Στα χέρια του Σόιμπλε η τύχη του Τσίπρα
21/01/2017 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα χέρια του Σόιμπλε η τύχη του Τσίπρα

Έχουμε να κάνουμε με μεγάλα νούμερα. Αδυνατούν να αντιληφθούν ακόμη και τα βασικά της διαπραγμάτευσης και των οικονομικών δεδομένων γενικότερα. Μέχρι προχθές έβριζαν το ΔΝΤ και το έστελναν στο πυρ το εξώτερο.

Η λογίστρια που έγινε υφυπουργός για τα έσοδα μας έλεγε με στόμφο «μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ, ας φύγει» ενώ ο πιο αποτυχημένος υπουργός της κυβέρνησης, ο Σκουρλέτης έκανε επαναστατική γυμναστική διώχνοντας το Ταμείο.

Την προηγούμενη εβδομάδα έβγαλαν non paper κι έδειχναν ότι συμπαρατάσσονται με τον Β. Σόιμπλε ο οποίος είπε ότι μπορεί να φύγει το ΔΝΤ αλλά εμείς τότε θα φτιάξουμε νέο πρόγραμμα και θα περάσει από τη Βουλή μας, κάτι που δεν θα συνιστούσα στην κυβέρνηση της Αθήνας. Ως δια μαγείας το Μαξίμου ανακάλυψε στροφή του Βερολίνου λέγοντας «είδατε, ήρθαν με τα νερά που λέγαμε ότι το ΔΝΤ είναι βαρίδι και πρέπει να φύγει».

Και ξαφνικά έρχεται και ο Σόιμπλε, έρχεται και η Κομισιόν και λένε ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα για την Ελλάδα. Με τον πρώτο να απειλεί με grexit και την κυβέρνηση Τσίπρα να λερώνει το παντελόνι της. Ούτε non paper δεν έβγαλαν, δεν άρθρωσαν ούτε κουβέντα από χθες, ειδικά μόλις είδαν τη συνάντηση Σόιμπλε – Λαγκάρντ και την σύμπλευση των δύο πόλων των δανειστών.

Το ακόμη πιο ανόητο; Όλες αυτές τις ημέρες στοχοποίησαν και τον Γερμανό και τον Τόμσεν. Τι ανόητους τους ανέβαζαν, τι βλάκες τους κατέβαζαν και τώρα θα πρέπει να διαπραγματευτούν μαζί τους; Μα είναι δυνατόν; Πόσο βλαξ μπορείς να είναι κάποιος ώστε να έρχεται σε κόντρα με την άλλη πλευρά και στη συνέχεια να πρέπει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι μαζί του;

Τι μας λέει τώρα η κυβέρνηση; Ότι την Πέμπτη θα πάει ο Τσακαλώτος με ολοκληρωμένη πρόταση για τον μηχανισμό εγγυήσεων, έτσι ονόμασαν το μνημόνιο plus αυτοί οι απίθανοι τύποι. Θα πάει στον Σόιμπλε και θα του πει: «Δεσμευόμαστε να πάρουμε μέτρα, να κόψουμε αυτόματα μισθούς και συντάξεις, να κόψουμε και το αφορολόγητο και ό,τι άλλο θέλετε. Θα περάσουμε από τη Βουλή τον μηχανισμό αυτόν αλλά μην μας πιέσετε να πούμε ποια θα είναι τα μέτρα. Να τα κρατήσουμε για έκπληξη».

Ουσιαστικά θα θελήσει να κερδίσει χρόνο μπας και αλλάξει κάτι την επόμενη διετία αφού πλεονάσματα 3,5% δεν πρόκειται να πιάσουμε ούτε στον αιώνα τον άπαντα. Αν ο χερ Σόιμπλε πει «ναι» τότε η κυβέρνηση θα πάει παραπέρα κι όποιος αντέξει. Αν πει «όχι» και θελήσει συγκεκριμενοποίηση των μέτρων αυτό σημαίνει ότι ο Αλέξης τέλειωσε και πάμε γι' άλλα. Και μπορεί να μην προλάβει να κάνει τη φιέστα για τα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ.

Όλο αυτό το μπάχαλο δείχνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με σοβαρούς ανθρώπους. Παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια ότι δήθεν διώχνουν το ΔΝΤ και ότι ο Σόιμπλε είναι ανεπιθύμητος και στο τέλος κάθονται και τρώνε το ξύλο της αρκούδας στα Eurogroup.