουν τα σύνορα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά να ληφθεί σήμερα απόφαση για το προσφυγικό, λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει απόφαση τότε θα πρέπει να επανέλθει η αρχική κατάσταση στα σύνορα, να ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος και να περάσουν οι ροές των προσφύγων.

Αν δεν υιοθετηθεί το “plan A” που είναι η επιστροφή στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών, τότε θα πρέπει να πάμε στο «plan B” που είναι η επιστροφή στην Τουρκία μόνο των μεταναστών, υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας ότι αν δεν ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος οι ροές των μεταναστών θα φτάσουν στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών.

Άνοιγμα των κεφαλαίων για την Τουρκία υπό προϋποθέσεις

Στα συγκεκριμένα βήματα προόδου που πρέπει να κάνει η Άγκυρα ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των 28 ηγετών της ΕΕ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε πως τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του casus belli.

Κύπρος: Η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έκανε σαφή την θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι τα πέντε κεφάλαια της ενταξιακής της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση «θα μπορούν να ανοίξουν μόνο, εάν η Άγκυρα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε για το θέμα αυτό επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, την καγκελάριο της Γερμανίας, τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και πολλούς άλλους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Τουρκία ενημέρωσε την Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για συγκεκριμένες απαιτήσεις για να συνεργαστεί στο θέμα του μεταναστευτικού και για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας, το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί. Ανάμεσα στις απαιτήσεις της Τουρκίας, πρόσθεσε, είναι και το άμεσο ξεπάγωμα πέντε κεφαλαίων της ενταξιακής της πορείας, τα οποία ως γνωστόν, έχουν ήδη παγώσει με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εκτιμήσεις του σε ό,τι αφορά την κατάληξη των διαβουλεύσεων, ο Κύπριος εκπρόσωπος απάντησε: «Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι ξεκάθαρη και έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη. Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η θέση της Λευκωσίας στηρίζεται, όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «από αρκετούς εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί, αν θέλετε, τον ρόλο που διαδραματίζει στην ανθρωπιστική κρίση για να παίρνει ανταλλάγματα στην ενταξιακή της πορεία».

Πηγή:e-typos.com