Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
31/05/2019 22:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης προχώρησε η κυβέρνηση, παρά τον σάλο

Στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης προχώρησε η κυβέρνηση, παρά τον σάλο και τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση στο πάρα πέντε της αποχώρησής της προσθέτει ακόμη έναν κρίκο στη μακριά αλυσίδα των προσπαθειών της να ελέγξει τη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε κατά τη σημερινή μαραθώνια συνεδρίασή του την τοποθέτηση της Ειρήνης Καλού στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου και της Δήμητρας Κοκοτίνη στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που και τις δύο κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης υπηρετούν γυναίκες.

Παράλληλα η Ευαγγελία Νίκα, ο Κωνσταντίνος Κουσούλης και ο Δημήτρης Μακρής ορίστηκαν αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ακόμη το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να φέρει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα την αλλαγή των Κωδίκων (ποινικής οικονομίας-ποινικός κώδικας).

Η απόφαση πάντως για τις αλλαγές στην Δικαιοσύνη δεν πάρθηκαν ομόφωνα.

Διαφωνίες με απόφαση Τσίπρα

Το πρώτο υπουργικό Συμβούλιο μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα το τελευταίο πριν από τις εκλογές, ήταν μαραθώνιας διάρκειας και αποκλειστικού σχεδόν στόχου, την ανάδειξη των νέων ονομάτων της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Παρά την πρόσκληση του Α. Τσίπρα στους υπουργούς του να προχωρήσει η διαδικασία της επιλογής των νέων προσώπων για την ηγεσία της Δικαιοσύνης επιτιθέμενος μάλιστα στην Ν.Δ ότι "η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες", ομόφωνο "πράσινο' φως από το υπουργικό συμβούλιο δεν έλαβε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαφωνία τους με την απόφαση του κ. Τσίπρα να αψηφήσει την άρνηση της Ν.Δ και να προχωρήσει χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον ορισμό νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, εξέφρασαν ο Στέργιος Πιτσιόρλας (ο οποίος επιβεβαίωσε ότι κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διαφώνησε και στην διαδικασία αλλά και στα πρόσωπα που επελέγησαν), καθώς και πρωτοκλασάτοι υπουργοί όπως ο Γιώργος Σταθάκης.

Κατά τα λοιπά, στο περιθώριο του υπουργικού συμβουλίου βγήκαν και "προεκλογικά" λαβράκια, καθώς αρχίζει σε λίγο η μάχη του "σταυρού".

Την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος βουλευτής ούτε αυτή την φορά γνωστοποίησε ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο Στέργιος Πιτσιόρλας, επαναβεβαιώθηκε ότι υποψήφιος δεν προτίθεται να είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης ενώ η Κατερίνα Παπακώστα "έδωσε νεύμα" ότι θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ως ...συνεργαζόμενη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Πιτσιόρλας: "Η απόφασή μου να μην κατέλθω ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές είναι ειλημμένη εδώ και αρκετό καιρό και σε τίποτα δεν σχετίζεται με τη σημερινή συζήτηση. Άλλωστε ούτε σήμερα είμαι βουλευτής, γεγονός που δεν εμπόδισε να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ".

Για ευρεία αποδοχή μίλησε οΤζανακόπουλος

Ενδεικτική ότι η απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου δεν ήταν ομόφωνη ήταν και η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος μίλησε για "ευρεία αποδοχή" και όχι ομόφωνες αποφάσεις,

Αναλυτικά ο υπουργός Επικρατείας ανάφερε:

"Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για συναινετική λύση στον ορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας και του Συντάγματος.

Άλλωστε η διαδικασία προεπιλογής της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής είχε ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή και της ΝΔ ήδη από τα μέσα Μαΐου.

Η αμφισβήτηση της Νέας Δημοκρατίας δεν βρίσκει απολύτως καμία συνταγματική βάση, ενώ η άρνησή της θέτει οριστικά τέλος και στο δήθεν ηθικό επιχείρημα που προβάλλει, ενώ ταυτόχρονα μοιάζει να υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες και αποτελεί ευθεία προσβολή στην ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση προχώρησε στην άσκηση των καθηκόντων και υποχρεώσεών της, όπως αυτά ορίζονται από το Σύνταγμα και τον νόμο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό και κατά τη συνεδρίασή του αποφάσισε να οριστεί:

Πρόεδρος του Αρείου Πάγου η κα Ειρήνη Καλού, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η κα Δήμητρα Κοκοτίνη και Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας η κα Ευαγγελία Νίκα, ο κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης και ο κ. Δημήτριος Μακρής.

Όλοι οι επιλεγέντες δικαστικοί λειτουργοί έτυχαν ευρύτατης αποδοχής κατά τη διαδικασία προεπιλογής στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και χαίρουν της εκτίμησης του δικαστικού και νομικού κόσμου της χώρας.

Εξάλλου και με δεδομένο ότι η Βουλή συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της μέχρι τη διάλυσή της, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατάθεση του νομοσχεδίου των ποινικών κωδίκων μέσα στις επόμενες ημέρες".

Η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να δοθεί η άδεια στον Κουφοντίνα

Με μια διαδιακασία- εξπρές, στην οποία, όπως λένε διαπρεπείς συνταγματολόγοι, δεν τηρήθηκαν ούτε καν τα προσχήματα της κατ΄επίφαση "συναίνεσης", η κυβέρνηση προχώρησε στην επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Η κίνηση αυτή, μετά το σάλο που προκλήθηκε από πολιτικούς, νομικούς και δικαστικούς παράγοντες, και την αναγνώριση ακόμα και εκ μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης πως "υπάρχει πολιτικό ζήτημα", ουσιαστικά σηματοδοτεί την αποχώρηση της κυβέρνησης από την εξουσία, επιχειρώντας να πάρει ως "λάφυρο" την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Η κρίση -σε επίπεδο θεσμών και όχι των προσώπων που επιλέγησαν- είναι πρωτοφανής καθώς είναι η πρώτη φορά που ανώτατοι δικαστές παραλαμβάνουν ως "προίκα" μαζί με το ανώτατο αξίωμα και τη θεσμική αποδοκιμασία του τρόπου και -κυρίως- του χρόνου επιλογής τους. Και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη, καθώς αφενός αδικεί ακόμα και τα προσωπα που αναδεικνύονται και αφετέρου ουσιαστικά ναρκοθετεί μια βαθιά θεσμική διαδικασία, δείχνοντας πως δεν ορρωδεί προ ουδενός.

Δυο δικαστίνες, αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, η Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη, αναλαμβάνουν τα ηνία του Αρείου Πάγου μετά τη συνταξιοδότηση της νυν ηγεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου (των Βασ. Πέππα και Ξένης Δημητρίου) και εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση.

Η Ειρήνη Καλού, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ισοψήφησε με 15 ψήφους με την Αρεοπαγίτη Διονυσία Μπιτζούνη (πρώην συνδικαλίστρια στην Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων και με ισχυρή νομική επάρκεια), ενώ τρίτη με 13 ψήφους αναδείχθηκε η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη.

Το Βατοπαίδι

Ηκα Καλού, αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου, θεωρείται υψηλής ποιότητας δικαστική και έγινε ευρύτερα γνωστή από την θέση της εφέτη-ανακρίτριας στην πολύκροτη υπόθεση του Βατοπαιδίου. Η κυρία Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στον βαθμό του Αρεοπαγίτη, επίσης, τον Ιανουάριο του 2014 και στον βαθμό της αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018.

Εισαγγελέας

Η ανατροπή όμως ήρθε στη νευραλγική θέση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, όπου αρχικά τέθηκε στο τραπέζι το όνομα του Χαρ. Βουρλιώτη, αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο οποίος συγκέντρωσε 15 ψήφους, τα 4/5 της διάσκεψης των προέδρων. Παρ' όλα αυτά, αποφασίστηκε ομόφωνα από το υπουργικό Συμβούλιο η επιλογή να γίνει από τον Δικαστικό και όχι τον εισαγγελικό κλάδο, και έτσι μετά από πολλά χρόνια στη θέση του εισαγγελέα επιλέχθηκε να πάει μια αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου, η κα Δήμητρα Κοκοτίνη.

Το θέμα που συζητήθηκε στη συνέχεια ήταν το γεγονός ότι η κα Κοκοτίνη ήταν τέταρτη (δεν ήταν στην τριάδα) των επιλογών της διάσκεψης των προέδρων καθώς του κ. Βουρλιώτη ακολούθησαν σε ψήφους η αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη και η αντιπρόεδρος Ειρήνη Καλού από 9 ψήφους.

Η εξήγηση που δίνουν αρμόδιες πηγές για τη χαμηλή ψηφοφορία για τη θέση του εισαγγελέα (όταν για πρόεδρος είχε λάβει 13 ψήφους) ήταν πως δεν εμφανίστηκαν στη διαδικασία επειδή εκείνη την ημέρα υπήρχε ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το θέμα της καθαρίστριας του Βόλου. Το υπουργικό Συμβούλιο βέβαια δεν δεσμευόταν να επιλέξει από την τριάδα, αλλά συνήθως -εθιμικά- δεν παρέκκλινε από αυτή.

Η κυρία Κοκοτίνη είναι μία δυναμική δικαστική λειτουργός, γεννήθηκε το 1954 και έχει μπροστά της διετή θητεία. Φέρεται να έχει ισχυρά ερείσματα και να χαίρει εκτιμήσεως για την νομική της κατάρτιση στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.

Πρόσφατα προήδρευσε στο ΣΤ´ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Εξήγηση

Αρμόδιες πηγές εξηγώντας γιατί επιλέχθηκε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τον δικαστικό κλάδο, άφησαν να εννοηθεί πως η τελευταία θητεία που προέρχεται από τον εισαγγελικό κλάδο δεν κρίθηκε επαρκώς ικανοποιητική.

Πρόβλημα

Πάντως ανεξάρτητα από τη νομική επάρκεια των επιλεγέντων προσώπων είναι προφανές πως υπάρχει προβληματισμός στα δικαστικά κλιμάκια, δεδομένου πως η όλη διαδικασία και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το θέμα έχει προκαλέσει δυσφορία. Παράλληλα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που πέραν των πολιτικών σχολίων, επιφανείς καθηγητές αναφέρθηκαν στη διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση με φράσεις όπως "καταδολίευση του Συντάγματος" και πράξεις "εκτός συνταγματικής ηθικής".

ΝΔ: Η κυβέρνηση με μία θεσμικά πρωτοφανή απόφαση εμπλέκει με τρόπο απαράδεκτο τον ΠτΔ

Με δριμύτητα επιτίθεται η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση Τσίπρα και στον απόηχο της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για "θεσμικά πρωτοφανή απόφαση", ενώ εγκαλεί το κυβερνητικό οικοσύστημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι "εμπλέκει κατά τρόπο απαράδεκτο" και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που καλείται πλέον να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει τις συγκεκριμένες κινήσεις."Η απερχόμενη κυβέρνηση παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων εν όψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου", τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία."Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας", σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μαξίμου: Η ΝΔ θέλει να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Για αλαζονική και αντισυνταγματική συμπεριφορά κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου τη ΝΔ, με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η Πειραιώς μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον ορισμό της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού αναφέρεται: "Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.

Η στάση της ΝΔ είναι πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν".

Πηγές ΠτΔ: Όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος, θα μάθετε τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μετά από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν ότι "όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ".

Όπως είναι γνωστό, ό,τι πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το κάνει μετά τις 30 Ιουνίου.

ΚΙΝΑΛ: Εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης

Με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την Ανώτατη Ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν κέρδισε το κύρος της Δικαιοσύνης, ούτε η αναγκαία θωράκιση του θεσμού, τονίζει το Κίνημα Αλλαγής, μέσω δήλωσης του τομεάρχη Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσής του, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου.

"Επικράτησαν οι πολιτικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ, οι θεσμικές ακροβασίες και αυθαιρεσίες, η εμμονή του στη χειραγώγηση του θεσμού της Δικαιοσύνης. Οι τελευταίες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν θα είναι οι τελευταίες μέρες της Πομπηίας για τους θεσμούς", σημειώνει το ΚΙΝΑΛ.

"Ποτέ στο παρελθόν μετά την μεταπολίτευση η αντισυνταγματική συμπεριφορά της Κυβέρνησης δεν αποτελούσε καθημερινότητα για τη λειτουργία των θεσμών. Για τη χώρα, τους πολίτες και την ποιότητα της Δημοκρατίας είναι ανάγκη να τα αφήσουμε όλα αυτά στο παρελθόν μαζί με την κακή ανάμνηση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – προθύμων", καταλήγει.

Πηγή: Capital.gr, ΑΜΠΕ