Προς Προανακριτική για 5 πολιτικούς η Εξεταστική για την Υγεία
01/11/2018 18:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προς Προανακριτική για 5 πολιτικούς η Εξεταστική για την Υγεία

Νερό στο μύλο της πόλωσης ρίχνουν οι πληροφορίες που θέλουν την κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική για την Υγεία, να προσανατολίζεται σε Προανακριτική για 5 πολιτικά πρόσωπα που έχουν διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.


Στο «κάδρο» σύμφωνα με τις πληροφορίες μπαίνουν ο Άδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ) για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις φερόμενες ως παράνομες 23 προσλήψεις, ο Μάριος Σαλμάς (ΝΔ) για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων, οι Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) και Μάκης Βορίδης (ΝΔ) για την ιδιωτικοποίηση του «Ερρίκος Ντυνάν» και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για σειρά υποθέσεων, μεταξύ των οποίων τα εμβόλια για τη γρίπη και τα αντιϊκά φάρμακα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πόρισμα που θα ξεκινήσει να συζητείται από την επόμενη εβδομάδα τμηματικά θα καταγράφει «πάσης φύσεως ευθύνες» και θα ζητά περαιτέρω διερεύνηση και για το ενδεχόμενο τυχόν ποινικών ευθυνών, για τις οποίες η Εξεταστική δεν έχει αρμοδιότητα καταλογισμού.

Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση είναι ήδη έντονες, καθώς η πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ερμηνεύεται από πολλούς ως κατασκευασμένη λάσπη για τη στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις εκλογές.

Πριν το πόρισμα πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια, η Εξεταστική Επιτροπή θα εξετάσει ένα προς ένα τα κεφάλαια με τα οποία ασχολήθηκε, αρχής γενομένης από την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν» που φέρεται να συζητείται την Τρίτη 6 Νοεμβρίου. Ακολούθως σύμφωνα με πληροφορίες στις 8 Νοεμβρίου θα συζητηθεί το θέμα των αρθροσκοπήσεων, στις 20 Νοεμβρίου η φαρμακευτική δαπάνη και στις 21 του μήνα το πόρισμα με τις διαφορετικές γνώμες που θα έχουν διατυπώσει τα κόμματα αναμένεται να υποβληθεί στον Πρόεδρο της Βουλής για να οριστεί η συζήτησή του στην Ολομέλεια.

Λοβέρδος: Έχω παράσημα πια στην πολιτική στοχοποίηση
«Αυτοί είναι τίτλοι τιμής πια για μένα

Έχω παράσημα πια στην πολιτική στοχοποίηση με σάπιες καταγγελίες» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφορικά με τις πληροφορίες ότι το πόρισμα της εξεταστικής για την Υγεία οδηγεί σε Προανακριτική για πέντε πρώην υπουργούς. 

Παράλληλα πρόσθεσε ότι τις πιο βαριές καταγγελίες για τα δικά τους πεπραγμένα στην εξουσία τις κάνουν οι ίδιοι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ όπως έγινε με την ΕΡΤ. 

Περιμένω να φέρουν και την υπόθεση Novartis με διάφορα προσχήματα χωρίς να έχουν κανένα στοιχείο, υποστήριξε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Γεωργιάδης: Πρόκειται για ένα γελοίο πόρισμα

Για «γελοίο πόρισμα» από «γελοίους ανθρώπους» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με τις πληροφορίες ότι το πόρισμα της εξεταστικής για την Υγεία οδηγεί σε Προανακριτική για πέντε πρώην υπουργούς. 

«Πόρισμα από αυτή την Εξεταστική Επιτροπή που να οδηγεί σε προσωποποιημένες ευθύνες οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου δεν μπορεί να υπάρξει», είπε στο Open ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σαλμάς: Αστεία τα περί Προανακριτικής.Δεν ερευνήθηκε η υπουργική μου θητεία

Την οξύτατη αντίδραση του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας επί ΝΔ, Μάριου Σαλμά, πυροδότησαν οι πληροφορίες περί πρόθεσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία για σύσταση Προανακριτικής για 5 πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων και ο ίδιος για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων.

Ο κ. Σαλμάς υπενθυμίζει ότι ο ίδιος δεν ερευνήθηκε από την Εξεταστική για την υπουργική του θητεία αλλά με την ιδιότητα του γιατρού αναφορικά με το ενδεχόμενο υπερκοστολόγησης των αρθροσκοπήσεων που έκανε κατά την περίοδο 2015-2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζει «αστεία» τα όσα ακούγονται για παραπομπή του σε Προανακριτική.

«Για να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή για ευθύνες κάποιου υπουργού πρέπει να έχει προηγηθεί κάποια κατηγορία και διερεύνηση. Για εμένα δεν υπήρξε καμία κατηγορία και η Εξεταστική Επιτροπή δεν εξέτασε κανένα θέμα που αφορά στην πεντακάθαρη θητεία μου στο Υπουργείο. Συνεπώς δεν αναμένω κανένα πόρισμα που με αφορά. Τελεία και παύλα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος διερωτώμενος πώς ενεπλάκη το όνομά του στις προθέσεις της κυβέρνησης για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Ο κ. Σαλμάς μάλιστα επισημαίνει το γεγονός ότι ο ίδιος ζήτησε να καταθέσει ως μάρτυρας για να διευκολύνει το έργο της Εξεταστικής και καταλήγει φανερά ενοχλημένος: «Δεν ερευνούσε ευθύνες δικές μου για τις αρθροσκοπήσεις η Επιτροπή. Και είναι αστείο αυτό που ακούω ότι τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί πόρισμα που θα αφορά εμένα για τις αρθροσκοπήσεις», καλώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσουν απαντήσεις στη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Πηγή: skai.gr