Στη Βουλή οι καταγγελίες κατά του Δημ. Παπαγγελόπουλου
08/03/2016 10:37
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στη Βουλή οι καταγγελίες κατά του Δημ. Παπαγγελόπουλου

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες το μεσημέρι η δικογραφία που σχηματίστηκε μετά την αναφορά στον Αρειο Πάγο της εισαγγελέως Γ. Τσατάνη, με την οποία κατήγγειλε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου, ενώ στελέχη των κομμάτων αναμένεται να ζητήσουν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου, χωρίς να αποκλείουν ακόμη και την ενεργοποίηση της νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών.

Στην αναφορά που απέστειλε στον Άρειο Πάγο η κ. Τσατάνη περιέγραψε τα όσα κατ΄ ιδίαν συζήτησε με τον κ. Παπαγγελόπουλο και κατήγγειλε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης ότι επιχείρησε να παρέμβει στην εισαγγελική έρευνα που διενεργούσε για την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας και του επιχειρηματία Ανδρ. Βγενόπουλου.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος, από την πλευρά του, σε μακροσκελή επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, καταγράφει την δική του εκδοχή για το περιεχόμενο των συζητήσεών του με την κ. Τσατάνη, αρνείται τα περί παρεμβάσεων και απειλών εις βάρος της εισαγγελέως και αποδίδει τις εις βάρος του καταγγελίες σε... πόλεμο από «τη διαπλοκή που ψυχορραγεί». Ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι «δεν μπήκε στην ουσία της υποθέσεως», αλλά ζήτησε από την εισαγγελέα να επιστρέψει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Διαφθοράς, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχαν και για να εκφράσει γνώμη επί του θέματος.

Αντιδράση
Οι καταγγελίες, ωστόσο, της Γ. Τσατάνη προκάλεσαν και τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία συσχέτισαν τις καταγγελίες κατά του αναπληρωτή υπουργού Δ. Παπαγγελόπουλου με μια γενικότερη, όπως υποστήριξαν, προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τη Δικαιοσύνη και ζήτησαν (επισήμως αναμένεται να το κάνουν σήμερα μετά και την αναγγελία της δικογραφίας στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου) τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Κάποιοι βουλευτές, μάλιστα, άφηναν χθες να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η ενεργοποίηση της διαδικασίας που προβλέπεται από τον νόμο περί ποινικής ευθύνης υπουργών, αν στην Επιτροπή διαπιστωθεί ότι έχουν βάση οι καταγγελίες της κ. Τατσάνη κατά του αναπληρωτή υπουργού Δημ. Παπαγγελόπουλου.

Τις κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας προανήγγειλε, χθες, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «είναι απαραίτητο να διερευνηθούν οι καταγγελίες» και πως η ΝΔ θα ζητήσει τη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή. Από τη στιγμή, πρόσθεσε «που ο φάκελος θα έρθει στη Βουλή, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η ΝΔ θα κινηθεί ανάλογα».

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, επισήμανε ότι η καταγγελία της εισαγγελικής λειτουργού, για τις παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της, «δεν έπεσε ως κεραυνός ένα αιθρία» και τόνισε πως «αν ισχύουν όσα καταγγέλθηκαν, επιβεβαιώνουν όσα ακούγονται για παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού και προσπάθεια χαλιναγώγησης της ελεύθερης βούλησης των δικαστικών λειτουργών και μάλιστα με τρόπο προκλητικό».

«Υπό διωγμόν»
Για «δικαιοσύνη υπό διωγμόν», έκανε λόγο, με δήλωσή του και ο Στ. Θεοδωράκης, υποστηρίζοντας ότι «η εξουσία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απειλεί τη Δικαιοσύνη και τα θεμέλια του Κράτους Δικαίου». Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε επίσης ότι «αρνητική έκπληξη προκαλεί για άλλη μια φορά και η συμπεριφορά της Προέδρου του Αρείου Πάγου», ενώ υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά ανώτατη εισαγγελική λειτουργός καταγγέλλει ευθέως υπουργό ότι με πιέσεις και απειλές προσπάθησε να την εξαναγκάσει να υπακούσει στις επιθυμίες του και όχι στη συνείδησή της». Από το περιεχόμενο της καταγγελίας, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης «προκύπτει ένα ζοφερό σκηνικό, οι καταγγελίες είναι πρωτοφανείς και είναι απόλυτη ανάγκη να διερευνηθούν άμεσα τα όσα φέρεται να έπραξε ο αναπληρωτής υπουργός».

imerisia.gr