Σέρνεται... η ΝΔ
12/06/2016 09:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σέρνεται... η ΝΔ

Όπως γνωρίζουμε καλά, οι δημοσκοπήσεις είναι η εικόνα της στιγμής και διαβάζονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ίσως η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η καθημερινή επαφή με τον κόσμο. Τι λένε στους χώρους εργασίας, στα καφενεία και τις καφετέριες ή ακόμη και στα social media.

Η δημοσκόπηση της «Κάπα Research» μπορεί λοιπόν να διαβαστεί με πολλούς τρόπους και από το Μαξίμου και από την Συγγρού.

Για παράδειγμα στην κυβέρνηση θα πρέπει να είναι δυσαρεστημένοι διότι παγιώνεται η δεύτερη θέση. Κι αυτό συμβαίνει μόλις 8 μήνες από τη νίκη τους στις εκλογές. Είναι μοναδικό φαινόμενο αυτό αφού και ο Γ. Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ πέρασαν δύο χρόνια για να χάσει την πρώτη θέση.

Θα πρέπει να ανησυχούν επίσης γιατί το «αστέρι» τους ο Τσίπρας παγιώνεται στη δεύτερη θέση ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Να θυμίσουμε ότι ο Σαμαράς έχανε τις εκλογές πέρυσι τον Ιανουάριο αλλά παρέμενε πρώτος ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Για να μην πούμε ότι αν το συγκρίνουν και σήμερα με τον Τσίπρα πάλι θα του… ρίξει στ’ αυτιά.

Θα πρέπει να χαίρονται όμως γιατί δεν έχουν καταρρεύσει. Κανονικά θα έπρεπε να είναι 20 μονάδες κάτω. Κανονικά με τα εγκλήματα που έχουν κάνει θα έπρεπε να είναι στο 4%, εκεί όπου ανήκουν δηλαδή.

Και πάμε στη ΝΔ η οποία θα πρέπει να σκεφτεί καλά που πάει και τι κάνει. Έχει πολύ δουλειά μπροστά του ο Κυριάκος αν θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Το καλό είναι ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα βρίσκεται στην πρώτη θέση των επιλογών για νέα κυβέρνηση.

Το κακό είναι ότι δεν κερδίζει όσο πρέπει από την «βύθιση» του ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνει η ΝΔ να μην έχει τη δυναμική να κερδίσει άνετα ή και να πάρει αυτοδυναμία. Δείχνει ο Μητσοτάκης να σέρνεται, να μην μπορεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι είναι η εναλλακτική λύση που ζητά. Με μια κυβέρνηση που καταρρέει καθημερινά, που ο λαός πλέον έχει καταλάβει την απάτη του, θα έπρεπε η αξιωματική αντιπολίτευση να «σαρώνει». Και με τη δυναμική αυτή να πιέζει ακόμη περισσότερο τον Τσίπρα.

Είναι φανερό ότι ο κόσμος δεν δίνει ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στον Μητσοτάκη γιατί εκτιμά ότι και αυτός θα είναι μια από τα ίδια. Δεν πιστεύει δηλαδή ο λαός ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στη ζωή του με τη ΝΔ. Άλλωστε, στη Συγγρού δεν έχουν παρουσιάσει κάποιο αξιόπιστο πρόγραμμα, ο κόσμος δεν γνωρίζει π.χ. τι σημαίνει περικοπές δημοσίων δαπανών. Δεν ξέρει πώς η ΝΔ θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή που κανένας δεν έκανε μέχρι τώρα. Επίσης αγνοεί τις ξεκάθαρες θέσεις της ΝΔ για το προσφυγικό ενώ δεν έχει πλήρη εικόνα για τα εθνικά θέματα. Το κυριότερο, ο πολίτης πιστεύει ότι τελικά δεν υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων.

Κι εδώ είναι το πρόβλημα για τον Μητσοτάκη. Το έχουμε ξαναγράψει: Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνει προς την κεντροδεξιά, όσο περνά η αριστερά τα «δεξιά» μέτρα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, το Ελληνικό, οι νέοι φόροι, οι περικοπές, γενικώς τα Μνημόνια, τόσο η ΝΔ δεν έχει κάτι να «αφηγηθεί». Με λίγα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει… Νέα Δημοκρατία καθώς πολλά από τα μέτρα που πήρε θα τα έπαιρνε και η ΝΔ. Τώρα αν στην κυβέρνηση υπάρχει και μια ντουζίνα ημίτρελοι ή κλαψιάρηδες ο κόσμος το εκλαμβάνει μάλλον ως… θεατρική παράσταση με κωμικούς.

Αν στήσει κανείς αυτί και ακούσει τις συζητήσεις που γίνονται θα καταλάβει ότι ο κόσμος έχει παγιώσει μια αντίληψη που λέει ότι «όλοι είναι ίδιοι». Γι’ αυτό και δεν δίνει τη δυναμική που χρειάζεται η ΝΔ. Γι’ αυτό και δε ζητά εκλογές, αντιθέτως είναι αρνητικός ο κόσμος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπάρχει κι ένα επίσης ενδιαφέρον εύρημα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση από το συνολικό ποσοστό του 32,4%, η πλειονότητα (36,9%) δηλώνει ότι οι απόψεις της κλίνουν προς το Κέντρο, το 32,2% ότι κλίνει προς την Αριστερά και το 32,4% προς τη Δεξιά. Υπάρχει και ένα ανένταχτο 18,7%. Τι θα καθορίσει τη στάση του; Η πορεία της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, απαντά το 37,6%, η πορεία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλώνει το 12,1%. Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά αφορούν μόνο το 10,9%. Κάτι άλλο αναζητεί το 25,7%».

Φαίνεται λοιπόν ότι ο κόσμος ακόμη ψάχνεται, ειδικά οι λεγόμενοι κεντρώοι που άλλοτε μετακινούνται προς τα δεξιά κι άλλοτε αριστερότερα αφού δεν υπάρχει πλέον ένα κόμμα που κυριαρχεί στο κέντρο.

Αν θέλει η ΝΔ να ηγεμονεύσει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας πρέπει το ταχύτερο να δείξει το δικό της «αφήγημα». Να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό για το τι τον περιμένει, να δώσει προτάσεις – τομές για τη χώρα, για το Σύνταγμα, για την κοινωνία. Να βγάλει από πάνω της τα παλιά «αποφόρια» που βγαίνουν από εδώ κι από εκεί και εκπροσωπούν τη ΝΔ. Να μας συγχωρέσουν όλοι τους, αλλά δεν μπορεί ένα σύγχρονο κόμμα να εκπροσωπείται στα κανάλια από την Ντόρα, τον Γιακουμάτο ή τον Τζαβάρα ή ακόμη και τον Άδωνι. Και δεν μπορεί να βλέπει ο κόσμος την… εναλλακτική λύση και ταυτόχρονα να ακούει ότι ο Καραμανλής σαμποτάρει τον Κυριάκο, ότι άλλοι είναι δυσαρεστημένοι με την «φλώρικη» αντιπολίτευση κι όταν ο Μητσοτάκης γίνεται πιο σκληρός να τον κατηγορούν ότι δεν είναι ευγενικός.

Αυτά είναι εγκληματικά λάθη τα οποία θα τα πληρώσει η ΝΔ όταν στην κάλπη ο κόσμος δεν θα της δώσει καθαρή εντολή αλλά την αναγκάσει να συγκυβερνήσει με τους καταστροφείς της χώρας.