Στις 14 Μαΐου η δίκη για το σχέδιο "Πυθία"
19/04/2019 19:58
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στις 14 Μαΐου η δίκη για το σχέδιο "Πυθία"

Στον απόηχο της αποκάλυψης εγγράφου της ΕΥΠ που αποδομεί τα περί σχεδίου δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή , διεκόπη το πρωί χωρίς να έχει μπει στην ουσία της υπόθεσης, η δίκη για το αποκαλούμενο σχέδιο "Πυθία" και τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

Το δικαστήριο προχώρησε στη διακοπή, κληρώνοντας τους τέσσερις ενόρκους που μαζί με τους τρεις τακτικούς δικαστές, θα ασχοληθούν με την υπόθεση. Ωστόσο, ο συνήγορος του πρώην υπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη δήλωσε κώλυμα στο πρόσωπό του, ενημερώνοντας το δικαστήριο μέσω συνεργάτη του πως δεν θα μπορούσε να παρασταθεί στη δίκη σήμερα.

Απών χωρίς να υπάρξει εκπρόσωπός του

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, Basil William, ήταν απών χωρίς να υπάρξει εκπρόσωπός του. Πρόκειται για τον πρώην υπάλληλο της αμερικάνικης πρεσβείας, στον οποίο έχει αποδοθεί το κακούργημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας από κοινού με άγνωστους δράστες κατ’ εξακολούθηση που αφορά την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2004 μέχρι και τον Μάρτιο του 2005. Σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης ήδη από το 2015, όταν η υπόθεση ήταν στο στάδιο της ανάκρισης.

Εντός της δικαστικής αίθουσας βρέθηκαν με την ιδιότητα του μάρτυρα οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής και Κώστας Μπίκας, ο πρώην υποδιοικητής Σεραφείμ Τσιτσιμπής και ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κατασκοπείας, Κωνσταντίνος Αγγελάκης.

Η υπόθεση

Σύμφωνα με το ανακριτικό πόρισμα του Δ. Φούκα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών (2004-2005) και του σχεδίου "Πυθία" που αφορούσε προπαρασκευαστικές πράξεις έσχατης προδοσίας επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William Basil, αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.

Πηγή:capital.gr