Προθεσμία για τις 30 Μαΐου πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος
03/05/2019 12:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προθεσμία για τις 30 Μαΐου πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Προθεσμία για τις 30 Μαΐου 2019 έλαβε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει κληθεί ως ύποπτος για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας άνω των 200.000 ευρώ, σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Ο υπουργός, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του, Άγγελο Καραχάλιο, ζήτησε από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη προθεσμία για μετά τις ευρωεκλογές

Το Capital.gr νωρίτερα μετέδιδε τα εξής: Προθεσμία, ευλόγως, για μετά τις εκλογές αναμένεται να ζητήσει σήμερα από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, δια του νομικού εκπροσώπου του, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει κληθεί ως ύποπτος για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας άνω των 200.000 ευρώ, σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Η σημερινή διαδικασία είναι τυπική γι' αυτό και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εμφανιστεί ενώπιον της εισαγγελέα ο ίδιος ο πρώην υπουργός, αλλά θα εκπροσωπηθεί από έτερο δικηγόρο, τον Άγγελο Καραχάλιο, προκειμένου να ζητηθεί η προθεσμία και να ληφθούν πλήρη αντίγραφα της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί. Το χρονικό εύρος της προθεσμίας αναμένεται να είναι μεγάλο δεδομένου πως επίκεινται οι ευρωεκλογές και ήδη τρέχουμε την τελική ευθεία προς αυτές.

Το διαβιβαστικό

Ο κ. Λοβέρδος είχε σε όλους τους τόνους αρνηθεί κάθε υπόνοια έκνομης δραστηριότητας και μάλιστα είχε ζητήσει ο ίδιος να αρθεί η ασυλία του προκειμένου να εμφανιστεί στην Δικαιοσύνη. Είχε κάνει όμως λόγο για ξεκάθαρη σκευωρία και είχε μιλήσει για "εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου".

Η κλήση στον κ. Λοβέρδο αφορά, την κοστολόγηση τεσσάρων φαρμάκων της Νovartis κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός υγείας από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012, με τον κ. Λοβέρδο να φέρεται ως εμπλεκόμενος σε ερευνώμενο αδίκημα δωροδοκίας μαζί με εταιρείες συμβούλων και διαφημιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό που απέστειλαν πριν λίγες ημέρες στη Βουλή, τα σκευάσματα αυτά ήταν:

– Το TASIGNA 200 mg X112, εισήχθη το 2011 τρεις φορές στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με χοντρική τιμή που κυμαινόταν από 4.092 έως 4.210 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή που θα λάμβανε στην Ελλάδα με βάση τις τιμές των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών (ν.3790/2009) θα έπρεπε να ανέρχεται σε 3.362 ευρώ.

– Το φαρμακευτικό σκεύασμα TASIGNA CAPS HARD 112X150mg. Αν και δεν συμπεριελήφθη στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του Απριλίου του 2012, ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αποφάσισε να αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με την ένδειξη "ορθή επανακοινοποίηση" στο οποίο υπήρχε το συγκεκριμένο σκεύασμα με χονδρική τιμή 3.753 ευρώ

– Το φαρμακευτικό σκεύασμα GILENYA 0,5 mg Bt x 28, για το οποίο περιγράφονται ανατιμολογήσεις που κατέληξαν το 2012 σε χονδρική τιμή 1.920 ευρώ, αν και η τιμή με βάση τον ισχύοντα τότε νόμο έπρεπε να ανέρχεται σε 1.785 ευρώ με αποτέλεσμα να ωφεληθεί η εταιρεία.

Επίσης, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το υπουργείο Υγείας τον Απρίλιο του 2012, δεν εξέδωσε απόφαση για την έγκριση της χρήσης φθηνότερου και ανταγωνιστικού φαρμακευτικού προϊόντος (σσ το AVASTIN της εταιρείας ROCHE) σε σχέση με το φαρμακευτικό προϊόν της εταιρείας Novartis (LUCENTIS) για την πάθηση της ωχράς κηλίδας, το οποίο ήταν ακριβότερο, παράλειψη που ωφέλησε την εταιρεία Novartis.

Τη Δευτέρα ο Μ.Σαλμάς

Την ίδια ώρα, στην Εισαγγελία Διαφθοράς επεστράφη από τη Βουλή και η δικογραφία με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην Υπουργό Μάριο Σαλμά σχετικά με την υπόθεση των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων και την ενδεχόμενη ζημία του ΕΟΠΥΥ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μετά το πράσινο φως από τη Βουλή για την άρση ασυλίας του Μάριου Σαλμά (την οποία ζήτησε και ο ίδιος) εστάλη η κλήση του για παροχή εξηγήσεων την ερχόμενη Δευτέρα.

Η υπόθεση αφορά σε ζημιά του ΕΟΠΥΥ από "υπερκοστολογημένα" παραπεμπτικά για αρθροσκοπήσεις. Συνολικά ελέγχθηκαν περί τα 543 παραπεμπτικά προς τον ΕΟΠΥΥ τα οποία είτε ήταν χωρίς υπογραφή ασφαλισμένου η δεν είχαν σφραγίδα από τον πάροχο υγείας.

Κατά το διάστημα από το καλοκαίρι ( Ιούλιος) του 2015 ως και το τέλος Αυγούστου του 2016 πληρώθηκαν 554.458 ευρώ για παραστατικά, πολλά από τα οποία κατά την έρευνα δεν ήταν νομότυπα. Τα ερευνόμενα αδικήματα είναι το κακούργημα της απιστίας και της απάτης κατά μόνας, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση για ζημία άνω του ποσού των 150.000 ευρώ που έβλαψε το Δημόσιο.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η προκαταρκτική εξέταση για τους αρμοδίους του ΕΟΠΥΥ (διοικητές, προϊσταμένους υπηρεσιών, επιληφθέντες υπαλλήλους εκκαθάρισης κ.λπ.) και τους λοιπούς ιδιώτες που φέρονται να ενέχονται στα υπό διερεύνηση κακουργήματα.

Πηγή:capital.gr