Προς Τετάρτη η συζήτηση στη Βουλή - Εκπλήξεις (;) από Τσίπρα την Παρασκευή
04/05/2019 21:56
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προς Τετάρτη η συζήτηση στη Βουλή - Εκπλήξεις (;) από Τσίπρα την Παρασκευή

Η αυλαία της συζήτησης για την ψήφο παροχής εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (μετά από πρόταση μομφής της Ν.Δ. στον Π. Πολάκη), σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να σηκωθεί την Τετάρτη στη Βουλή. Παρότι θεωρείτο δεδομένο ότι μόλις ο Κυριακός Μητσοτάκης θα κατέθετε την πρόταση μομφής ο Αλέξης Τσίπρας θα επεδίωκε να ξεκινήσει αμέσως τη μετατροπή της σε ψήφο παροχής εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση ακόμη και την ίδια μέρα, το πιθανότερο είναι ότι αυτή τη φορά θα τηρηθεί ο κανονισμός της Βουλής, που προβλέπει ότι χρειάζονται δύο ημέρες για να εκκινήσει η διαδικασία.

Οι λόγοι είναι αμιγώς πολιτικοί και έχουν να κάνουν με τις επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης, δεδομένου ότι το πιο πιθανό είναι οι συζητήσεις για το πακέτο των προεκλογικών ελαφρύνσεων να μην έχουν ολοκληρωθεί πριν από την αποχώρηση των θεσμών (υπενθυμίζεται ότι καταφθάνουν στην Αθήνα τη Δευτέρα) και αναχωρούν την Τετάρτη). Κατόπιν τούτων, άλλες πληροφορίες αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο τις ανακοινώσεις να τις κάνει από βήματος Βουλής ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Παρασκευής, οπότε και θα ολοκληρωθεί η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή με την ομιλία των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία. Στο σενάριο αυτό συνεπικουρεί και το πρόγραμμα περιοδειών που φέρεται να έχει δρομολογήσει ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από τη Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Ξάνθη και ακολούθως στα Ιωάννινα. Την Τετάρτη θα επιστρέψει για να αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή. Την Πέμπτη θα μεταβεί στη Ρουμανία αυθημερόν για να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο κορυφής, γεγονός το οποίο καθόλου δεν επηρεάζει τη ροή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Capital, μπορεί να κλείδωσε το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα, αλλά βρίσκεται ακόμη στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης το υπό οριστικοποίηση πακέτο των νέων παροχών.

Πηγή:capital.gr