«Ρουκέτες» Δρίτσα στο λιμάνι: Δεν τέλειωσε η πώληση του ΟΛΠ - Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι κυβέρνηση - Αιχμές για παραίτησή του
10/04/2016 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ρουκέτες» Δρίτσα στο λιμάνι: Δεν τέλειωσε η πώληση του ΟΛΠ - Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι κυβέρνηση - Αιχμές για παραίτησή του

«Δεν τέλειωσε η διαδικασία για την πώληση του ΟΛΠ» διαμήνυσε την Κυριακή ο Θοδωρής Δρίτσας, λίγα 24ωρα μετά υπογραφή της συμφωνίας με την Cosco, ανοίγοντας νέο μέτωπο στην κυβέρνηση.

«Έχουμε μπροστά μας δρόμο μέχρι τη μεταβίβαση των μετοχών τον Ιούνιο, τη διαβούλευση για την τελική συμφωνία και την κύρωση στη Βουλή» δήλωσε με νόημα στο Mega ο υπουργός Ναυτιλίας.

Προς τούτο, επικαλέστηκε και σειρά νομικών διαδικασιών, ενώ δήλωσε ότι ετοιμάζονται ρυθμίσεις όπως η Δημόσια Αρχή Λιμένα Πειραιά που εκτιμάται ότι δημιουργεί νέο «κρατικό» ΟΛΠ.
Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ακόμη ότι «η πώληση του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, όχι για την ανάπτυξη του λιμένα» παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του πρωθυπουργού την Παρασκευή, ενώ επιτέθηκε με δριμύτητα στο ΤΑΙΠΕΔ.

Κράτος εν κράτει
«Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Είναι παράλληλη εξουσία στην αιρετή εξουσία του ελληνικού λαού. Πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο το κομμάτι της απαράδεκτης λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Κάνει αξιοποίηση ή ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας το ΤΑΙΠΕΔ; Είναι επινόηση των δανειστών το ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι κυβέρνηση» πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας.
«Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ο Πιτσιόρλας, είναι οργανισμός που ελέγχεται πλήρως από δανειστές, τραπεζικούς και επιχειρηματικούς οργανισμούς και λειτουργεί βάσει κανόνων που θέλουμε να αλλάξουμε» ξεκαθάρισε.
«Ή έπρεπε φύγουμε, ή να μείνουμε και να παλέψουμε... άλλαξε σε πολλά σημεία η συμφωνία που έφερε το ΤΑΙΠΕΔ, δεν εξαιρούσε ούτε καν την ακτογραμμή των λιπασμάτων που ήταν διακήρυξη του πρωθυπουργού, χρειάστηκε και αγώνας δικός μου για να εξαιρεθεί η ακτογραμμή» τόνισε.

Αντίθετος

Ο υπουργός αμφισβήτησε και τα λεγόμενα του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του λιμένα μετά τις επενδύσεις της Cosco, λέγοντας ότι η ανταγωνιστικότητα θα ενισχυόταν έτσι κι αλλιώς, αλλά και τα λεγόμενά του για 2.000 θέσεις εργασίας λόγω της παρουσίας της κινεζικής εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα αποτελούν υπεργολαβίες.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «είναι ορθολογικό να λέτε να φεύγαμε επειδή δεν συμφωνούμε, (με τις ιδιωτικοποιήσεις) αλλά δεν είναι

ορθολογικοί οι καιροί μας». «Καθημερινά συγκρουόμαστε με τον εαυτό μας για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις... Έμεινα ως μέλος της κυβέρνησης για να βελτιώσω τη συμφωνία» διευκρίνισε ο Θοδωρής Δρίτσας.
«Δέχτηκα ακόμη και την προσωπική αυτοακύρωση για να μείνει ανοικτός ο δρόμος για την κυβέρνηση» πρόσθεσε δε ο υπουργός. «Δίνουμε μάχες καθημερινά με τον εαυτό μας και με την ιστορία μας» συμπλήρωσε.
«Δεν έχουμε δεσμευτεί για έσοδα 50 δισεκ. ευρώ από νέες ιδιωτικοποιήσεις» για το νέο Ταμείο επέμεινε, ενώ πρόσθεσε ότι «κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρούν να βάλουν στο τραπέζι 26 ιδιωτικοποιήσεις αντί για τις 9 της συμφωνίας».

Και παραίτηση;
Ο υπουργός άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που το «διάδοχο» Ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ έχει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες. «Αν τεθεί θέμα νέου Ταμείου με μεγαλύτερες εξουσίες του ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσω τη θέση μου» δήλωσε.
«Η αστυνομία κινήθηκε μόνη της για να χτυπήσει τους λιμενεργάτες, καταδικάζω όσα έγιναν στο Ζάππειο (κατά την υπογραφή της συμφωνίας» ανέφερε ακόμη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπήρχε σχετική εντολή από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. «Δεν ενημερώθηκε έγκαιρα ο Τόσκας, οι αρχές λειτούργησαν αυτόνομα. Να αναζητηθούν ευθύνες. Ήταν λάθος που τους εμπόδισαν... Καταδικάζω απερίφραστα την απαγόρευση να προχωρήσουν οι λιμενεργάτες στο χώρο του Ζαππείου» παρατήρησε.
Σε ό,τι αφορά τους περίπου 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά δήλωσε ότι πριν το Πάσχα θα φύγουν.

Ανασκευάζει ο Θ. Δρίτσας για το θέμα του ΟΛΠ μετά τις αντιδράσεις

Ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει «κατασκευές εμφανούς σκοπιμότητας και εφήμερης αντοχής» τις ερμηνείες στα δημοσιεύματα που θέλουν να τον εμφανίσουν ότι κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από τον πρωθυπουργό, εξέδωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, μετά τις αντιδράσεις που πρκάλεσαν οι πρωινές δηλώσεις του για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

«Στην τηλεοπτική συμμετοχή μου στο MEGA σήμερα το πρωί, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, προσπάθησα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με την απαιτούμενη σοβαρότητα και ειλικρίνεια να εξηγήσω την πορεία των χειρισμών της κυβέρνησης αναφορικά με την πώληση των μετοχών του ΟΛΠ» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, προσθέτοντας ότι ερμηνείες σε διάφορα δημοσιεύματα που θέλουν να τον εμφανίσουν ότι κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό είναι «κατασκευές εμφανούς σκοπιμότητας και εφήμερης αντοχής».

Ο υπουργός υπογραμμίζει επίσης ότι κάθε συμμετοχή του σε τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή τον υποχρεώνει πρωτίστως να ενημερώνει υπεύθυνα όσους τις παρακολουθούν και αυτό έκανε. Συμπληρώνει επίσης ότι η αναγγελθείσα για την Τρίτη συνέντευξη τύπου καθόλου δεν συνδέεται με τα παραπάνω, αφού είχε προαποφασισθεί από την Παρασκευή.

Πηγή:imerisia.gr