Reuters: Η στρατηγική του Τσίπρα για επανεκλογή δεν αποδίδει
11/02/2019 13:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Reuters: Η στρατηγική του Τσίπρα για επανεκλογή δεν αποδίδει

Η στρατηγική του Έλληνα πρωθυπουργού να πετύχει την επανεκλογή του, φαίνεται ότι δεν αποδίδει, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Όπως επισημαίνει, ο Αλέξης Τσίπρας εφαρμόζει την στρατηγική επανεκλογής του τους τελευταίους έξι μήνες, βγάζοντας την Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης και επιλύοντας μια διαμάχη δεκαετιών με τη γειτονική ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, η στρατηγική αυτή δεν φαίνεται να αποδίδει. Καθώς οι εκλογές, σύμφωνα με το Reuters, απέχουν λίγους μόνο μήνες (οκτώ), το κόμμα του, ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Και αυτό παρά τα δύο projects που έχει υπογράψει από το περασμένο καλοκαίρι, και που αποτελούν στοιχείο ότι η οικονομία βγαίνει από την ύφεση, σχολιάζει το Reuters.

Πηγές κοντά στον πρωθυπουργό τις οποίες επικαλείται το Reuters, αναφέρουν πως η στρατηγική του τώρα μόλις φτάνει στο σημείο όπου η κυβέρνησή του μπορεί να εκπληρώσει κάποιες προεκλογικές υποσχέσεις και να αντισταθμίσει εν μέρει τον "πόνο" που προκάλεσε το πρόγραμμα διάσωσης, ένα σχέδιο που ο ίδιος αναφέρει πως στόχο έχει την "δίκαιη ανάπτυξη".

Ο Α. Τσίπρας έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, και θέλει επίσης να παρατείνει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά με μεγάλες αφίξεις μεταναστών, και να καταστήσει πιο εύκολο για τους ανθρώπους να αποπληρώσουν τις οφειλές προς ταμεία και προς τράπεζες, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.

Επίσης, ο Α. Τσίπρας σκοπεύει να προσλάβει χιλιάδες υπαλλήλους στο δημόσιο τομέα μέχρι το 2020 καθώς και να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 12 μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση σχεδιάσει να μειώσει αυτή τη διαφορά πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι ίσως επιλέξει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές εάν το χάσμα συνεχίσει να διευρύνεται, αν και έχει επανειλημμένως αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Η θητεία του λήγει τον Οκτώβριο.

"Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Στόχος είναι να συρρικνώσουμε τη διαφορά στις ευρωεκλογές και να μπορέσουμε να κερδίσουμε τις εθνικές εκλογές αργότερα φέτος", ανέφερε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σε ό,τι αφορά στο όνομα της ΠΓΔΜ, η συμφωνία των Πρεσπών αποδείχθηκε μη δημοφιλής για τον Α. Τσίπρα στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με το Reuters, ωστόσο φαίνεται ότι με τη συμφωνία αυτή φαίνεται να έχει κερδίσει τον σεβασμό της ΕΕ.

"Το ερώτημα τώρα είναι εάν ο Α. Τσίπρας έχει δημιουργήσει αρκετό goodwill με τους εταίρους στην ΕΕ για να χαλαρώσει περαιτέρω τις πιέσεις στους πολίτες. Παρά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, η Αθήνα έχει συμφωνήσει σε υψηλά πλεονάσματα.

Οι πιστωτές της παρακολουθούν επίσης την πρόοδό της για να αποφασίσουν εάν θα εκταμιεύσουν εκατ. ευρώ σε κέρδη από τα ομόλογα", τονίζει το Reuters.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης ωστόσο επισημαίνουν πως αν και η Ελλάδα αναμένεται να υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους φέτος, η πρόοδός της αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις είναι χαμηλή.

Το πρακτορείο αναφέρει μάλιστα ότι στο EWG που ακολούθησε της απόφασης Α. Τσίπρα για την αύξηση του κατώτατου μισθού, οι αντιδράσεις στην απόφαση ήταν "ψυχρές". "Η ατμόσφαιρα δεν ήταν πολύ θετική", αναφέρει αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ο ίδιος σημειώνει στο Reuters ότι "η Ελλάδα υστερεί σε πολλούς τομείς. Το γενικότερο πολιτικό αίσθημα είναι βεβαίως θετικό για τον Α. Τσίπρα και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, αλλά αυτό δεν είναι οι αγορές, δεν μπορείς να αλλάξεις το ένα με το άλλο".

Άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε πως μια έκθεση προόδου των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, "δεν φαινόταν καλή".

Μια αρνητική έκθεση της ΕΕ θα μπορούσε να ταρακουνήσει τις αγορές –αποσταθεροποιώντας άλλη μία πτυχή της στρατηγικής του Τσίπρα: την ανάγκη για ηρεμία στις αγορές.

"Υπάρχει μια λεπτή γραμμή την οποία η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα διασχίσει. Οι αγορές καταλαβαίνουν ότι είναι προεκλογική περίοδος αλλά η Αθήνα πρέπει να οικοδομήσει μια φήμη μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα διάσωσης", αναφέρει ο Diego Iscaro της IHS Markit.

Πηγή: capital.gr