Στην Ανατολική Μάνη ο Μητσοτάκης – Πήγε στις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές
18/07/2017 21:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στην Ανατολική Μάνη ο Μητσοτάκης – Πήγε στις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την γρήγορη καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και κίνητρα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές στην Ανατολική Μάνη, όπου επισκέφθηκε τα χωριά που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά.

Επίσης, συνεχάρη τους εθελοντές δασοπυροσβέστες, τον δήμαρχο και το προσωπικό του δήμου Ανατολικής Μάνης για τις προσπάθειες που κατέβαλαν στην κατάσβεση της φωτιάς, ενώ τόνισε ότι «ο σωστός αντιπυρικός σχεδιασμός θα πρέπει να αποτελεί απόλυτη εθνική προτεραιότητα».

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας:

«Επισκέπτομαι τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, μετά από μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Μια πυρκαγιά, η οποία κατέκαψε παραπάνω από 25.000 στρέμματα, χιλιάδες ελαιόδεντρα, ενώ χάθηκαν και πολλά ζώα.

Αυτήν τη στιγμή δεν έχει τόσο σημασία η αναζήτηση των ευθυνών όσο η υποστήριξη των ανθρώπων αυτών στην αποκατάσταση των ζημιών. Γρήγορη καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Η, όσο το δυνατόν, πιο αποτελεσματική τροφοδοσία των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές. Και, βέβαια, ο σχεδιασμός ενός πλαισίου κινήτρων για να μπορέσουν να ξαναφυτέψουν οι άνθρωποι αυτοί τις ελιές τους και συν το χρόνο να ξαναδημιουργηθούν αυτοί οι θαυμάσιοι υπεραιωνόβιοι ελαιώνες, οι οποίοι χάθηκαν σε αυτήν την καταστροφική πυρκαγιά.

Καθώς βρισκόμαστε ακόμα στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου, θέλω – για άλλη μια φορά – να επισημάνω ότι η πρόληψη των πυρκαγιών είναι πολύ πιο αποτελεσματική και πολύ πιο οικονομική από την αποκατάσταση εκ των υστέρων.

Θέλω να συγχαρώ, και με αυτήν την ευκαιρία, τους εθελοντές δασοπυροσβέστες, οι οποίοι – και σε αυτήν εδώ τη φωτιά – κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να περιοριστεί το μέγεθος της ζημιάς.

Να συγχαρώ το Δήμαρχο και όλο το προσωπικό, διότι και αυτοί βρεθήκαν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας περιορισμού αυτής της μεγάλης πυρκαγιάς. Και να επαναλάβω, έστω και αν βρισκόμαστε στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου, ότι ο σωστός σχεδιασμός θα πρέπει να αποτελεί απόλυτη εθνική προτεραιότητα σε μια χώρα, η οποία θα βιώνει κάθε καλοκαίρι καταστροφικές πυρκαγιές.

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, δυστυχώς, εντείνεται. Και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ολοένα και πιο έντονα, ακραία φαινόμενα. Και – λυπάμαι που θα το πω – η χώρα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ας κάνουμε, επιτέλους, μια φορά πράξη τα πορίσματα της Επιτροπής της Βουλής. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να υπάρχει ένας σωστός αντιπυρικός σχεδιασμός, ο οποίος πρέπει να ξεκινά στο τέλος κάθε αντιπυρικής περιόδου και όχι στην αρχή της επόμενης, έτσι ώστε να μπορούμε να προστατεύσουμε, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, τον εξαιρετικά πλούσιο και σπάνιο δασικό μας πλούτο».

eleftherostypos.gr