Σπυράκη για οκτώ: Η Κυβέρνηση φέρεται τυχοδιωκτικά
02/01/2018 16:44
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σπυράκη για οκτώ: Η Κυβέρνηση φέρεται τυχοδιωκτικά

Για τυχοδιωκτική συμπεριφορά σε μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση, αυτή της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, εγκαλεί και πάλι η Ν.Δ την Κυβέρνηση.

Με δήλωση της εκπροσώπου της, Μαρίας Σπυράκη, η Πειραιώς, υπενθυμίζει πως :"Η Κυβέρνηση, εδώ και εβδομάδες, δεν διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Ερντογάν, ότι ο κ.Τσίπρας υποσχέθηκε να δρομολογήσει την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.Οι οκτώ αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες. Το αποφάσισε αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος".

Η διαδικασία για την παροχή ασύλου στους αξιωματικούς δεν έχει τελεσιδικήσει, συνεχίζει στην δήλωσή της η ίδια, αλλά η Κυβέρνηση δίνει δείγμα γραφής των διαθέσεών της.

"Η Κυβέρνηση συμπεριφέρεται τυχοδιωκτικά σε μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση, παραβλέποντας ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και μέλος της Ε.Ε.".

Τζανακόπουλος: Να ακούσει τη θέση της Κυβέρνησης

Στις αιτιάσεις της κ. Σπυράκη, απάντησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μέσω ανάρτησής του στα social media

"Η κα Σπυράκη δεν άκουσε την τοποθέτηση της κυβέρνησης. Η κα Σπυράκη να ακούσει την τοποθέτηση της κυβέρνησης. Η κα Σπυράκη αφού ακούσει την τοποθέτηση της κυβέρνησης να ξαναγράψει τη δήλωσή της", ανέφερε δηκτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σενάριο έμμεσης έκδοσης των 8 στρατιωτικών στην Τουρκία "βλέπει" ο Λοβέρδος

Για σενάριο η Ελλάδα να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς σε τρίτη χώρα και από εκεί να καταλήξουν στην Τουρκία έκανε λόγο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Σημείωσε πως αυτή μπορεί να είναι η λύση που συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο. Ο κ. Ερντογάν έχει επανειλημμένα ζητήσει την έκδοση των στρατιωτικών καθώς θεωρούνται ύποπτο για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η απευθείας έκδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία έχει απαγορευθεί με τελεσίδικη απόφαση του Άρειου Πάγου λόγω φόβων ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και ανθρώπινη μεταχείριση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει πως οι οκτώ δεν πρόκειται να εκδοθούν στην Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι άσυλο και έκδοση είναι διαφορετικές διαδικασίες. Ωστόσο, ο κ. Λοβέρδος αντέτεινε πως το άσυλο θα ήταν η λογική λύση με δεδομένο ότι ο Άρειος Πάγος απαγόρευσε την έκδοση των αξιωματικών, προσθέτοντας με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα πει τι πρόκειται να κάνει με τους οκτώ.

Υπενθυμίζεται ότι θετική εισήγηση για χορήγηση ασύλου υπάρχει μόνο για έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς, όμως την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση προσέβαλε την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, οδηγώντας την στο Διοικητικό Εφετείο. Είχαν προηγηθεί επιθετικές τοποθετήσεις από την πλευρά της Άγκυρας.

Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για "δουλικά σπουδή" της κυβέρνησης να προσβάλει την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου για την χορήγηση ασύλου στον τούρκο αξιωματικό. Σημείωσε δε ότι, σύμφωνα με δικέ του πληροφορίες, η έφεση έγινε σε αστυνομικό τμήμα.

Πηγή:capital.gr