Προτού να είναι αργά...
23/07/2018 20:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προτού να είναι αργά...

Ίσως τελικά κάναμε λάθος στο προηγούμενο άρθρο για τον… Έλληνα Κίσινγκερ, τον Νίκο Κοτζιά. Δεν φταίει μόνο αυτός για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Κάποιος τον διόρισε εκεί. Κάποιος χαράσσει μαζί του τη γραμμή που πρέπει.

Εκτός κι αν ο πρωθυπουργός της χώρας μας δεν κυβερνά αλλά κυβερνά ο Κοτζιάς. Κάνει ό,τι θέλει και μετά του τραβάνε το αυτί αλλά αυτός κάνει ξανά ό,τι γουστάρει.

Η σειρά συνεντεύξεων και παρεμβάσεων που κάνει αυτές τις ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών δεν δείχνουν τη δική του γύμνια, δείχνουν τη γύμνια της χώρας μας. Έχει ξεμείνει από σοβαρούς διπλωμάτες, από πατριώτες πραγματικούς κι όχι από αιθεροβάμονες που το παίζουν έξυπνοι αλλά είναι εξυπνάκηδες.

Όμως, αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι σε κρίσιμα εθνικά θέματα δεν υπάρχει μια ενιαία, σταθερή σχέση. Και κυρίως ο διχασμός που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη χώρα.

Δείτε τι είπε ο Κοτζιάς: Προσκυνημένοι όσοι το παίζουν πατριώτες, είπε.

Δείτε τι λένε για όσους κατεβαίνουν στα συλλαλητήρια. Ακροδεξιοί είναι σύμφωνα με την κυβέρνηση. Είναι ξεπουλημένοι, έχουν πάρει λεφτά, έχουν εκβιαστεί από τους Ρώσους και άλλα τέτοια. Μέχρι και οι Ρουβίκωνες βαφτίστηκαν ακροδεξιοί και πράκτορες των Ρώσων.

Και το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής; Ένα πραγματικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που είναι; Δεν κινδυνεύουμε από κανέναν; Δεν μας απειλούν από Βορρά και Ανατολή; Δεν χρειαζόμαστε ανθρώπους σοβαρούς που θα πουν τη γνώμη τους; Τι είναι η εξωτερική πολιτική;

Onemanshowγια τον Κοτζιά ή για τον Τσίπρα; Και να φέρνουν αποτελέσματα όπως τη συμφωνία των Πρεσπών; Για φανταστείτε αυτούς τους δύο να διαπραγματεύονται τη συνθήκη των Σεβρών ή της Λωζάνης ή ακόμη και την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα μείνει στην ιστορία για πολλά αρνητικά. Στην οικονομία, στην κοινωνία, στην απαξίωση των θεσμών, στην υποβάθμιση του δημόσιου λόγου, σ’ αυτόν τον κουτσαβακισμό που κυριαρχεί παντού.

Στην εξωτερική πολιτική, όμως, θα γράψει τη χειρότερη αρνητική ιστορία που θα μπορούσε. Έχει δημιουργήσει τετελεσμένα, έχει ανοίξει θέματα που ούτε καν γνώριζε, πόσο μάλλον να διαχειριστεί, έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη, μας έχει κάνει να αισθανόμαστε προδομένοι.

Όχι, δεν λέμε για νέο Γουδή και άλλα τέτοια. Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει η καταστροφή. Προτού να είναι αργά.