Στα «μαχαίρια» Τσίπρας-Μητσοτάκης στην Βουλή: Ρουβίκωνας, Σκοπιανό και οικονομία στο επίκεντρο
23/05/2018 18:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα «μαχαίρια» Τσίπρας-Μητσοτάκης στην Βουλή: Ρουβίκωνας, Σκοπιανό και οικονομία στο επίκεντρο

Σφοδρή κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης με έντονο το προεκλογικό στοιχείο σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή, συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την oικονομία και τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, ενόψει της επικείμενης τυπική εξόδου από το τρίτο Μνημόνιο. Τσίπρας και Μητσοτάκης αντάλλαξαν «πυρά» με εκλογικό άρωμα.

Τσίπρας: Τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν

«Η χώρα βαδίζει με σταθερό βηματισμό προς την έξοδο από την πολυετή κρίση και την ασφυκτική επιτροπεία και έχουν απομείνει τα τελευταία μέτρα αυτής της διαδρομής» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, ύστερα από αίτημα της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.

«Ήδη, ένα μέρος αυτής της διαδρομής καλύφθηκε, με την τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση, εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς καμία απολύτως πρόσθετη επιβάρυνση» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και στους «καταστροφολογούντες» σημείωσε: «Παρά τις καταστροφικές προβλέψεις σας, που εδώ και καιρό διατυπώνατε με βεβαιότητα ότι θα αναγκαστούμε να ψηφίσουμε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα το 2019, ότι, όχι μόνο δε θα υπάρχει χώρος για τα ήδη ψηφισμένα αντίμετρα, αλλά θα φέρουμε και επιπλέον μέτρα από το 2020. Απογοητευτήκατε όμως για μια ακόμη φορά».

«Τον Αύγουστο του 2018, τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο και αυτή είναι η οριστική, αμετάκλητη και αδιαπραγμάτευτη εξέλιξη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Επισήμανε πως αυτό δεν ήταν αυτονόητο να συμβεί, δεν ήταν η φυσική συνέχεια των πραγμάτων και πολύ περισσότερο, δεν ήταν αυτή η εξέλιξη που προδίκαζε η εικόνα της χώρας στο τέλος του 2014. Ο κ Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξουν οι συζητήσεις για τα δύο ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Η Ελλάδα σήμερα έχει μια οικονομία που τρέχει με ουσιαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που αναμένεται να ξεπεράσουν το 2% τα επόμενα χρόνια. Kλείνει την πληγή της ανεργίας, η οποία σε τρία χρόνια έχει μειωθεί κατά 7 μονάδες, μέσα από τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή η αδήλωτη εργασία έχει πέσει από το 19% στο 13%» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Επίσης το 2017 έκλεισε, με νέα δημοσιονομική υπεραπόδοση, όπως άλλωστε συνέβη και το 2015 και το 2016» προσέθεσε, για να συνεχίσει: «Και έτσι καταφέραμε να δώσουμε δύο συνεχόμενες χρονιές κοινωνικό μέρισμα που αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ. Και έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι το ίδιο θα καταφέρουμε να πράξουμε και το 2018 με βάση τις δημοσιονομικές μας προβλέψεις».

Η Νέα Δημοκρατία δείχνει να ενοχλείται και να εξεγείρεται από τη θετική προοπτική που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία, αντί να την αντιμετωπίζει ως καλοδεχούμενη εξέλιξη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, επισήμανε: «Ακολουθείτε την ίδια γραμμή που κρατήσατε σε όλη τη διάρκεια αυτής της πορείας που έφερε τη χώρα στο κατώφλι της εξόδου από τα μνημόνια. Μια γραμμή που δεν είχε καμία συναίσθηση της ευθύνης, αλλά και της πραγματικότητας. Μια γραμμή που βασίστηκε στη διαστρέβλωση, την προπαγάνδα και τη καταστροφολογία».

Και συνέχισε ο κ. Τσίπρας:

«Να σας απαριθμήσω τι λέτε σήμερα; Ότι δεν υπάρχει τέλος του μνημονίου. Ότι δεν ανακάμπτει η οικονομία. Ότι η χώρα σήμερα είναι χειρότερα από το 2014. Ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος. Και βεβαίως ότι δεν πρέπει να βγούμε στις αγορές, αλλά να ζητήσουμε πιστοληπτική γραμμή.

Τα λέτε όλα αυτά και είσαστε κολλημένοι σε κάποιες θέσεις ανεξάρτητα από τις εξελίξεις. Είστε κολλημένοι στα ίδια που λέγατε πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ τώρα κλείνει και η τέταρτη. Σαν να μη σας ενδιαφέρει καθόλου ποια είναι η πραγματικότητα. Αλλά με αυτόν το τρόπο χάνετε όποια αξιοπιστία σας έχει απομείνει. Πώς να πάρουν στα σοβαρά οι πολίτες, μια πολιτική δύναμη που εδώ και μια τριετία διαψεύδεται παταγωδώς σε κάθε καταστροφολογικό σενάριο που διατυπώνει;».

«Εδώ που έχετε φτάσει, θα πιείτε το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους» είπε ο πρωθυπουργός στον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Για σας σταθερότητα σημαίνει να είναι στην εξουσία η παρέα των off shore, των σκανδάλων και της διαφθοράς που χρεοκόπησε τη χώρα» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την οικονομία, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Του υπενθύμισε, όπως είπε, τα «καλέσματα» του να φύγουν οι καταθέσεις στο εξωτερικό, τις επισκέψεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, όπου «παρακαλούσε» Ευρωπαίους αξιωματούχους να αμφισβητήσουν τα θετικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, την «κινδυνολογία» για το τραπεζικό σύστημα και την πρόσφατη τοποθέτηση του στον ΣΕΒ, όπου κάλεσε τους επενδυτές να μην φέρουν επενδύσεις, μέχρι να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα.

«Η στάση σας κ. Μητσοτάκη, πιστεύω θα μείνει στην ιστορία. Θα μνημονεύεστε ως ο πολιτικός αρχηγός που μετατρέψατε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα της στείρας διαμαρτυρίας, της καταστροφολογίας και της διαρκούς υπονόμευσης των συμφερόντων και των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Αλλά εδώ που έχετε φτάσει, θα πιείτε το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους. Σε δύο μήνες, αυτό που ελπίζει ο ελληνικός λαός εδώ και οχτώ χρόνια, αυτό που του τάξατε από τη πρώτη μέρα που μας βάλατε στα μνημόνια, αφού χρεοκοπήσατε τη χώρα, θα γίνει πραγματικότητα. Και δεν θα το έχετε πετύχει εσείς. Θα το έχουμε πετύχει εμείς. Η Ελλάδα θα βγει οριστικά από τα μνημόνια. Και η ιστορία θα γράφει ότι εσείς μας χρεοκοπήσατε και μας βάλατε στο βαθύ πηγάδι και εμείς με κόπο, με θυσία, αλλά και σχέδιο, βγάλαμε τον τόπο από το έρεβος και τον οδηγούμε σε μια νέα εποχή δίκαιης ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

«Κάθε μέρα που περνάει, θα έρχεται πιο κοντά σας ο πολιτικός σας εφιάλτης» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πετυχαίνουμε εκεί που απέτυχαν τρεις δικές σας κυβερνήσεις. Ανοίγουμε δρόμο ελπίδας και προοπτικής για τη χώρα. Ό,τι και να κάνετε, δεν θα καταφέρετε να γυρίσετε πίσω. Η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω. Φεύγει μπροστά, φεύγει από τα μνημόνια, μπαίνει σε μια νέα εποχή» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Στην δευτερολογία καταδίκασε την επίθεση σε Μητσοτάκη

Στην δευτερολογία του… θυμήθηκε να αποδοκιμάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις απειλές που δέχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Ρουβίκωνα. Καταδίκασε τις απαράδεκτες απειλές» που δέχτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, «στο διαδίκτυο και τα υπονοούμενα που γράφτηκαν εναντίον σας από κάποιον που αυτοαποκαλείται αναρχικός και μέλος του Ρουβίκωνα».

Παρόλα αυτά δεν παρέλειψε να κάνει αναφορές στις δηλώσεις του πρώην περιφερειάρχη Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη και την ανάρτηση του δημάρχου Άργους περί προδοτών: «Σας ενόχλησε γι αυτό και όταν ο δήμαρχος ξυλοκοπήθηκε εσείς βγάλατε μια ανακοίνωση σχεδόν ίσων αποστάσεων με τα γνωστά «καταδικάζουμε την βία από όπου κι αν προέρχεται». Όταν ακούω σε ένα τόσο εμφανές περιστατικό να βγαίνει τέτοια ανακοίνωση βγάζω συμπέρασμα: τι από όπου κι αν προέρχεται; Δεν καταλάβατε από πού προέρχεται; Δεν θέλετε να το καταλάβετε. Αν είχα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που λίγα λεπτά έβγαζε ανακοίνωση που έλεγε καλά του έκαναν του προδότη θα μπορούσα να σταθώ σήμερα; Αν είχα στέλεχος μου να λέει μετά από αυτή την επίθεση ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι πολιτικό τραβέλι θα μπορούσα να σταθώ. Εσείς δεν τολμάτε να διαγράψετε τα στελέχη σας και αυτή είναι η διαφορά μας.

Μετά την μεταπολίτευση υπήρχε κόμμα ΕΠΕΝ που μάζεψε όλους τους νοσταλγούς της δικατορίας και επικεφαλής της νεολαίας ο κ. Βορίδης. Αργότερα όταν έγινε κυβέρνηση η ΝΔ με τον Κώστα Καραμανλή υπήρξε ο διαχωρισμός με την δημιουργία του ΛΑΟΣ που έκανε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Καραμανλή η οποία η κυβέρνηση Καραμανλή καλή ώρα είχε μια σαφή θέση στο Μακεδονικό. Σήμερα ο χώρος αυτός που ηγήθηκε στον χώρο της ακροδεξιάς είναι στο κόμμα σας σε ηγετικές θέσεις.

Εκπροσωπώ μια παράταξη που έχει τραβήξει πολλά. Η Αριστερά σε αυτό τον τόπο ήταν πάντοτε στην θέση του διωκόμενου. Την βία του κράτους και του παρακράτους την έχει υποστεί επι χρόνια στα ξερονήσια και στους δρόμους. Από τον Λαμπράκη αι τον Τεμπονέρα μέχρι τον Πάυλο Φύσσα. Μην ανοίγετε τέτοιες συζητήσεις σε εμάς. Ξεχωρίστε τις λέξεις της πολιτικής ρητορικής από το μαρκάρισμα του τρικύκλου κ. Μητσοτάκη. Αυτά που έγιναν στην Θεσσαλονίκη θυμίζουν εποχές Γκοτζαμάνηδων».

Για τις εκλογές είπε:

«Άκρως επιθετικός ο τρόπος της κυρίας Γεννηματά, καμιά φορά υπερφίαλο και αλαζονικό λες και ξέχασε ο κόσμος ότι κυβερνούσε μαζί με το Σαμαρά εως πριν λίγα χρόνια. Την άκουα με στόμφο να ζητά εκλογές τώρα και να ασκεί κριτική στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν ζητά και αυτός εκλογές σήμερα αλλά αφου βγει η χώρα από το μνημόνιο.

Δεν έχω καταλάβει κυρίες και κύριοι της ΔΗΣΥ αν είναι η ίδια ή κάποιος άλλος που μου έστειλε μια επιστολή πριν λίγες ημέρες. Την έστειλε σε όλους του πολιτικούς αρχηγούς με την επιστολή επισήμαινε ποσο κρίσιμης εθνικής σημασίας είναι η αναθεώρηση του συντάγματος πριν κλείσει η παρούσα κοινοβουλευτική θητεία. Γιατί αν δεν γίνει η αναθεώρηση τότε θα πάει στις καλένδες του 2023. Αναρωτιέμαι αν είναι ο ίδιος άνθρωπος που μου έστειλε την επιστολή πριν λίγες εβδομάδες και αν ναι τι έχει αλλάξει και ζητά με επιτακτικό τρόπο εκλογές λίγες εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και βγει η χώρα από το μνημόνιο

Εκλογές τώρα σημαίνει ότι δεν βγαίνουμε από το μνημόνιο. Αυτή την ακραία πρόταση ούτε ο Μητσοτάκης δεν τόλμησε να το πει. Αν το έλεγε πρώτα οι δικοί του άνθρωποι στην αγορά θα τον έπαιρναν στο κυνήγι. Όπως ο κ. Μίχαλος. Ή θα έβγαιναν από τον σύνδεσμο τουριστικών επιχειρήσεων και θα έλεγαν ότι βρισκόμαστε φέτος στο καλύτερο καλοκαίρι περιμένοντας να σπάσει το ρεκόρ καθώς περιμένουμε πάνω από 30 εκατ. τουρίστες. Κυρίως όχι οι εκπρόσωποι της αγορας αλλά κάθε σοβαρός άνθρωπος εσείς όμως κυρία Γεννηματά ζητάτε εκλογες τώρα. Το επιχείρημά σας είναι πριν βγούμε από το μνημόνιο να ρωτήσουμε τον ελληνικό λαό. Σας έπισασε μεγάλη ανησυχία. Το δικό σας κόμμα δεν ρώτησε κανένα για να φέρετε το ΔΝΤ, να μας βάλετε στο 1ο και 2 μνημόνιο και να καταστρέψετε τα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα ζητάτε από εμάς λίγο πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την εκπλήρωση της εντολής που έδωσε σε εμάς ο λαός να πάμε σε εκλογές. Ευτυχώς την άποψη σας αυτή δεν την συμμερίζονται όλοι στην ΔΗΣΥ. Σας κάνει κακό να στοιχίζεστε πίσω από όσους θέλουν την αναβίωση της ολέθριας συμμαχίας Σαμαρά – Βενιζέλου ως σανίδα προσωπικής τους σωτηρίας.

Εμάς δεν μας ακούτε. Τους συντρόφους σας στην ευρώπη δεν τους ακούτε; Δεν ακούσατε τον κ. Πούλμαν που κάλεσε όλα τα προοδευτικά κόμματα στην Ελλάδα να ενώσουν τις δυνάμεις στο κοινό δρόμο για το μέλλον της χώρας; ‘H την πρόσφατη τοποθέτηση σε εκδήλωση βιομηχάνων που καλούσατε να μην έρθουν επενδύσεις γιατί δεν υπάρχει σταθερότητα. Για εσάς υπάρχει η σταθερότητα των οφ σορ και της διαφθοράς.

Πόσα να πρωτοθυμηθεί κανείς. Η στάση σας κ. Μητσοτάκη πιστεύω ότι θα μείνει στην ιστορία γιατί θα μνημονεύεστε ως αρχηγός που μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα στείρας καταστροφολογίας και κινδυνολογίας και διαρκούς υπονόμευσης των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Εδω που φτάσατε θα το πιείτε το πικρό ποτήρι. Σε 2 μήνες αυτό που προσδοκά ο κόσμος και του υποσχεθήκατε αλλά δεν το καταφέρατε θα γίνει πραγματικότητα. Θα γίνει πραγματικότητα και δεν θα το έχετε πετύχει εσείς, θα το έχουμε πετύχει εμείς. Η ιστορία θα καταγράψει ότι εσείς χρεοκοπήσατε την χώρα και εμείς με σχέδιο και κόπο βγάλαμε τον τόπο από το έρεβος και οδηγούμε την χώρα σε περίοδο δίκαιης ανάπτυξης, ελπίδας και δικαιοσύνης».

Για το Σκοπιανό

«Είπατε ότι είναι απαράδεκτο η ελληνική κυβέρνηση να συζητά την πρόταση της άλλης πλευράς. Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε από την Σόφια πριν ακόμα γυρίσω πίσω, στην συνέντευξη τύπου ότι έχουμε ακόμα πολύ σημαντικό δρόμο να διανύσουμε παρότι έχουμε κάνει δρόμο για να έοχυμε συμφωνία και πως προτεραιότητα ε΄ναι η εξασφάλιση του erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση. Σε αυτό είχαμε πρόοδο σημαντική. Ο κ. Ζάεφ δημόσια αποδέχθηκε την προοπτική σύνθετης ονομασίας erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση.. Αυτό δεν το είχατε ξαναδεί. Δεν είχαμε ξαναδεί και τόση πίεση να ασκείται στην εθνικιστική αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας. Εμείς δηλώσαμε ότι διαπραγματευόμαστε στην βάση των 4 ονομάτων που περιλαμβάνονται στο πακέτο του Νίμιτς.

Δεν θα μιλήσω άλλο από την στιγμή που ο ΥΠΕΞ είναι στην Αμερική και αυριο θα ξεκινήσει παλι τις διαπραγματεύσεις. Αυτή η κυβέρνηση δεν κρύβεται. Συζητά και διαπραγματεύεται . Εσείς κρύβεστε κυριε Μητσοτάκη. Εμείς δεν έχουμε διάθεση να καπηλευτούμε τα εθνικά θέματα όπως το έκανε ο κ. Σαμαράς που έριξε την κυβέρνηση του πατέρα σας. Εμείς συζητάμε και διαφωνούμε και συμφωνούμε αλλά δεν κρυβόμαστε».

Για την Οικονομία

Κάνατε εσκεμμένο λάθος οτι πήγαμε στις εκλογές του 2015 με πρόγραμμα θεσσαλονίκης. Το είπατε το συνειδητό ψέμα γιατί αυτό που σας πονά είναι ότι δώσαμε τις δυνάμεις σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση για να τιμήσουμε την εντολή του και όταν δεν μπορέσαμε ζητήσαμε πάλι την εντολή του λαού Παρουσιάσατε κ. Μητστάκη ένα διάγραμμα με το 4ο τρίμηνο του 2017 συγκρίνοντας την Ελλάδα με άλλες χώρες. Όμως αυτές οι χώρες δεν εκτόξευσαν το χρέος τους στο 180% του ΑΕΠ όπως εγινε κατά την διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Δεν φαντάζομαι να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει. Η Κύπρος έκανε κούρεμα καταθέσεων. Αυτό ζητάτε; Εχω να σας καταθέσω και εγώ έναν πίνακα για την ανεργία. Δείχνει πως ξεκίνησε επι κυβέρνησης Παπανδρέου με ένα ανθρωπάκι να ανεβαίνει μια σκάλα αεροπλάνου. Επι Παπαπδήμου εκτοξεύτηκε και επι Σαμαρά έφτασε σε ραδιενεργά επίπεδα. Στις δικές μας ημέρες έκανε κατακόρυφη πτώση γι αυτό και το ανθρωπάκι είναι δύτης.

Μας είπατε ότι η καθαρή έξοδος είναι το νέο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα. Ωραίο σύνθημα. Αλλά είναι βρώμικο ψέμα και του κ. Γιουνκερ που είπε το ίδιο;

Μιλήσατε για την φορολογία και μείωση των συντελεστών και την ίδια ώρα λέτε ότι δεν θα αμφισβητήσετε το πλαίσιο των συμφωνιών. Μπορείτε να μας πείτε από πού θα καλύψετε το κενό. Πόσα σχολεία θα κλείσετε; Πόσα νοσοκομεία θα κλείσετε; Πόσο προσωπικό θα απολύσετε;

Για την βίλα του Πάμπλο Ιγκλέσιας

Δεν αποφύγατε να ρίξετε το επίπεδο της συζήτησης αναμασώντας μια είδηση που είδαμε στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων λαϊκίστικης κοπής. Για τον Ποντέμος που πήρε με δάνειο ένα σπίτι. Μου κάνει εντύπωση που εσείς – λένε κάποιοι ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί – κ. Μητστοάκη δεν αγόρασε σπίτι με οφ σορ ούτε είναι του Βολτέρου ούτε δίπλα στο σπίτι του κ. Χριστοφοράκου. Να είστε πιο προσεκτικός. Με τις υγείες σας.

ΤI ζητάτε λοιπόν; Νέο μνημόνιο; ανέφερε στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός

Την απορία του για το ποια τελικά είναι η πρόταση της ΝΔ για το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη δευτερολογία του προέδρου της ΝΔ.

«Σας άκουσα να λέτε στην πρωτομιλία σας ότι η έξοδος στις αγορές είναι ναρκοπέδιο. Στη δευτερομιλία σας ότι δεν ζητήσατε και δεν ζητάτε πιστοληπτική γραμμή. Τι ζητάτε λοιπόν; Δεν υπάρχει άλλη εκδοχή. Μνημόνιο; Παράταση του μνημονίου; Νέο μνημόνιο; Αυτό είναι ίσως μια τρίτη εκδοχή από τις δύο υπαρκτές εναλλακτικές εκδοχές», είπε χαρακτηριστικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτήρισε καλοδεχούμενο το γεγονός ότι δεν ζητά προληπτική γραμμή, ωστόσο τον ρώτησε εκ νέου τι προτείνει.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στα σχόλια του κ. Μητσοτάκη αναφορικά με πίνακα που είχε καταθέσει νωρίτερα στα πρακτικά σχετικά με τις τιμές των σπρεντ και τη διακύμανση των δεκαετών ομολόγων. Είπε ότι πράγματι υπήρχε μια αποκλιμάκωση κατά της διάρκεια των αξιολογήσεων του β΄ προγράμματος, πριν από την πέμπτη αξιολόγηση, η οποία δεν έκλεισε ποτέ και πριν από την οποία, το καλοκαίρι του 2014, ο κ. Σαμαράς επιχείρησε έξοδο στις αγορές. «Με το που έγινε αυτή η αποτυχημένη δοκιμαστική προσπάθεια τότε, θα δείτε στον πίνακα την κατακόρυφη άνοδο». Σημείωσε ότι στον πίνακα που κατέθεσε «φαίνεται η παταγώδης αποτυχία του β΄ μνημονίου και τής προσπάθειας της τότε κυβέρνησης να πείσει ψευδεπίγραφα ότι υπάρχει success story». Και τόνισε ότι «σήμερα έχουμε ήδη δύο επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, έχουμε μια ουσιαστικότατη αποκλιμάκωση των ομολόγων». Ανέφερε δε ότι η αναταραχή στις διεθνείς αγορές οφείλεται εν πολλοίς στην πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι από τις τοποθετήσεις του προέδρου της ΝΔ, κατάλαβε πως ο κ. Μητσοτάκης ζητά να μην προχωρήσουν προσλήψεις και ενδεχομένως το κατά τη γνώμη του «πλεονάζον προσωπικό» να φύγει, «μπας και μειωθούν λίγο οι φορολογικοί συντελεστές». Ο πρωθυπουργός τόνισε τη διαφωνία του με αυτή τη θέση, υπογραμμίζοντας πως «πιστεύουμε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα πρέπει να έρθει και θα έρθει απ΄ το 2019 και μετά σταδιακά μέσα από τον δημοσιονομικό χώρο που κατακτιέται από τη συνετή πολιτική δημοσιονομική διαχείριση».

«Καλοδεχούμενη» χαρακτήρισε και την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ότι λέει στους επενδυτές να έρθουν. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη σε εκδήλωση του ΣΕΒ που είπε να φέρουν τα χρήματα τους επενδυτές στην Ελλάδα, όταν αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα. «Αν αυτή τη δήλωση σας έχετε την παρρησία να την αφήσετε στην άκρη ως ένα κακό συμβάν και να τοποθετηθείτε εκ νέου για την ανάγκη να επιστρέψουν οι επενδυτές τα χρήματα τους στις τράπεζες, να έρθουν εδώ, να συνεχίσουν αυτή την ανοδική πορεία του 2017 και του 2018, είναι καλοδεχούμενη τοποθέτηση», είπε.

Σε χιουμοριστικό τόνο «κατήγγειλε» την «αδόκιμη επίθεση» που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην κ. Γεννηματά σε σχέση με τον κ. Ψωμιάδη, σχολιάζοντας ότι «ορθώς λέτε ότι ψήφισε στις εκλογές ανάδειξης αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλλά πριν από δέκα μέρες ψήφισε και στις δικές σας εσωκομματικές εκλογές και έκανε και δηλώσεις μάλιστα έξω απ΄ το εκλογικό κέντρο».

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008

Με φραστική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της βίας ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλογίζοντάς του ότι έχει την πολιτική ευθύνη για τη βία και την ανομία που επικρατεί.

«Η βία είναι μία και είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Σας καλώ να πράξετε το αυτονόητο, όχι μόνο να καταδικάσετε τη βία από όπου κι αν προέρχεται, αλλά να το αποδείξετε στην πράξη. Απελευθερώστε τα Εξάρχεια, απελευθερώστε τα κατειλημμένα κτήρια και δώστε τα στους πολίτες και τελειώνετε με τους Ρουβίκωνες». Ο δήμαρχος Τήνου με οκτώ άτομα προσωπικό στο αστυνομικό τμήμα κατάφερε και συνέλαβε τον Ρουβίκωνα. Εσείς δεν θέλετε να το κάνετε, γιατί οι συγγένειες με τον χώρο είναι τέτοιες, που δεν σας το επιτρέπουν… Μωρό που μπουσουλάει, είπε ο κ. Τόσκας, ότι είναι ο Ρουβίκωνας, υποθέτουμε ότι η μαμά θα το βοηθήσει να περπατήσει με στοργή και προδέρμ».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της ΝΔ σημείωσε: «Δεν σας επιτρέπω να αφήσετε το παραμικρό υπονοούμενο ότι η ΝΔ έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιαδήποτε έκφραση βίας».

Κορυφώνοντας την επίθεσή του είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα: «Εσείς κάψατε την Αθήνα, εσείς χαϊδεύατε τους αγανακτισμένους, εσείς προσθέτατε πάντα ένα αλλά, όταν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι δέχονταν επίθεση και δέρναν τους δικούς μας βουλευτές… Μη με κοιτάτε έτσι αμήχανα, έχετε τεράστια ευθύνη για τη βία και την ανομία».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ για το περιστατικό με τον κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και το έκανε για να αποκρύψει την καθολική αποτυχία του στα σοβαρά ζητήματα της οικονομίας.

«Η κυβέρνηση παρουσίασε αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη» είπε ο αρχηγός της ΝΔ

Συνολική κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδομώντας το αφήγημα περί καθαρής εξόδου.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε τις απαραίτητες προυποθέσεις για καθαρή έξοδο, ότι παρουσίασε ένα αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη και κατέληξε ζητώντας εκλογές για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. «Είσαστε αδίστακτοι δημαγωγοί στα λόγια και ανίκανοι στην πράξη» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το παραμύθι περί καθαρής εξόδου είναι το τελευταίο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι ήδη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω η ανάπτυξη για το 2018, ενώ σε όλη την τριετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η σωρευτική ανάπτυξη ήταν πολύ χαμηλότερη από της Κύπρου, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Αντί να βάζετε χρήματα στην οικονομία για να πάρει μπροστά, τραβάτε χρήματα… Το αποτέλεσμα της πολιτικής σας είναι ότι τέσσερις στους δέκα Έλληνες θεωρούν τη φοροδιαφυγή θεμιτή πρακτική. Την ίδια στιγμή καταστρέφετε συνειδητά τη μεσαία τάξη. Το 42% του φόρου εισοδήματος το πληρώνουν όσοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ που είναιτο 3% των φορολογουμένων» είπε χαρακτηριστικά.

Κριτική άσκησε και στο ολιστικό σχέδιο: «Εδώ και αρκετούς μήνες συζητάτε με τους εταίρους στα κρυφά, αυτό που λέτε «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο» της κυβέρνησης. Δεν είναι παρά ένα αόριστο ευχολόγιο με κάποιες σωστές μεταρρυθμίσεις και πολλές ιδεοληπτικές εμμονές… Δεν έχουμε εικόνα αν αυτό είναι δικό σας σχέδιο ή αν έχει ξαναγραφεί από τους εταίρους. Δεν συνιστά όμως έναν χάρτη τολμηρών αλλαγών… Είναι αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη. Δεν λείπει μόνο το όραμα, αλλά και εφαρμοσμένες πολιτικές που θα φέρουν δουλειές, θα βελτιώσουν το εισόδημα και θα παράγουν πλούτο».

Συνεχίζοντας την κριτική του ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Από χρηματοδότηση χωρίς μνημόνιο πήγατε σε μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση. Έχετε ήδη υπογράψει μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου. Στα τέλη Αυγούστου τελειώνει ο ευρωπαϊκός δανεισμός, αλλά παραμένουν τα μέτρα και η αυστηρή εποπτεία… Η έξοδος στις αγορές μετά τη λήξη του μνημονίου μοιάζει με βόλτα σε ναρκοπέδιο… Ο χαμηλόμισθος των 620 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει το 2019 φόρους… Οι κίνδυνοι όμως υπάρχουν και από αυτό που η κυβέρνηση βαπτίζει έξοδο στις αγορές αλλά και από τις ουρές του μνημονίου. Η καθαρή έξοδος είναι το νέο βρώμικο ψέμα… Όταν μία χώρα σταματά να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια, οφείλει να το κάνει με συνθήκες ευνοικές. Εσείς βασίζεστε σε ένα απόθεμα ύψους 18 δισ ευρώ που προήλθε από υπερπλεονάσματα, από συντάξεις που δεν δίνετε, από οφειλές που δεν επιστρέφονται και από δημόσιες επενδύσεις που δεν υλοποιούνται. Την ίδια ώρα παραμένουν αναξιοποίητοι πόροι 28 δισ ευρώ…».

Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο εξόδου από την παρατεταμένη κρίση, χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ που μπορεί να έλθει μόνο από κύμα επενδύσεων και πρέπει να μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές, είπε ο αρχηγός της ΝΔ και συνέχισε: «Ο ΕΝΦΙΑ, που λέγατε ότι θα καταργηθεί με ένα βήμα και ένα άρθρο, θα παραμείνει στο ίδιο ύψος στα 2,6 δισ… Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σοκ εμπιστοσύνης και αποταμίευσης και εφάπαξ συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους».

Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να δημιουργήσει πολλές και καλά αμοιβόμενες δουλειές, ποιος θα βελτιώσει το εισόδημα της μεσαίας τάξης. «Εμείς θέλουμε εγγυημένο εισόδημα στο 1 δισ για 800.000 συμπολίτες. Θέλουμε παιδικούς σταθμούς και ολοήμερα σχολεία για όλους τους πολίτες» είπε.

«Ολόκληρη η χώρα απαιτεί ένα νέο περιβάλλον με μείωση φόρων, με επενδύσεις, με νέες δουλειές, θέλει μία άλλη ατμόσφαιρα από αυτή του ψέματος και του διχασμού. Η ανάπτυξη δεν ανθίζει με εγκληματίες στις γειτονιές και Ρουβίκωνες. Θέλει αίσθημα ασφάλειας για όλους τους πολίτες, γρήγορη και αποτελεσματική διοίκηση και δικαιοσύνη που απονέμεται γρήγορα» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής καταγγέλοντας υπόγειες διαδρομές στο Σκοπιανό. Ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί για το «απαράδεκτο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν»». «Πέστε μας αν το έχετε απορρίψει ή αν το συζητάτε ακόμη μυστικά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του επαναφέροντας το αίτημα για εκλογές. «Οι Έλληνες θα επιλέξουν ποιος θα τους οδηγήσει με σχέδιο και ασφάλεια στην επόμενη ημέρα. Θέλουν ελπίδα. Εκλογές λοιπόν» σημείωσε και απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε: «Εκλογές, κ. Γεννηματά, εμείς τις ζητάμε δύο χρόνια, όπου θα αναμετρηθεί η ασφάλεια η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία, απέναντι στον λαϊκισμό και στα ψέματα. Συμφωνούμε όλοι ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και οι κάλπες είναι κάθαρση. Δώστε την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να πάρει θέση. Ο ελληνικός λαός είναι σοφός και η εμπειρία των οκτώ χρόνων τον έχει κάνει σοφότερο…».

Δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν πάνε μαζί

«Διάλεξαν λάθος στόχο» τόνισε από το βήμα της Βουλήςστην δευτερολογία του ο Κυριάκος Μηταοτάκης αναφερόμενος στις απειλές σε βάρος του από ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα.

Επίσης στην δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι έχει πολύ μεγάλη άνεση να διαστρεβλώνει γεγονότα και δηλώσεις και του κατηγόρησε ότι δείχνει επιλεκτική ανοχή σε αυτές τις ομάδες.

Συγκεκριμένα τόνισε:

«Σας άκουσα στο τέλος να επαναλαμβάνετε το σύνθημα η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω και σκέφτηκα ότι κάτι μου θυμίζει. Είναι το σύνθημα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη του 1993. Σας το λέω γιατί τότε η εκλογή δεν πήγε για εμάς πολύ καλά. Δέχθηκα επώνυμα καταγγελία από στέλεχος Ρουβίκωνα. Για όσο με αφορά μάλλον λάθος στόχο διάλεξαν. Σε εμένα και στην ΝΔ απειλές δεν περνάνε. Το πρόβλημα όμως είναι ότι εσείς κ. Τσίπρα και τις προηγούμενες ημέρες δεν δώσατε την σημασία στις υπόλοιπες αναρτήσεις του Ρουβίκωνα σχετικά με τις επιθέσεις στο ΣτΕ, στον δήμο Τήνου και με τις πορείες στις πρεσβείες.

Ο κ. Καλαϊτζίδης έγραψε ότι το ισόγειο του ΣτΕ ισοπεδώθηκε και δώσαμε ένα μήνυμα στα λαμόγια δικαστές. Πώς είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτές τέτοιες αναρτήσεις. Επώνυμα τα λένε και το έρώτημα είναι τι κάνετε; Εχετε ποτέ συλλάβει καποιον από αυτούς τυς κυρίους. Όταν μπήκαν στην Βουλή τους δώσαμε και τα περιπολικά για να πάνε σπίτια τους. Δείχνετε επιλεκτική ανοχή σε αυτές τις ομάδες. Δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν πάνε μαζί και πρέπει να επιλέξετε ποιον θα προστατέψετε

Εχετε πολύ μεγάλη άνεση να διαστρεβλώνετε γεγονότα και δηλώσεις. Αναφερθήκατε στο γεγονός ότι εμείς καταδικάσαμε την επίθεση χωρίς να πούμε ποιοι την έκαναν. Θέλοντας να έχουμε πολιτική ίσων αποστάσεων. Σας διαβάζω την ανακοίνωσή μας που λέει ότι οι δράστες της σημερινής φασιστικής επίθεσης πατριδοκάπηλων πρέπει να συλληφθούν. Ή δεν σας ενημερώνουν σωστά οι συνεργάτες σας ή ψεύδεστε.

Οσο για την προσπάθεια σας να πείτε ότι η ΝΔ έχει συγγένεια με την Χρυσή Αυγή, κοιτάξτε, εσείς μαζί με την Χρυσή Αυγή ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση. Εσείς με την χρυσή αυγή προσπαθήσατε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο. Για κοιτάξτε λίγο προς τον συγκυβερνήτη σας.

Συγκυβερνάτε με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ που λετε ότι είναι μετριοπαθές κέντρο. Δεν σοβαρευόμαστε λίγο; Μήπως κάτι δεν πάει καλά στην συγκυβέρνηση; Ο κ. Καμένος έχει να εμφανιστεί κανά δίμηνο στην αίθουσα και δεν φαίνεται εξαιρετικά πρόθυμος. Το μόνο που σας ενώνει είναι ο εθνολαϊκισμός και η καρέκλα. Αυτά τα περι εκλεκτικής συγγένειας ΝΔ και Χρυσής Αυγής αφήστε τα. Αναφορικά με τον κ. Ψωμιάδη ρωτάτε λάθος άνθρωπο. Ρωτήστε την κυρία Γεννηματά καθώς στις τελευταίες εκλογές ψήφισε ΚΙΝΑΛ.

Για το Σκοπιανό μας είπατε ότι διαπραγματεύεστε και ότι είναι επιτυχία ότι οι σκοπιανοί φαίνεται να υιοθετούν όσα εμείς επιβάλαμε ως εθνική γραμμή. Όμως είδατε το τυρί και όχι την φάκα. Το πρόβλημα της ονομασίας του Ιλιντεν είναι ότι το ίδιο το όνομα αποτελεί σύμβολο αλυτρωτικών προθέσεων της χώρας. Σας ρώτησα αν απορρίψατε το όνομα και δεν απαντήσατε. Εικάζω ότι το ζήτημα αυτό είναι ακόμα στο τραπέζι. Απαντήστε αν το όνομα εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Προσέξετε όταν διαπραγματεύεστε μόνος σας και βράδυ γιατί τίποτα καλό δεν έχει προκύψει».

Γεννηματά: Ζητώ εκλογές, στέρεψε το αφήγημα Τσίπρα

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από τη Βουλής η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών, σχετικά με το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.

«Το πολιτικό σας αφήγημα στέρεψε. Η ελπίδα δεν ήρθε ποτέ» τόνισε η κ. Γεννηματά η οποία επανέλαβε το αίτημά της για εκλογές: «Ζητάω εκλογές γιατί το επόμενο διάστημα θα έρθουν αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου. Η έξοδος από το μνημόνιο Τσίπρα οδηγεί σε νέο πρόγραμμα. Ζητώ εκλογές όχι μόνο γιατί διαλύσατε το σήμερα, αλλά γιατί υποθηκεύετε και το αύριο. Η κυβέρνηση σας δεν έχει νομιμοποίηση να συμφωνήσει το μέλλον του τόπου».

«Το χάσμα που χωρίζει την κυβέρνηση από την κοινωνία, κάθε μέρα μεγαλώνει. Ζητώ εκλογές γιατί η κυβέρνησή σας αποδεικνύεται ανίκανη και επικίνδυνη. Κατηγορώ την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γιατί έπληξαν τα λαϊκά συμφέροντα στο όνομα της προάσπισής τους» επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δείχνει «προκλητική ανοχή στη βία και την ανομία».

Παράλληλα η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι τη προβληματίζει και η στάση της ΝΔ. «Παρακολουθεί την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται και δίνει ραντεβού τον Σεπτέμβριο. Αφήνετε, κύριοι της ΝΔ, τον κ.Τσίπρα να καθορίσει εν λευκώ τις εξελίξεις» τόνισε.

eleftherostypos.gr