Στη Βουλή οι καταγγελίες για το σκάνδαλο σίτισης προσφύγων στο οποίο εμπλέκονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
23/08/2016 19:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στη Βουλή οι καταγγελίες για το σκάνδαλο σίτισης προσφύγων στο οποίο εμπλέκονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Ευρύτερες διαστάσεις προσλαμβάνουν οι καταγγελίες για ανάθεση του έργου σίτισης προσφύγων στις Σέρρες, ύψους 750.000 ευρώ σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή.

Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις σχετικές καταγγελίες βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύουν επίθεση στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για εύλογα ερωτηματικά που εγείρονται σχετικά τόσο με το αδιάβλητο της διαδικασίας όσο και με την ηθική διάσταση του θέματος.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης και συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το θέμα.

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι «στην περίπτωση της σίτισης των 420 προσφύγων που φιλοξενούνται στο ν. Σερρών, αποδεικνύεται πως κίνητρο ορισμένων δεν είναι τα φιλάνθρωπα αισθήματα, αλλά η πολιτική και οικονομική ιδιοτέλεια.»

Ο κ. Γεωργιάδης ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο και Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, αν υπήρξε διαδικασία ελέγχου του φακέλου των εταιριών που υπέβαλαν αίτηση στο διαγωνισμό, ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού και να αποκλειστούν οι «ημέτεροι», για ποιον λόγο παραιτήθηκε ο κ. Τάπας, εφόσον δεν αποδέχεται την ύπαρξη ζητήματος ηθικής ευθύνης, ποιος είναι ο τελικός προϋπολογισμός του διαγωνισμού και πότε θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός.»

Στη δήλωσή του ο Βασίλης Κικίλιας σημειώνει:

«Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Σερρών, κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή, καταγγέλλει το μέλος της τοπικής Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτριο Τάπα ότι, μαζί με την κόρη του – συντονίστρια του χώρου φιλοξενίας – έχουν αναλάβει έργο σίτισης προσφύγων, ύψους 750.000 ευρώ.

Ερωτηματικά εγείρονται τόσο για το αδιάβλητο της διαδικασίας όσο και για την ηθική διάσταση αυτής της επιλογής. Η καταγγελία είναι σοβαρή και πρέπει να διερευνηθεί.

Η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τη διαφάνεια και να προστατεύσει την εικόνα της χώρας, που πλήττεται από τέτοιου είδους μεροληπτικές παροχές με κομματικά κριτήρια και οσμή σκανδάλου. Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έχει ήδη καταρρεύσει. Δεν θα αφήσουμε μαζί του να καταρρεύσει η χώρα».

Παρέμβαση και από το ΠΑΣΟΚ

Παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης. Κατέθεσε ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς και σε αυτήν υπογραμμίζει:

«Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν πλέον οι καταγγελίες για την υπόθεση του διαγωνισμού σίτισης των προσφύγων που φιλοξενούνται στις Σέρρες. Μετά την πρώτη καταγγελία του Γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Σερρών ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών ζητάει εθελοντισμό από τους πολίτες, ενώ τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνάψει επαγγελματική σχέση είτε ως προμηθευτές είτε ως εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων του Νομού Σερρών», έρχονται τώρα στο φως και άλλες καταγγελίες αναφορικά με την ανάθεση έργου σίτισης μεταναστών στο hotspot του Ν. Σερρών»».

Επειδή, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο βουλευτής Μ. Τζελέπης: «το Κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων στον Ν. Σερρών δημιουργήθηκε μετά την έλευση των προσφύγων στον Νομό και μάλιστα με πολύ πρόχειρο τρόπο και εν αγνοία όλων των τοπικών θεσμικών φορέων της περιοχής: Δήμοι, Περιφέρεια και Βουλευτές», ζήτησε από τους Υπουργούς να του γνωστοποιήσουν εάν με τον τρόπο που δημιουργήθηκε το Κέντρο φιλοξενίας των Μεταναστών διεξήχθη ακριβώς και με τον ίδιο τρόπο ο διαγωνισμός από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για τη σίτιση των μεταναστών, εν αγνοία της Κυβέρνησης και των φορέων του Νομού. Επίσης, ο βουλευτής στην ερώτησή του ερωτά τους Υπουργούς εάν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών αντικαθιστά την Κυβέρνηση ως προς την διαχείριση της Προσφυγικής κρίσης.

Ακόμα, ο βουλευτής αιτείται να τον ενημερώσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί για τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας: το καθεστώς κάτω από ποιο διεξήχθη ο διαγωνισμός, τα κριτήρια με τα οποία πραγματοποιήθηκε η ανάθεση έργου σίτισης μεταναστών στις Σέρρες, τον αριθμό των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό και αν τελικά ο διαγωνισμός κοινοποιήθηκε στην Διαφάνεια. Τέλος, ο βουλευτής ζητά να μάθει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που έγιναν οι προσλήψεις των εργαζομένων, «όταν η κόρη είναι η υπεύθυνη και ο πατέρας έχει αναλάβει το έργο σίτισης των μεταναστών».

eleftherostypos.gr