Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν έχει αποκλειστικότητα του όρου Μακεδονία
15/01/2018 12:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν έχει αποκλειστικότητα του όρου Μακεδονία

Στις προσεχείς διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη υπό τον Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίωναναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα πρόταση για το θέμα αλλά ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η ΠΓΔΜ έχουν ενθαρρύνει τον Μάθιου Νίμιτς να παρουσιάσει ένα αρχικό πλαίσιο που θα αποτελέσει οδηγό για την απαραίτητη πρόοδο.

Όπως είπε μιλώντας στον σταθμό TV21 «είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να προχωρήσει σε διάκριση της "Μακεδονίας" και της εδαφικής περιοχής Μακεδονία. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να μπει ένα τέλος σε κάθε αμφιβολία σχετικά με τα θέματα ταυτότητας. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να γίνει αυτό κατανοητό».

Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ η Μακεδονία δεν μπορεί να ανήκει μόνο στην Ελλάδα ή την ΠΓΔΜ γιατί η γεωγραφική περιοχή είναι ευρύτερη.

«Υπό αυτή την έννοια πιστεύω ότι η πραγματική απάντηση στα περί αλυτρωτισμού είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας. Και οι δύο πλευρές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο αυτό, το όνομα και τα παράγωγα σε διαφορετικό πλαίσιο. Η αρχή της μη αποκλειστικότητας είναι η έλλειψη του δικαιώματος να έχουμε αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία, σαν Μακεδονία».

protothema.gr