Στις "πολιτικές ευθύνες" για την Novartis εστιάζει τώρα ο Τσίπρας
22/02/2018 01:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στις "πολιτικές ευθύνες" για την Novartis εστιάζει τώρα ο Τσίπρας

Στις πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση Novartis και τη ζημία που υπέστη επί χρόνια το ελληνικό δημόσιο, εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Αξιοποιώντας την φράση του κ. Μητσοτάκη ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis, ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος και τη σχετική "παραδοχή" από τον Μάριο Σαλμά, διερωτήθηκε: "Ποιος το 'κανε αυτό το σκάνδαλο; Για όλο αυτό το σκάνδαλο πολιτική ευθύνη υπάρχει; Αφήστε την ποινική. Δηλαδή με δυο λόγια, όσοι κυβερνάγατε αυτά τα χρόνια πολιτική ευθύνη είχατε ή όχι";

Παράλληλα πάντως δεν άφησε αναξιοποίητη την είδηση της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moodysκατά δύο βαθμίδες, σε απάντηση των αιτιάσεων που δέχθηκε από την αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση έχει καταστρέψει και την Οικονομία.

Παπανδρέου - Καραμανλής

Αίσθηση προκάλεσε η επίθεση που εξαπέλυσε στον Κ. Μητσοτάκη για τη στάση του στην υπόθεση της Novartis, επικαλούμενος τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τη στάση που τήρησε στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, καθώς επίσης και τον Ανδρέα Παπανδρέου, για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

"Είχατε την ευκαιρία κ. Μητσοτάκη να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας την πολιτική ευθύνη" είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ και πρόσθεσε:

"Θέλω να σας θυμήσω μιας και δεν είχατε την παρρησία να κάνετε αυτή την υπέρβαση ότι αυτό το σκάνδαλο δεν είναι το μοναδικό που συγκλόνισε τη ζωή του τόπου. Σχεδόν ποτέ αυτά τα σκάνδαλα δεν έμειναν ορφανά πολιτικής ευθύνης.

Να θυμήσω τι έπραξε ο Ανδρέας Παπανδρέου και τι έπραξε ο Καραμανλής με το Βατοπαίδι όπου αποδέχθηκε την πολιτική ευθύνη. Δεν έκανε μηνύσεις στη Δικαιοσύνη ούτε στους πολιτικούς του αντιπάλους".

Επ αυτού, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, είπε: "Σας καλώ όλους σας να συγκρίνετε τη στάση αυτή με τη σημερινή σας στάση. Αντί με θάρρος να αναλάβουντην πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, έχουν εξαπολύσει πρωτοφανή επίθεσηκατατρομοκράτησης.Μια επίθεση που προσβάλλει τους Θεσμούς και τη Δημοκρατία".

Κατέληξε δε, πως "το πραγματικό θέμα δεν είναι να παριστάνουμε τους δικαστές που δεν είμαστε, αλλά το καθεστώς, τους λόγους που η χώρα οδηγήθηκε στο χείλος της καταστροφής και τη χρεοκοπία".

Πάρτυ

"Σέβομαι απολύτως το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι της αποδείξεως του αντιθέτου", ανέφερε για τους δέκα που αναφέρονται στη δικογραφία της Novartis ενώ μιλώντας για το δια ταύτα της υπόθεσης, διερωτήθηκε:

"Τελικά έχουμε σκάνδαλο ή είναι μια σκευωρία; Υπήρξε σκανδαλώδης σπατάλη ή δεν υπήρξε; Υπήρξε παρέμβαση για να προωθεί σκευάσματα στην αγορά; Υπήρξε ή δεν υπήρξε ξέπλυμα χρήματος από συνέδρια και ΜΜΕ; Συνέβησαν αυτά ή δε συνέβησαν;"

Στοιχεία για το πάρτι αυτό υπάρχουν πάρα πολλά χρόνια, εξήγησε ο ίδιος και επικαλέστηκε την έκθεση του πρώην βουλευτή της Ν.Δ Γιώργου Σούρλα, η οποία αναφέρει απώλεια ύψους 12 εκατ. ετησίως.

"Το σκάνδαλο Κοσκωτά αφορούσε υπεξαίρεση 34 εκατ. δραχμών, δηλαδή 100 εκατ ευρώ και σήμερα μιλάμε για ζημία πάνω από 3 δισ. Θα έχει κανείς το πολιτικό σθένος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για αυτή τη ζημιά;" είπε.

Επίθεση σε Σαμαρά - Βενιζέλο

Οξείες ήταν οι αναφορές του κ. Τσίπρα για τις τοποθετήσεις των Ευ. Βενιζέλου- Α. Σαμαρά.

"Η σημερινή παρουσία Σαμαρά- Βενιζέλου είναι αυτή που θυμίζει στον ελληνικό λαό αυτή την δραματική περίοδο της μεγάλης κρίσης και της ύβρεως στην κοινωνική πλειοψηφία και υποσχόμενοι την επιστροφή τους" είπε ενώ ειρωνευόμενος τον πρώην πρωθυπουργό για την φράση του "θα λογοδοτήσουν",σχολίασε: "Ειδικά ο κ. Σαμαράς πρέπει να έστησε για μένα σήμερα καμια εικοσαριά δικαστήρια. Θα απαντήσω με Μπρεχτ: δεν είναι τι λέει το θέμα αλλά ποιος το λέει".

Διευκρίνισε πάντως ότι "Εμείς από απειλές και εκβιασμούς δεντρομάζουμε. Ούτε εγώ, ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ούτε η ελληνική Δικαιοσύνη" ενώ δήλωσε πως:"Γνωρίζει ο λαός ότι το παλιό πολιτικό σύστημα στηρίχθηκε στις συναλλαγές του πολιτικού προσωπικού με επιχειρηματίες και ολιγάρχες. Αδιαφάνεια, εκφυλισμός, αλαζονεία".

Στο ρητορικό ερώτημα μάλιστα που έθεσε : "Ποιος τα έφαγε;" απάντησε ο ίδιος " Μια πολυάριθμη ελίτ. Θα την βρείτε στις λίστες των φορολογικών παραδείσων".

Απάντηση και στους "53"

Απαντώντας εμμέσως στο χθεσινό άρθρο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και άτυπου "συντονιστή" των "53" Χρ. Παπαδόπουλο, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν έφεραν τα σκάνδαλα τα μνημόνια, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως: "Το θέμα είναι ότι η ζημία αποτέλεσε μια από τις αιτίες της χρεοκοπίας της χώρας. Δεν είχε να κάνει μόνο με το στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο και τις περιφερειακές ανισότητες. Ούτε είχε μόνους αυτουργούς εκείνους που σχεδίασαν και επέβαλαν τα τερατώδη μνημονιακά προγράμματα".

capital.gr